Відбувся круглий стіл «Мобільні аптечні пункти в громадах» (Відео)

22 Травня 2024 5:32 Поділитися

21 травня в пресцентрі «Укрінформ» відбувся круглий стіл «Мобільні аптечні пункти в громадах», організований проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Інновації для подолання епідемії ВІЛ». Участь в обговоренні особливостей роботи мобільних аптечних пунктів (далі — МАП) взяли представники Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Державного підприємства «Укрвакцина», аптечних мереж, профільних асоціацій та пацієнтських організацій.

На сьогодні мобільні аптеки працюють в Харківській, Миколаївській, Черкаській, Чернігівській, Одеській, Київській та Тернопільській обл. До кінця 2024 р. МОЗ планує розширити географію проєкту та охопити всі області.

Асортимент МАПів становлять найбільш затребувані у населення рецептурні та безрецептурні ліки й медичні вироби. Також МАПи реалізують препарати в межах програми реімбурсації «Доступні ліки».

«Жодна країна світу не має такого досвіду, щоб програма реімбурсації успішно діяла і розвивалася під час війни. З початку широкомасштабного вторгнення ми не тільки не відмовилися від жодної своєї цілі, яка стосується розвитку програми «Доступні ліки», а також почали фокусуватися на аналізі її ефективності. Виклик доступності пацієнтів до лікарських засобів отримав значно більше наслідків зараз, коли на окремих територіях була порушена логістика та не всі приватні партнери, що діють у межах програми реімбурсації, мають силу і бажання працювати. Але одночасно з цим мільйони українців потребують препаратів, щоб підтримувати якість свого життя», — зазначила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Вона додала, що сьогодні в країні понад 14 тис. аптек і аптечних пунктів працюють за програмою реімбурсації, а у I кварталі 2024 р. зріс відсоток погашених рецептів, виписаних та відпущених за програмою «Доступні ліки» у селах. За словами очільниці НСЗУ, це відбулося, зокрема, завдяки запровадженню на початку 2024 р. МАПів.

Роботу МАПів у регіонах презентували представники підприємств та організацій Київщини, Харківщини, Одещини, Черкащини та Миколаївщини. Учасники дискусії також обговорили складнощі, з якими вони стикнулися в процесі роботи МАПів, та перспективи подальшого розвитку проєктів у регіонах.

Детальніше про перебіг круглого столу читайте найближчим часом.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті