Що таке омега-3 та для чого рекомендують цей «вітамін»?
Жири — необхідний «матеріал» для всіх живих організмів. Молекули жирних кислот класифікують на основі ступеня насичення їхніх вуглецевих ланцюгів: насичені мають максимальну кількість атомів водню, тоді як мононенасичені і поліненасичені — 1, 2 і більше подвійних зв’язків. Поліненасичені жирні кислоти можна додатково розділити на основі розташування першого подвійного зв’язку відносно метильного кінця ланцюга. Зокрема, омега-3 і омега-6 жирні кислоти є двома найбільш біологічно значущими класами, що мають свій перший подвійний зв’язок на третьому або шостому вуглеці від кінця ланцюга відповідно. Варто зазначити, що сучасний раціон людини здебільшого включає продукти, багаті на омега-6, тоді як в «дефіциті» залишаються омега-3 поліненасичені жирні кислоти (Ander B.P. et al., 2003).
Омега-3 — це комплексне поняття, що об’єднує різні види жирних кислот, з яких провідними є альфа-ліноленова (АЛК), ейкозапентаєнова (ЕПК) та докозагексаєнова (ДГК) кислота.
Омега-3: користь для жінок та чоловіків, доведена у дослідженнях
Зокрема, затримка розвитку у дітей, зниження розумової активності у дорослих і передчасне старіння, розвиток недоумства і хвороби Альцгеймера — те, чого у багатьох випадках може не виникнути завдяки контролю раціону та споживанню продуктів з омега-3 в достатній кількості для профілактики.
Омега-3 жирні кислоти відіграють важливу роль в організмі в якості компонентів фосфоліпідів, які утворюють структури клітинних мембран (наприклад їх вміст особливо високий у сітківці, головному мозку та спермі). Окрім своєї структурної ролі, омега-3 (разом з омега-6) забезпечують організм енергією, беруть участь в утворенні «сигнальних» ейкозаноїдів та є важливими для підтримки широкого спектра функцій серцево-судинної, легеневої, імунної та ендокринних систем організму тощо.
- Існують докази впливу споживання поліненасичених жирних кислот на рівень андрогенів і функцію статевих залоз при синдромі полікістозу яєчників. Зокрема, визначено, що споживання дієтичних добавок з омега-3 може знизити концентрацію тестостерону в сироватці крові, врегулювати менструальний цикл та профілактувати менструальний синдром (Jean-Marie Bourre, 2007; Nadjarzadeh A. et al., 2013).
- Омега-3 жирні кислоти можуть бути ефективними для запобігання шкідливим наслідкам атрофічних станів або запалення (Jeromson et al., 2015).
- Як показують дослідження, якщо ввести до раціону омега-3 жирні кислоти та приймати їх у період вагітності, можна сприяти зниженню частоти передчасних пологів (Middleton P. et al., 2018).
- Близько 50–60% маси головного мозку людини складається з ліпідів, з яких 35% складається з омега-3 кислот, що визначає важливу роль останніх у підтримці психічного здоров’я та когнітивних функцій протягом життя (Dighriri I.M. et al., 2022). Зокрема, включення до раціону продуктів з омега-3 може відігравати профілактичну роль або використовуватися як доповнення при лікуванні депресивних розладів (Zhou L. et al., 2022).
- Як встановлено, якщо приймати препарати з омега-3 щодня, можна знизити потенційний ризик розвитку низки серцево-судинних розладів, що, ймовірно, опосередковується «плеотропними» ефектами цих кислот, більшість з яких спрямовані на захист судин (Brosolo G. et al., 2023).
- Бісфенол є забруднювачем навколишнього середовища, під впливом якого може розвиватися сексуальна дисфункція. Омега-3 жирні кислоти є антиоксидантами зі здатністю покращувати показники фертильності та полегшувати статеву дисфункцію, спричинену бісфенолом, посилюючи активність передачі сигналів та активність стероїдогенних ферментів (Odetayo A.F. et al., 2023).
Окрім вищезазначеного встановлено, що використання продуктів, які містять омега-3, може бути корисним при формуванні кістково-хрящової системи (Shawl М. et al., 2024), попередження рахіту у дітей та остеопорозу у дорослих (Abshirini М., et al., 2021), з метою регуляції рівня холестерину (Wang T. et al., 2023), для раціонального церебрального і когнітивного розвитку немовлят (Jean-Marie Bourre, 2007), чинить сприятливий вплив на шкіру й обмінні процеси в тканинах організму, зокрема запобігаючи старінню шкіри, появі пігментації, зморшок і в’ялості (Schagen S.K. et al., 2012; Sawada Y. et al., 2021) тощо.
Омега-3 в запитаннях та відповідях
Накопичення омега-3 у головному мозку дитини відбувається на пізніх стадіях вагітності від матері до дитини, та в перші 18 місяців життя з молока під час грудного вигодовування. Дорослі та люди похилого віку ж мають підтримувати запаси омега-3, споживаючи продукти, що її містять (Dighriri I.M. et al., 2022).
Де міститься велика кількість омега-3?
Щоб поповнювати запаси організму омега-3 жирними кислотами, слід включити до раціону жирну морську рибу, устриці, креветки, морські водорості, лляне насіння та олію з нього, рапсову та соєву олію, насіння чіа та волоські горіхи, яловичину, яйця, йогурти, соки, молоко та соєві напої, курку, квасолю тощо.
Скільки можна приймати омега-3?
За даними Міністерства охорони здоров’я України, щоб наситити організм омега-3 жирними кислотами, достатньо двічі на тиждень їсти жирну морську рибу: оселедця, скумбрію, лосося, сардини.
Як омега-3 впливає на пульс?
Підвищена частота серцевих скорочень або тахікардія (>70–90 уд./хв) у стані спокою є одним з провідних показників смертності від серцево-судинних захворювань, навіть за умови коригування загальних змінних, пов’язаних зі здоров’ям серцево-судинної системи, таких як вік, маса тіла, куріння, вживання алкоголю, цукровий діабет, артеріальний тиск, фізична активність, рівень холестерину в крові, фармакокорекція та соціально-економічний статус. У дослідженнях визначено, що омега-3 жирні кислоти можуть сприяти зниженню частоти серцевих скорочень і, відповідно, профілактувати випадки раптової смерті та інфаркту міокарда (Kang J.X., 2012).
Чи можна одночасно приймати статини разом з омега-3?
Дослідження показали, що омега-3 кислоти не взаємодіють з іншими препаратами, які можуть використовувати метаболічний шлях P450, зокрема з іншими статинами (Krupa K.N. et al., 2024). Тому споживання продуктів з омега-3 не може обмежуватися при застосуванні цієї фармакологічної групи препаратів.
Омега-3: попри користь, є і потенційна шкода
Дієтичні добавки, які містять ненасичені жирні кислоти, загалом безпечні до споживання за відсутності індивідуальної непереносимості. Із ймовірних небажаних проявів можуть бути рибний присмак у роті, відрижка, диспепсія, діарея, закреп, здуття, нудота, артралгія, свербіж, висип тощо. Особливих протипоказань до споживання продуктів з омега-3 немає, окрім підвищеної індивідуальної чутливості. Що стосується пацієнтів, які приймають антитромбоцитарні та антикоагулянтні препарати, то їм рекомендується дотримуватися обережності та проводити періодичний моніторинг через здатність омега-3 жирних кислот знижувати активність тромбоцитів. Попри те, що омега-3 жирні кислоти не вважаються алергенами, Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration — FDA) рекомендує їх використовувати з обережністю у пацієнтів з алергією на морепродукти (Krupa K.N. et al., 2024).
Зважаючи на те що сьогодні у світі відзначають дефіцит поліненасичених жирних кислот, їх введення у раціон може бути потенційно корисним для підтримки здоров’я. Проте не варто забувати про ризик розвитку побічних реакцій. Щоб запобігти небажаним ефектам, слід дотримуватися балансу різних видів омега-кислот в організмі та за можливості намагатися контролювати їх співвідношення при споживанні (DiNicolantonio J.J. et al., 2020).
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»,
за матеріалами ods.od.nih.gov
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим