Загальна інформація про В2
Рибофлавін (B2) — це водорозчинний вітамін з групи вітамінів B, що природним чином наявний у деяких харчових продуктах, а також доступний до споживання у складі вітамінно-мінеральних комплексів та деяких дієтичних добавок. Цей вітамін є важливим компонентом двох основних коферментів — флавінмононуклеотиду (рибофлавін-5′-фосфат; Flavin mononucleotide — FMN) і флавінаденіндинуклеотиду (flavin adenine dinucleotide — FAD), які відіграють важливу роль у виробництві енергії, підтримці гомеостазу та життєдіяльності клітин, належному рівні гомоцистеїну, а також беруть участь у метаболізмі в організмі жирів, лікарських засобів та гормонів, зокрема перетворення амінокислоти триптофану в ніацин (вітамін B3) потребує наявності FAD, а біотрансформація вітаміну B6 на коензим піридоксаль 5′-фосфат потребує FMN. Більше 90% харчового рибофлавіну знаходиться у формі FAD або FMN; решта 10% складається з вільної форми вітаміну та глікозидів або складних ефірів1.
Сфера впливу рибофлавіну
Завдяки своїй ефективності та сприятливому профілю безпеки рибофлавін (В2) є цікавим варіантом для профілактики та лікування низки патологічних станів, що визначено в численних дослідженнях:
- високі дози вітаміну можуть бути ефективними для профілактики мігрені, при цьому сприятливий ефект триває протягом 1,5-річного періоду спостереження після закінчення прийому (Christina R. et al., 1998);
- вітамін чинить потужну антиоксидантну та протизапальну дію щодо ішемізованої печінки, захищаючи клітини її паренхіми від ушкодження, а також може сприяти зменшенню кількості діабетичних ускладнень через зменшення вираженості запальних процесів, викликаних окисним стресом та утворенням активних форм кисню;
- може активувати фагоцитарну активність нейтрофілів і макрофагів, а також стимулює розмноження нейтрофілів і моноцитів, зменшуючи вираженість симптомів запалення, зокрема запального ноцицептивного болю;
- матиме сприятливий вплив на розвиток катаракти при прийомі у високих дозах (по 400 мг/добу);
- збільшення споживання з харчових джерел сприятиме зниженню ризику розвитку симптомів передменструального синдрому та ризику переломів при остеопорозі, утворенню клітин крові та засвоєнню заліза, а також допомагатиме в мобілізації феритину з тканин (Suwannasom N. еt al., 2020).
У деяких даних виявлено, що рибофлавін є важливою біологічно активною сполукою для раннього постнатального розвитку головного мозку та проявляє багатообіцяючий сприятливий вплив на серцево-судинну систему, зокрема при діабетичній кардіоміопатії та артеріальній гіпертензії, сприяючи зниженню систолічного артеріального тиску (Suwannasom N. еt al., 2020).
Рибофлавін: у чому та для чого?
Рекомендації щодо споживання рибофлавіну відрізняються залежно від віку та статі. Добова потреба в цьому вітаміні відображена в табл. 1.
Вікова група | В2 (рибофлавін, мг) |
0–3 міс | 0,4 |
4–6 міс | 0,5 |
7–12 міс | 0,6 |
1–3 роки | 0,9 |
4–6 років | 1,0 |
6 років (школярі) | 1,1 |
7–10 років | 1,2 |
11–13 років (хлопчики) | 1,5 |
11–13 років (дівчатка) | 1,3 |
14–17 років (юнаки) | 1,8 |
14–17 років (дівчата) | 1,5 |
Дорослі чоловіки (18–59 років) | 2,0 |
Дорослі жінки (18–59 років) | 1,6 |
Вагітні та жінки, що годують грудьми, — + 0,5 мг додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку | |
Чоловіки (60–74 роки) | 1,7 |
Чоловіки (75+ років) та жінки (60+ років) | 1,5 |
Потреба в рибофлавіні може збільшуватися при підвищених фізичних навантаженнях, а також у разі застосування оральних контрацептивів. Систематичне вживання алкоголю деформує механізм засвоєння вітаміну B2, тому в осіб, що зловживають алкоголем, потреба в рибофлавіні також підвищена1.
Рибофлавін у більшості харчових продуктів знаходиться у формі FAD, хоча основною формою в яйцях і молоці є вільний рибофлавін. Близько 95% рибофлавіну у формі FAD або FMN з їжі є біодоступними. Оскільки рибофлавін розчинний у воді, приблизно вдвічі більше вмісту рибофлавіну втрачається у воді для приготування їжі, коли продукти варяться, ніж коли вони готуються іншими способами, наприклад, на пару або в мікрохвильовій печі1.
Продукти, які особливо багаті на вітамін В2 (рибофлавін), включають яйця, м’ясні субпродукти (нирки та печінку), нежирне м’ясо, молоко, деякі овочі тощо (табл. 2).
Назва продукту | Міліграми (мг)/ порцію |
Смажена яловича печінка (≈90 г) | 2,9 |
Збагачені сухі сніданки (≈30 г) | 1,3 |
Вівсяні пластівці (1 склянка) | 1,1 |
Йогурт знежирений (1 склянка) | 0,6 |
Молоко 2% (1 склянка) | 0,5 |
Смажений яловичий стейк (≈90 г) | 0,4 |
Смажений мигдаль (≈30 г) | 0,3 |
Сир твердий (≈90 г) | 0,3 |
Запечена куряча грудка (≈90 г) | 0,2 |
Яблуко зі шкіркою (1 штука, середнього розміру) | 0,1 |
Квасоля консервована (1 склянка) | 0,1 |
Відварені цільнозернові макарони (1 склянка) | 0,1 |
На ринку України вітамін В2 (рибофлавін) можна зустріти у складі деяких лікарських засобів (у формі таблеток, драже та в ампулах)3, а також цей вітамін може бути представлений у складі деяких дієтичних добавок окремо або в комбінації з іншими інгредієнтами. У складі більшості дієтичних добавок рибофлавін знаходиться у вільній формі як таблетки або в ампулах, але деякі добавки містять 5′-фосфат рибофлавіну1.
Дефіцит рибофлавіну
У групі ризику осіб, які можуть мати неадекватний статус рибофлавіну, — спортсмени-вегетаріанці, вагітні та жінки, що годують грудьми, та їх немовлята, вегани, ті, хто споживає мало молока (або зовсім не споживає молочні продукти), особи з дефіцитом транспортера рибофлавіну (синдром Брауна — Віалетто — ван Лара або синдром Фаціо — Лонде) тощо1.
Дефіцит рибофлавіну, або ж арибофлавіноз — надзвичайно рідкісне явище. Крім недостатнього споживання, причинами цьому можуть бути деякі захворювання, зокрема ендокринні порушення (наприклад недостатність гормонів щитовидної залози). При арібофлавінозі відмічаються шкірні розлади, гіперемія та набряк ротової порожнини та горла, ангулярний стоматит, хейлоз, випадіння волосся, репродуктивні проблеми, біль у горлі, свербіж і почервоніння очей, дегенерація печінки та нервової системи тощо. Варто зазначити, що у тих осіб, хто має дефіцит рибофлавіну, зазвичай фіксується й недостатність інших поживних речовин. При тривалому та нелікованому арибофлавінозі через зниження рівня флавінових коферментів може порушитися метаболізм інших поживних речовин, особливо інших вітамінів групи В, розвинутися стійка анемія та катаракта, які майже не піддаються лікуванню та рідко бувають оборотними1 (Suwannasom N. еt al., 2020).
Варто підкреслити, що ультрафіолетове випромінювання може швидко інактивувати рибофлавін та похідні цього вітаміну. Через таку чутливість тривала світлова терапія для лікування жовтяниці у новонароджених або шкірних захворюваннях може призвести до дефіциту рибофлавіну. Ризик втрати рибофлавіну через вплив світла є причиною того, чому молоко не рекомендується зберігати в прозорих ємностях1.
Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»
1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).
2Адаптовано з наказу від 03.09.2017 р. № 1073 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії» (норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії) (zakon.rada.gov.ua).
3За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим