Вітамін В13: що це таке?
Оротова кислота (вітамін В13) — це проміжний продукт у біосинтезі піримідинів (Rosenfeldt F.L., 1998), необхідний для підтримки регуляції генів, які важливі для розвитку клітин та тканин (Löffler M. et al. 2016). Попри те що вітамін В13 не входить до переліку «основних» вітамінів, його функції в організмі надзвичайно важливі. Особливо цінним є його вплив на здоров’я шкіри, печінки та серцево-судинної системи.
Вітамін В13: джерела постачання
Попри те, що оротова кислота є проміжним метаболітом ендогенного біосинтезу, вона також у незначній кількості може потрапляти в організм із продуктів харчування (Chiara F. et al., 2023), а також при вживанні деяких дієтичних добавок та прийомі препаратів, до складу яких може входити2.
Зокрема, визначено, що вітамін В13 може міститися в молоці та молочних продуктах (Löffler M. et al., 2016), а також у коренеплодах, як-от морква чи буряк (Brosnan M. et al., 2007).
А от як лікарський засіб на українському ринку в аптечному асортименті вітамін В13 представлений у формі калію оротату (у формі таблеток)2.
«Хороші» та «погані» властивості оротової кислоти
Як повідомляється, вітамін В13 чинить загальний стимулювальний вплив на обмінні процеси, бере участь у білковому та вуглеводному обміні. Його похідні застосовують для відновлення порушень білкового обміну та стимуляції процесів метаболізму, у складі комплексної терапії захворювань печінки та жовчних шляхів, спричинених гострою та хронічною інтоксикацією (окрім цирозу печінки з асцитом), дистрофії міокарда, інфаркту міокарда, хронічної серцевої недостатності II–III стадії, аритмій (екстрасистолій), аліментарної та аліментарно-інфекційної гіпотрофії у дітей, прогресуючої м’язової дистрофії, анемії, галактоземії, дерматозів тощо2.
Наприклад, виявлено, що оротати (солі оротової кислоти) можуть захищати серце після нещодавно перенесеного інфаркту та бути корисними при певних типах експериментальної кардіоміопатії. Зокрема, таке продемонстровано в низці досліджень, які показали, що оротова кислота та її магнієва сіль чинять помірний сприятливий вплив на міокард в умовах стресу, починаючи з інфаркту міокарда і закінчуючи важкими фізичними навантаженнями (Rosenfeldt F.L., 1998).
А от полегшення симптомів подагри при споживанні молочних продуктів, які потенційно містять оротову кислоту, може виникати внаслідок конкуренції оротату та уратів за транспортер урату1 (Löffler M. et al., 2016).
Завдяки вираженим відновлювальним властивостям вітамін В13 активно використовують у косметології. Зокрема, оротову кислоту використовують як інгредієнт низки антивікових косметичних засобів, які призначені для підтримки здоров’я шкіри. Здебільшого це креми та сироватки для обличчя, де оротова кислота виступає в ролі відбілювального агента (patents.google.com/patent/KR20180114392A/) або використовується для додаткового живлення шкіри (patents.google.com/patent/WO2001080819A1/).
Попри позитивний ефект, оротова кислота може чинити й опосередкований негативний вплив на організм. Як відомо, генетична помилка в метаболічному процесі піримідину призводить до дефіциту ферментів і захворювання, відомого як оротова ацидурія. При цьому спадковому порушенні відбувається накопичення оротової кислоти в організмі: її високий рівень виявляється в сечі. Симптоми захворювання включають мегалобластну анемію, затримку росту та розумових здібностей, утворення кристалів у сечі (Al Absi H.S. et al., 2021).
Підсумовуючи, варто відзначити провідне значення оротової кислоти для регуляції генів, які важливі для розвитку клітин, тканин і організму.
1За даними Національного центру розвитку наук (The National Center for Advancing Translational Sciences — NCATS) Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (drugs.ncats.io).
2За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим