«Скинути» зайві кілограми можуть допомогти холін та інозитол

13 Січня 2025 11:32 Поділитися
Стеатотичне захворювання печінки, пов’язане з метаболічною дисфункцією (неалкогольною жировою хворобою печінки), становить значну глобальну проблему для охорони здоров’я через його зростаючу поширеність та провокативний зв’язок із серцево-судинними хворобами, а також такими поширеними метаболічними розладами, як ожиріння, дисліпідемія та цукровий діабет. Зокрема, боротьба з ожирінням може зменшити вираженість стеатозу печінки та знизити пов’язаний з ним ризик розвитку серцево-судинних ускладнень (Zheng H. et al., 2024). У дослідженні виявлено, що такі речовини, як вітамін В4 (холін) та вітамін В8 (інозитол) сприяють полегшенню перебігу метаболічних розладів, зменшенню маси тіла та можуть стати в нагоді для чоловіків та жінок, які турбуються про своє здоров’я, а також свій зовнішній вигляд.

Зазвичай найпоширенішими стратегіями зменшення маси тіла є суворі дієтичні обмеження та виконання важких фізичних вправ. Проте такі надмірні навантаження на організм можуть впливати на його продуктивність та значно знижувати фізичний потенціал. Не зовсім корисним для організму є й прийом дієтичних комплексів для схуднення. Наприклад, деякі з них містять кофеїн, який, з одного боку, прискорює метаболізм, а з іншого, — провокує нервозність, безсоння, нудоту та підвищення артеріального тиску (Elsawy G. еt al., 2014).

У цьому контексті обґрунтованим буде прийом фізіологічних для організму сполук — холіну та інозитолу, які, як повідомляється, у незначних кількостях синтезуються в організмі та містяться в багатьох продуктах харчування, а також можуть сприяти спалюванню накопиченого жиру. Зокрема, у дослідженнях встановлено, що ці речовини запобігають аномальному або надмірному накопиченню в печінці холестерину і тригліцеридів у тварин з дефіцитом вітаміну В4 (холіну) та вітаміну В8 (міо-інозитолу). Вони можуть гальмувати збільшення маси тіла (Kenney J.L. еt al., 1995).

Про вітамін В4 (холін)

З 1998 р. Комісія з харчових продуктів і харчування Національної медичної академії (the Food and Nutrition Board of the National Academies of Medicine) визнала холін важливою поживною речовиною, метаболіти якої відіграють структурну, метаболічну та регуляторну роль в організмі, що важливо для підтримки роботи печінки, м’язів і головного мозку, а також відновлення клітин. Численні дослідження свідчать про те, що прийом холіну матір’ю під час вагітності та, можливо, годування грудьми чинить тривалий сприятливий нейрокогнітивний вплив на потомство (Wallace T.C. et al., 2018).

Окрім того, виявлено, що холін відіграє важливу роль у метаболізмі жиру, розщеплюючи його для використання в якості джерела енергії. Ця дія холіну робить його цінним для запобігання таким захворюванням, як ожиріння печінки або надмірна кількість ліпідів у плазмі крові. Ефективний холіновий метаболізм жирів також пов’язаний із вищим рівнем насичення, що, зі свого боку, сприяє зменшенню споживання калорій і, відповідно, маси тіла. Наприклад, у дослідженні зафіксовано, що додавання до сніданку яєць, багатих на холін, допомогло схуднути пацієнтам з ожирінням, які дотримувалися дієти з низьким вмістом жиру, порівняно з особами, що їли на сніданок бублики із такою ж кількістю яєць. А збагачення раціону спортсменів продуктами, багатими на холін, сприяло нормалізації ліпідного обміну і більш швидкому зменшенню маси тіла (Elsawy G. еt al., 2014).

Важливо відмітити, що кількість холіну, яка є необхідною людям щоденно, залежить від віку, статі та фізіологічного стану: для дітей — 125–400 мг/добу, для дорослих — 425–550 мг/добу1. Організм людини може ендогенно виробляти невелику кількість холіну за допомогою печінкового фосфатидилетаноламін-N-метилтрансферази. Однак поживну речовину слід також споживати екзогенно, щоб запобігти розвитку її дефіциту. Найпоширенішими формами холіну в харчових продуктах є жиророзчинний фосфатидилхолін і сфінгомієлін, а також водорозчинний фосфохолін, гліцерофосфохолін і вільний холін. Продукти тваринного походження (м’ясо, яйця, молочні продукти та риба) зазвичай містять більшу кількість холіну, ніж деякі рослинні джерела (горіхи, насіння, цільні зерна, бобові, капуста, мандарини) (Wallace T.C. et al., 2018). На ринку вітамін В4 можна виявити у складі дієтичних добавок, в яких він міститься окремо або ж у комбінації з вітамінами B-комплексу. Типова кількість холіну в дієтичних добавках варіює в межах 10–250 мг у формі холіну бітартрату, фосфатидилхоліну і лецитину1, а також наявна в лікарських засобах у формі холіну альфосцерату2. Препарати, які містять цитиколін (цитидин-дифосфохолін) — похідне холіну, діюча речовина, продаються з 1970-х років як ноотропи та психостимулятори, що відпускаються за рецептом. Визначено, що прокогнітивні ефекти цитиколіну перевершують ефекти холіну чи фосфатидилхоліну (Jasielski P. et al., 2020).

Для чого потрібен інозитол

Інозитол (1,2,3,4,5,6-циклогексангексол, або вітамін В8) — це цукровий спирт із шестивуглецевою кільцевою структурою. Серед 9 стереоізомерів вітаміну В8 потужний терапевтичний потенціал мають міо-інозитол, D-хіро інозитол та 3-O-метильна форма DCI (D-пінітол). Інозитол визнаний ключовим компонентом фосфоліпідів клітинних мембран. Він відіграє вирішальну роль у клітинних сигнальних шляхах і сприяє поліпшенню глікемічних відповідей (Zarezadeh M. et al., 2021). Ця важлива біологічно активна речовина є структурною основою багатьох гормональних вторинних месенджерів, зокрема інозитол-трифосфату, фосфатидилінозитол-фосфатних ліпідів та інозитолгліканів. Він необхідний для нормального росту та виживання клітин, розвитку та функціонування периферичних нервів, остеогенезу, репродукції, належного вуглеводного обміну речовин, а також підтримки балансу кальцію на клітинному рівні (DiNicolantonio J.J. et al., 2022). Експериментально встановлено, що споживання продуктів, які містять міо-інозитол, сприятливо впливає на формування опорно-рухового апарату, функціональність скелетних м’язів, репродукцію, роботу центральної нервової системи і, що важливо, нормалізує метаболізм жирів в організмі. Крім того, повідомляється, якщо приймати інозитол, представлений ізоформами міо-інозитолу та D-хіро інозитолу, збільшується поглинання глюкози завдяки підвищенню чутливості до інсуліну, тому він може бути корисним доповненням раціону у пацієнтів з цукровим діабетом (Zarezadeh M. et al., 2021). Інозитол чинить дію як медіатор дії інсуліну, він необхідний для активації ключових ферментів у метаболізмі глюкози (Formoso G. et al., 2019).

Повідомляється, що для схуднення прийом інозитолу в діапазоні 600–4450 мг/добу протягом 6–48 тиж є доволі перспективною стратегією. Зокрема, беруться до уваги дослідження ефективності міо-інозитолу та D-хіро інозитолу в зменшенні кількості ускладнень, пов’язаних з ожирінням, у пацієнток із синдромом полікістозних яєчників (СПКЯ), а також метаболічним синдромом і тих, хто має цукровий діабет. Схоже, що така властивість похідних інозитолу може бути пов’язана з їх участю в передачі сигналів інсуліну та підвищенні чутливості до інсуліну, тому їх можна рекомендувати в якості доповнення до терапії для підвищення антропометричних показників (Zarezadeh M. et al., 2021).

Попри ендогенне виробництво інозитолу з глюкозо-6-фосфату в організмі людини, більша її частина надходить з екзогенних джерел (цільнозернових продуктів, цитрусових, квасолі, сочевиці, горіхів, насіння, зелені, м’ясних субпродуктів, грибів тощо) (Zarezadeh M. et al., 2021), а саме з їжею у вільних формах, у вигляді фосфоліпіду, що містить інозитол, або у вигляді фітинової кислоти (Caputo M. et al., 2020). Тобто щоб збільшити споживання вітаміну В8, зокрема і з метою впливу на індекс маси тіла, варто включити до раціону різноманітні продукти, в яких він міститься (Bevilacqua A. et al., 2018; Caputo M. et al., 2020).

Підсумовуючи вищесказане, варто відмітити, що ожиріння швидко стає глобальною епідемією, пов’язаною з низкою ускладнень з боку серцево-судинної, ендокринної, респіраторної та нервової систем. Особливе занепокоєння через потенційні наслідки для здоров’я, зокрема й підвищення ризику розвитку ожиріння у дорослих, викликає тенденція схильності до надмірної маси тіла серед дітей і підлітків. Проте численні дослідження свідчать про те, що збільшення кількості й підтримка здорових харчових звичок удома, зокрема включення до раціону продуктів, багатих на холін та інозитол, може бути перспективним методом профілактики ожиріння та пов’язаних з ним ускладнень (Fruh S. et al., 2021; Kenney J.L. еt al., 1995).

Інна Грабова

1За даними Національного інституту здоров’я (National Institutes of Health — NIH) (ods.od.nih.gov).
2За даними Державного реєстру лікарських засобів (www.drlz.com.ua).

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті