Реформування фармгалузі: ЄвроДебати

25 вересня в готелі «Прем’єр Палас» відбулися ЄвроДебати на тему «Забезпечення населення України лікарськими засобами: шляхи реформування», організатором яких виступила Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Інформаційним приводом для проведення цього заходу стали реформи фармацевтичної галузі, започатковані Урядом України у вересні. Зокрема, були опубліковані постанова КМУ № 827 «Про ліквідацію Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення» (див. Щотижневик АПТЕКА» № 37 (658) від 22.09.2008 р.), рішення № 1247-р «Про затвердження плану заходів щодо вдосконалення державного контролю за обігом лікарських засобів та виробів медичного призначення» та постанова КМУ № 837 «Питання здійснення державного контролю якості лікарських засобів» (див. с. 78), в якій передбачено створення єдиного регуляторного органу — Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

У дебатах взяли участь члени комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, народні депутати України В’ячеслав Пєрєдєрій (БЮТ) та Валерій Коновалюк (Партія регіонів), заступник міністра охорони здоров’я України Ігор Яковенко, в.о. голови Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення (Держслужба) Інна Демченко, заступник Головного державного інспектора з контролю якості лікарських засобів Валерій Стеців, директор ДП «Державний фармакологічний центр» МОЗ України Віктор Чумак, голова комітету з питань охорони здоров’я ЄБА Володимир Ігнатов, голова асоціації виробників інноваційних ліків Віктор Шафранський, голова правління Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» Володимир Руденко, представники фармацевтичного бізнесу, засобів масової інформації, громадських організацій. Ключовими напрямками дискусії були питання ціноутворення на лікарські засоби (ЛЗ), впровадження системи відшкодування споживання ЛЗ та інституціональні зміни в  державному управлінні фармацевтичною галуззю.

Саме тема інституціональних змін викликала найбільше запитань у присутніх на дебатах. Зокрема, з ліквідацією Держслужби такі її функції, як реєстрація та перереєстрація імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення мають перейти до спеціального департаменту МОЗ України, який має бути створений. Але наказу про це немає, тож не зрозуміло, до кого мають звертатися суб’єкти підприємницької діяльності з цього питання. За роз’ясненнями наш кореспондент звернувся до Ігоря Яковенка.

— Ігоре Валентиновичу, як буде здійснюватись передача повноважень від Держслужби до департаменту МОЗ?

Ігор Яковенко

— Зараз створено ліквідаційну комісію, здійснюється підбір кадрів для роботи в  департаменті, визначаються джерела його фінансування, проводяться інші організаційні заходи.

— Наказ про створення департаменту вже видано?

— Наказ буде прийнятий в установленому порядку після набуття чинності постанови КМУ.

— Отже, поки буде працювати ліквідаційна комісія, Держслужба продовжуватиме виконувати свої функції?

— Звичайно.

— Коли, за вашими прогнозами, буде створено департамент?

— До кінця року нова структура розпочне функціонувати.

— Держслужба, зокрема, займається реєстрацією та перереєстрацією імунобіологічних препаратів та виробів медичного призначення. Якщо вона ліквідована й у суб’єкта підприємницької діяльності закінчиться строк дії реєстраційного свідоцтва, куди йому слід звертатись?

— Він має звернутись до Міністерства. Міністр визначить виконавців, які відповідатимуть за це питання на  момент звернення, й у суб’єктів господарювання не буде виникати з цього приводу ніяких проблем. n

Докладніше про ЄвроДебати читайте в наступному номері «Щотижневика АПТЕКА»

Олександр Устінов, фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті