Корисні властивості кореня лопуха
При виборі препаратів для лікування, особливо хронічних захворювань, надзвичайно важливо знайти ті, що поєднують ефективність, мінімум побічних ефектів та можливість тривалого застосування. Саме тут в нагоді можуть стати рослинні препарати (Мацюк О.Д. та ін., 2021).
Важливе місце у цьому контексті відводиться саме кореню лопуха, біологічно активні сполуки якого (інулін, ефірні олії, дубильні речовини, органічні кислоти, вітаміни та мікроелементи, пребіотичні волокна, хлорогенові кислоти, цинарин, лігнани, кверцетин) можуть чинити комплексну дію на організм, у тому числі стимулювати систему травлення та сприяти очищенню крові, а також виявляти сечогінний ефект (Ha M.S. et al., 2018). Окрім того, ці біосполуки можуть використовуватися як засіб сечо-, жовчогінний, жарознижувальний, протизапальний, антибактеріальний, ранозагоювальний, антифунгальний, десенсибілізувальний, імуностимулювальний, антиоксидантний, нейропротекторний, протиревматичний, афродизіачний і такий, що покращує обмін речовин в організмі (Опрошанська Т.В. 2014; Mondal S.C. et al., 2022; Shyam M. et al., 2024).
Тобто лопух для здоров’я — це комплексний підхід, що потенційно може сприяти розв’язанню багатьох проблемних моментів.
Що «лікує» корінь лопуха та у яких випадках він може стати в нагоді?
- Для печінки
Корінь лопуха може бути актуальним доповненням раціону при біліарній патології, зокрема, коли є потреба у регуляції вироблення жовчі, очищенні печінки, виведенні токсинів, нормалізації роботи жовчного міхура. Зокрема, хлорогенова кислота у складі кореня лопуха є одним із найбільш широко споживаних поліфенолів у раціоні, що може регулювати ліпідний обмін, та визнана природним гепатопротекторним та жовчогінним засобом, що послаблює гепатотоксичність та холестаз, зменшуючи поглинання та синтез білірубіну та жовчних кислот, а також прискорюючи їх метаболізм та виведення (Tan Z. et al., 2016; Zhu L. et al., 2018; Mondal S.C. 2022; Ma K. et al., 2023). Повідомляється, що витяжки з кореня лопуха можуть використовуватися при сечо- та жовчнокам’яній хворобі, хронічному гепатиті, цирозі печінки, атеросклерозі, цукровому діабеті, подагрі та артритах (Опрошанська Т.В. 2014).
- Для шкіри
Зовнішньо витяжки коренів та листя рекомендовані при різних захворюваннях шкіри: екземах, дерматитах різного походження, висипу, фурункульозі, наривах, опіках та бешистих запаленнях як антимікробний, протизапальний та ранозагоювальний засіб (Мацюк О.Д. та ін., 2021).
Олія з кореня лопуха містить білки, жири, цукри, інулін, фітостероли, ефірні олії, глікозиди, сапоніни, сірку, фосфор та аскорбінову кислоту, які також мають антибактеріальні, антисептичні, протигрибкові та протизапальні властивості. А препарати на її основі можуть використовуватися при таких патологічних станах, як фурункули, акне, лупа, та інших себорейних захворюваннях (Miazga-Karska M. et al., 2020).
- Для шлунково-кишкового тракту
Споживання харчових волокон (клітковини) широко визнано стратегією першої лінії при функціональних закрепах. Корінь лопуха — фітопродукт, багатий на харчові волокна, які, як показали дослідження, покращують моторику кишечнику, зокрема функціональний закреп, включаючи відновлення кишкового бар’єра, регулювання кишкових гормонів та забезпечення протизапальної та антиоксидантної дії (Mo L. et al., 2025).
- Для судин
Споживання екстракту лопуха може бути корисним втручанням для підтримки здоров’я судин. Зокрема, повідомляється, що комбінований підхід, що включає прийом екстракту лопуха у поєднанні з фізичною активністю (водними вправами), може сприяти покращенню жорсткості судин завдяки синергічному ефекту (Ha M.S. et al., 2018; Ha M.S. et al., 2022).
А от водний екстракт кореня лопуха великого рекомендують застосовувати для профілактики захворювань крові (Опрошанська Т.В., 2014).
Як заварювати корінь лопуха та як готувати з нього настій?
У народній медицині з кореня лопуха в основному готують відвари, настої, настоянки, олійні розчини, мазі, фітокреми, сухий порошок із коренів, свіже та висушене листя і насіння лопуха, використання яких може бути актуальним при артриті, ревматизмі, псоріазі, ранах, пухлинах, подагричних вузлах, для покращання стану волосся і трофіки волосистої частини голови, при алопеції та сухій себореї. Однак аби зберегти корисні властивості біологічно активних речовин у складі різних форм, важливо знати, як правильно їх приготувати (таблиця).
Форма | Склад | Сигнатура | Сфера використання |
Внутрішньо | |||
Відвар коренів | 1 ст. л. сировини на 200 мл окропу | Теплим по пів склянки
2–3 рази на добу |
Стимуляція потовиділення |
Порошок коренів | По 0,5 г | 2–3 рази на добу | Цукровий діабет, закрепи |
Зовнішньо | |||
Настій коренів | 1 ч. л. сировини на 400 мл окропу, настоюють впродовж ночі | Для примочок, компресів та змащування | |
Настоянка
коренів |
Готують на міцній горілці у співвідношенні 1:10 | Для примочок, компресів та змащування при гнійному характері вугрів і запаленні сальних залоз | |
Відвар коренів | 20,0 г сировини на 500 мл окропу, кип’ятити 15 хв | Втирати у волосисту частину голови ввечері через кожні 2 дні для стимулювання росту волосся (після процедури волосся споліскують чистою водою) | |
Мазь | Відвар 1 ст. л. коренів лопуха на склянці окропу згустити варінням до половини і змішати з вершковим маслом у співвідношенні 1:4 | Для лікування опіків |
Протипоказання та застереження при використанні
Попри поширену у суспільстві думку щодо безпечного використання рослин при різних видах патології (дехто може вважати, що це навіть безпечніше, ніж застосування синтетичних лікарських засобів) — це не зовсім так. Адже термін «натуральний», або «рослинний» не означає безпечний. Та навіть більше — деякі трави можуть взаємодіяти з іншими ліками або бути токсичними у високих дозах. Крім того, у деяких ситуаціях використання фітопродуктів може навіть викликати серйозні побічні ефекти*.
Тому перш ніж почати «лікування» травами, у тому числі лопухом, необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем. Зокрема, необґрунтовано буде споживати корінь лопуха без консультації фахівця при індивідуальній непереносимості, у період вагітності та годування грудьми, дітям, а також при тяжких хронічних захворюваннях.
Чи варто включати корінь лопуха до раціону?
Враховуючи численні бенефіти біосполук у складі кореня лопуха, включення його в якості доповнення до раціону харчування з метою його збагачення поживними речовинами, здається, є потенційно корисним втручанням. Особливо якщо його правильно «готувати», дотримуючись рекомендованих технологій та дозувань. Однак не слід забувати й про потенційні ризики, що несе за собою використання засобів природного походження.
*За даними medlineplus.gov.
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим