Підготовка до школи: вітаміни та профілактика

18 Серпня 2025 4:36 Поділитися
Наприкінці літа в кожній родині, де є школярі, починається справжня передосіння лихоманка: придбання зошитів, олівців, форми, рюкзаків… Але є ще один пункт у цьому списку, який часто залишається поза увагою, — підготовка імунітету та організму дитини до нового навчального року. Осінь традиційно є часом зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), а для дітей, які повертаються у великі колективи, цей ризик особливо високий. Саме тому вітаміни та профілактичні заходи доцільно розглядати як частину приготувань до школи.

Навіть якщо літо минуло активно й насичено, на свіжому повітрі та з різноманіттям фруктів і овочів, період адаптації до навчального ритму може бути стресом для організму. Ранні підйоми, нові інтелектуальні та емоційні навантаження, зменшення часу на відпочинок, спілкування з великою кількістю дітей у класі — усе це може підвищити навантаження на імунну систему. До цього переліку слід додати ще й нестабільну погоду, зниження сонячної активності та можливий дефіцит вітамінів після літа.

Роль вітамінів та мінералів

Вітаміни та мінерали — це поживні речовини, які необхідні організму для належного функціонування та підтримки здоров’я. В ідеалі вони мають надходити з різноманітного та збалансованого раціону. Однак коли сезон овочів, фруктів і ягід закінчується, а сонця стає менше, організм може відчувати нестачу певних компонентів.

Дитині потрібно багато вітамінів і мінералів для росту, розвитку та міцного здоров’я. До них належать вітаміни A, B, C, D, E, K, а також мінерали, такі як кальцій, йод, залізо та цинк.

Вітамін А (ретинол) сприяє належному функціонуванню природного захисту організму від хвороб та інфекцій (імунної системи), покращенню зору в умовах слабкого освітлення, підтримує здоров’я шкіри та слизової оболонки певних частин тіла. Його джерелами є сир, яйця, жирна риба, молоко та йогурт, печінка та продукти з неї. Отримати вітамін А також можна, включивши до раціону джерела бета-каротину, оскільки організм може перетворювати його на ретинол. Основними харчовими джерелами бета-каротину є жовті, червоні та зелені (листові) овочі, а також жовті фрукти.

Вітаміни групи В допомагають організму використовувати поживні речовини, що виробляють енергію (такі як вуглеводи, жири та білки), як паливо. За винятком вітаміну B12 та фолієвої кислоти, які зберігаються в печінці, більшість вітамінів групи B не можуть зберігатися організмом, тому їх необхідно регулярно вживати. У межах раціону їх можна отримати з таких продуктів, як нежирне м’ясо, риба, цільнозернові продукти, фрукти, овочі та бобові.

Вітамін С (аскорбінова кислота) допомагає захищати клітини, підтримувати здоров’я шкіри, кровоносних судин, кісток і хрящів, а також сприяє загоєнню ран. Він міститься в широкому розмаїтті фруктів та овочів (цитрусові, перець, полуниця, чорна смородина тощо).

Вітамін D допомагає регулювати кількість кальцію та фосфатів в організмі. Ці поживні речовини необхідні для підтримки здоров’я кісток, зубів і м’язів. Приблизно з кінця березня або початку квітня до кінця вересня зазвичай організм може виробляти весь необхідний вітамін D із сонячного світла. Але між жовтнем і початком березня може не вироблятися достатньо вітаміну D із сонячного світла.

Кальцій допомагає будувати кістки та підтримувати здоров’я зубів, бере участь у регулюванні скорочення м’язів, включаючи серцебиття, забезпеченні нормального згортання крові. Джерелами кальцію є молоко, сир та інші молочні продукти, зелені листові овочі, риба, яку можна їсти з кістками, наприклад, сардини.

Залізо важливе для створення еритроцитів, які переносять кисень по організму. Його джерелами є печінка, червоне м’ясо, червона квасоля та нут, горіхи, сухофрукти.

Цинк — важливий мінерал, який бере участь у рості та розвитку, підтримує імунну функцію. Його можна отримати з червоного м’яса, молюсків, свійської птиці, молока та сиру.

Безумовно, найкращий варіант — отримувати необхідні вітаміни та мінерали речовини з їжею. Однак не сек­рет, що діти можуть бути досить вибагливими щодо їжі, тож у разі нестачі вітамінів і мінералів у нагоді можуть стати препарати, які їх містять.

Відображення фармринку

В осінньо-зимовий період затребуваність препаратів груп A11 «Вітаміни» і A12 «Мінеральні добавки» зростає (за АТС-класифікацією 2-го рівня). Обсяги їх продажу стабільно збільшуються з вересня до квітня (рисунок), що корелює з початком холодного періоду року та зростанням захворюваності на ГРВІ. Це також збігається з початком навчального року, скороченням світлового дня, дефіцитом сонячного світла.

Рисунок. Помісячна динаміка обсягів аптечного продажу препаратів груп A11 «Вітаміни» і A12 «Мінеральні добавки» з січня 2023 до липня 2025 р.*

Коли і як давати вітаміни

Перш ніж обирати той чи інший засіб, варто проконсультуватися з педіатром. Лікар допоможе врахувати індивідуальні особливості, раціон, рівень активності та можливі хронічні захворювання.

Профілактика: не лише про пігулки

Окрім вітамінів, є низка простих, але дієвих заходів, які можуть допомогти знизити ризик захворювань.

Режим сну: дітям віком 6–12 років рекомендовано 9–12 год сну, віком 13–18 років — 8–10 год. Достатня кількість сну сприяє загальному здоров’ю та самопочуттю.

Активність на свіжому повітрі: щоденні прогулянки допомагають підтримувати не лише фізичне, а й ментальне здоров’я.

Гігієна рук: проста звичка, яка може допомогти знизити ризик інфекцій.

Збалансоване харчування: повноцінний сніданок перед школою має дуже важливе значення. Бажано, щоб він містив білки та повільні вуглеводи, які дають енергію на кілька годин.

Психологічна підтримка: стрес і тривожність можуть знизити опірність організму, тому варто обговорювати з дитиною її переживання і допомагати адаптуватися до нового навчального середовища.

Осінь без хвороб — це реально?

Підготовка до школи — це не лише підручники й новий пенал. Це ще й турбота про те, щоб дитина увійшла в навчальний рік здоровою, енергійною та готовою до навантажень.

Раціональне харчування, режим, фізична активність, своєчасне вітамінне підживлення та увага до емоційного стану — прості, але дієві кроки, які можуть допомогти знизити ризик осінніх застуд.

Катерина Дмитрик,
за матеріалами www.nhs.uk, www.betterhealth.vic.gov.au, raisingchildren.net.au, www.cdc.gov
*За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» компанії «Proxima Research».
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Додати свій

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті