Атестація, акредитація та ліцензування: роль фахових асоціацій

16 червня 2004 р. в приміщенні Будинку вчених відбулася Всеукраїнська конференція «Роль і місце фахових асоціацій Федерації в процесах атестації, акредитації і ліцензування згідно міжнародних стандартів», ініціатором проведення якої виступила Українська федерація громадських організацій (далі — Федерація).

В конференції брали участь представники професійних медичних асоціацій, медичних, стоматологічних, фармацевтичних установ, науково-дослідних інститутів, державних органів законодавчої та виконавчої влади, силових структур.

Метою конференції було обговорення пропозицій щодо поетапної передачі функцій атестації, акредитації та ліцензування фаховим асоціаціям — членам Федерації.

Президія конференції (зліва направо): В. Загородній, заступник міністра охорони здоров’я України; О. Возіанов, президент Академії медичних наук України; О. Руднєв, голова ради української Федерації сприяння охороні здоров’я; М. Лобода, народний депутат України, перший заступник Голови комітету ВР України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства; Ю. Опанасюк, головний стоматолог МОЗ України

Президія конференції (зліва направо):
В. Загородній, заступник міністра охорони здоров’я України;
О. Возіанов
, президент Академії медичних наук України;
О. Руднєв
, голова ради української Федерації сприяння охороні здоров’я;
М. Лобода
, народний депутат України, перший заступник Голови комітету ВР України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства;
Ю. Опанасюк
, головний стоматолог МОЗ України

Заступник міністра охорони здоров’я України Володимир Загородній зазначив, що нині активно аналізуються можливості передачі функцій МОЗ з атестації, акредитації та ліцензування громадським фаховим організаціям. Головне при цьому не допустити, щоб така передача стала лише «зміною вивіски». Тому асоціації повинні збільшувати свій вплив щодо врегулювання питань, які стосуються професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників, роботи лікувально-діагностичних установ, підрозділів фармацевтичної галузі, брати активну участь у формуванні на державному рівні відповідної нормативно-правової бази, стати справжнім порадником для своїх членів та захисником їх прав та професійних інтересів.

Президент Академії медичних наук України, професор Олександр Возіанов наголосив на необхідності передачі асоціаціям, члени яких є безпосередніми учасниками лікувально-діагностичних процесів, прав на проведення атестації, акредитації та ліцензування. Асоціації також повинні відігравати більшу роль у вирішенні морально-етичних аспектів співробітництва та професійних відносин між медичними та фармацевтичними працівниками. Вони повинні мати повноваження щодо прийняття рішень про професійну придатність спеціалістів.

Голова ради української Федерації сприяння охороні здоров’я Олександр Руднєв у своєму виступі підкреслив, що «відправною» точкою у вирішенні питань реформування вітчизняної галузі охорони здоров’я може стати впровадження передових методик управління та регулювання. Запорукою реалізації цих намірів є введення на державному рівні комплексу політичних, юридичних, економічних заходів з прийняттям відповідних законів, які могли б збільшити вагоме значення асоціацій у вирішенні цих питань. Він також зазначив, що на сьогоднішній день процеси проходження фізичними чи юридичними особами необхідних процедур з атестації, ліцензування або акредитації є занадто ускладненими. Це гальмує розвиток приватного сектору охорони здоров’я та не додає професійної наснаги. Передача функцій з ліцензування, акредитації та атестації фаховим громадським об’єднанням може посприяти вирішенню цього питання, в основному за рахунок того, що рівень професійних знань чи відповідність лікувально-діагностичної установи визначеним стандартам буде оцінюватись безпосередньо комісією, яка складатиметься з відомих працівників тієї чи іншої галузі медицини чи фармації. Рішення такої комісії має бути вирішальним, а не тим, що інколи «береться до уваги». На Міністерство охорони здоров’я доцільно покласти функцію завірення та затвердження результатів роботи відповідних комісій.

У виступах інших учасників було зазначено, що одними із напрямків реформування вітчизняної галузі охорони здоров’я мають бути розробка та впровадження стандартів медичної практики; експертизи якості надання медичної допомоги шляхом чіткого окреслення методики ідентифікації останньої; удосконалення системи ліцензування, атестації, акредитації медичних закладів та медичних кадрів; постійний моніторинг результатів; створення регіональних організацій фахових асоціацій — відділень, спілок, об’єднань, які могли б здійснювати атестацію, акредитацію та ліцензування на  місцях; активний вплив медичних та фармацевтичних працівників на формування оптимальної нормативно-правової бази, яка передбачала б збільшення кількості представників фахових асоціацій у профільних комісіях МОЗ. Це сприятиме регулюванню балансу інтересів усіх суб’єктів фармацевтичного ринку та ринку медичних послуг України, створенню рівних умов конкуренції.

На завершення конференції її учасники прийняли звернення до Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Ради Національної безпеки України. В ньому вони висловили прохання підтримати діяльність громадських професійних організацій, які є членами Федерації, яка стосується:

поетапної і повної передачі функцій ліцензування, сертифікації і акредитації фаховим асоціаціям;

введення до складу ліцензійних, акредитаційних та атестаційних комісій Міністерства охорони здоров’я України рівну кількість представників громадськості, тобто фахівців асоціацій, що є членами української Федерації громадських організацій сприяння охороні здоров’я громадянського суспільства;

надання фаховим асоціаціям можливості здійснювати функції допоміжного (підготовчого) характеру щодо комплектації ліцензійних справ та оформлення документів встановленого зразка для акредитації і сертифікації з подальшою передачею їх комісіям: з медичної етики; з проведення дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних робіт; з переробки донорської крові та її компонентів, виготовлення з них препаратів; з виробництва, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами; з технічних засобів та виробів медичного призначення;

поступової передачі фаховим асоціаціям Федерації атестації лікарів, медичних сестер, фармацевтів і провізорів.?n

Олександр Сіроштан, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті