По роботі — й оцінка! фармацевтична галузь отримує визнання на найвищому державному рівні

16 вересня 2004 р. в Колонній залі Національної філармонії імені Миколи Лисенка відбулися головні урочистості з нагоди Дня фармацевтичного працівника. Вже шість років поспіль у цей день звучать щирі вітання на адресу численної когорти працівників фармацевтичної галузі України. За ці роки «подорослішало» свято, «подорослішала» галузь, — це знаходить підтвердження і в рівні державних нагород, що їх було вручено кращим з кращих серед наших колег, і в щирих словах привітань від найвищих посадовців країни. Судячи з усього, змінилося й ставлення в українському суспільстві до фармацевтичних працівників: за роки існування Дня фармацевта України представники галузі кропіткою та сумлінною працею заробили вагомий авторитет у суспільстві.

?

Відкриваючи урочисту церемонію, зі сцени Колонної зали Національної філармонії звернувся до свої колег заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення, Головний державний інспектор з контролю якості лікарських засобів Михайло Пасічник. Тепло привітавши присутніх із професійним святом, він нагадав, що минуло шість років з того дня, коли Президент нашої держави видав Указ про щорічне святкування Дня фармацевтичного працівника України. Відтоді цей день став особливим для понад 200 тис. українських фахівців, які присвятили своє життя благородній справі фармації.

ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ

Дарунок до свята — Доповнення до ДФУ

За оцінкою М. Пасічника, сьогодні стан фармацевтичного ринку України докорінно змінився, а динамічний розвиток галузі спрямований насамперед на досягнення стратегічної мети — забезпечення здоров’я нації. Нинішня робота галузі звернена до громадян нашої держави і спрямована на покращення якості їх життя. Обсяг випуску українських ліків щорічно збільшується на 15–20%, лише цього року в Україні розроблено і впроваджується у виробництво 74 нових лікарських засоби. Обсяг вітчизняного фармацевтичного виробництва за 2003 р. перевищив 2 млрд грн., щорічно зростає експорт. Лише у першому півріччі поточного року експорт українських ліків порівняно з аналогічним періодом 2003 р. збільшився на 18% і становив 28,54 млн дол. США. Українські ліки експортуються до 25 країн світу. Впроваджуються нові технології виробництва лікарських засобів, втілюються у життя принципи належної виробничої практики: на сьогодні національні сертифікати GMP видано дев’яти виробничим дільницям шести вітчизняних фармацевтичних підприємств — це дозволить розширити коло країн, у які експортується українська фармацевтична продукція. Створено розгалужену мережу аптечних закладів, яка складається з близько 22 тис. точок роздрібної торгівлі лікарськими засобами (аптек, аптечних пунктів та кіосків), близько тисячі компаній здійснюють їх оптову реалізацію. Сьогодні в Україні ефективно функціонує система реального контролю якості лікарських засобів, який забезпечують Державна служба лікарських засобів та виробів медичного призначення та Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів. Вся система державного регулювання та контролю спрямована на те, щоб забезпечити найвищу якість та підвищити цінову доступність лікарських засобів, які надходять до українських пацієнтів. А сьогоднішній день — це нова сходинка в подальшому розвитку фармацевтичної галузі України. Закінчуючи вітальне слово, М. Пасічник продемонстрував присутнім примірник Доповнення до Державної Фармакопеї України, яке вийшло з друку з нагоди Дня фармацевтичного працівника України. Він висловив щиру подяку працівникам фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, дистриб’юторських компаній, співробітникам Академії медичних наук України за їхню наполегливу працю у вирішенні завдань, спрямованих на захист здоров’я населення України.

Вагу та визнання фармації у сучасному українському суспільстві красномовно засвідчили привітання, які надійшли на адресу працівників фармацевтичної галузі від перших осіб нашої держави. У поздоровленні з Днем фармацевтичного працівника від Президента України Леоніда Кучми, яке зачитав присутнім зі сцени Колонної зали перший заступник глави Адміністрації Президента України Олег Дьомін, йшлося про наполегливу працю та глибокі знання, відданість улюбленій справі та сумління українських фахівців, що покликані сприяти збереженню здоров’я нації. У святковому зверненні керівник держави відзначив активний розвиток галузевої науки, вітчизняної фармацевтичної промисловості, запровадження сучасних стандартів виробництва, налагодження випуску якісних та доступних лікарських засобів. Він висловив сподівання на те, що працівники галузі й надалі самовіддано служитимуть благородній справі — охороні та покращанню здоров’я наших співгромадян, побажав щастя, добробуту та успіхів в ім’я України. О. Дьомін зачитав Указ Президента про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня фармацевтичного працівника і вручив державні ордени, медалі та відзнаки про присвоєння почесних звань тим представникам галузі, які заслужили їх наполегливою повсякденною працею.

Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України Олександр Орда передав фармацевтам вітальні слова від прем’єр-міністра України Віктора Януковича. У вітанні, зокрема, сказано, що вітчизняна фармацевтична галузь — це академічна наука, школа світового рівня, зростаючі виробничі потужності, розгалужена дистриб’юторська мережа. Професіоналізм фармацевтичних працівників, вміння знаходити оптимальні рішення повертають людям здоров’я, додають впевненості у власних силах та віри в життя. Звертаючись до працівників галузі, голова Уряду висловив переконання, що їх відданість справі, фаховий досвід, глибокі знання та динамізм завжди повинні поєднуватись із щирим співчуттям до людей, милосердям та благодійністю в кращих традиціях гуманізму. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України, ряд працівників фармацевтичної галузі було удостоєно Почесних грамот Кабінету Міністрів України, які їм вручив завідувач сектором аналізу розвитку охорони здоров’я, питань жінок, сім’ї та дитинства управління науково-технічного та гуманітарного розвитку секретаріату Кабінету Міністрів України Володимир Шпак.

Тепло привітавши нагороджених колег, М. Пасічник зачитав привітання міністра охорони здоров’я Андрія Підаєва з нагоди Дня фармацевтичного працівника:

Шановні працівники фармацевтичної
галузі, дорогі колеги!

Від імені колегії Міністерства охорони здоров’я України прийміть найщиріші вітання з нагоди професійного свята — Дня фармацевтичного працівника. Понад 200 тис. фармацевтів, провізорів, працівників виробничих фармацевтичних підприємств щодня з добрим словом та порадою приходять на допомогу українським людям з найгуманнішою метою — допомогти побороти підступні хвороби. Саме такою життєвою позицією ви завоювали повагу та авторитет кожної української родини. Приємно відзначити, що сучасна фармація повертається обличчям до громадянина нашої держави і як ніколи близька до виконання свого основного завдання. Узагальнюючи результати напрацювань, сьогодні ми радіємо, що в Україні формується молоде далекоглядне покоління фармацевтів, які переймають досвід поважних колег, а, отже, фармація впевнено йде у майбутнє. Проте час вимагає прийняття нових нормативних документів, які б дозволяли не зупинятися, а, долаючи труднощі, досягати нових рубежів у пошуках ліків від усіх недуг. Щира подяка всім вам — фармацевтам, провізорам, виробникам, науковцям за працю, творчість, трудові звершення, професіоналізм та людяність. Нехай же освячуються ваші щедрість душі та доброта серця. Міцного вам здоров’я та довголіття, вірних друзів, родинного затишку та земних щедрот.

Про свято і не тільки…

Валентин Черних, ректор Національного фармацевтичного університету (Харків), доктор фармацевтичних наук, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, повний кавалер ордена «За заслуги»Валентин Черних, ректор Національного фармацевтичного університету (Харків), доктор фармацевтичних наук, доктор хімічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, повний кавалер ордена «За заслуги»:

— Україна — одна з небагатьох країн у світі (і єдина — в СНД), у яких працівники фармацевтичної галузі мають власне професійне свято. Сьогодні ми відзначаємо його вже вшосте. Та я дуже добре пам’ятаю, як у 1999 р. ми вперше активно підняли питання про необхідність заснування Дня фармацевтичного працівника і звернулися за підтримкою до Олега Олексійовича Дьоміна — тоді він очолював Харківську обласну державну адміністрацію, а сьогодні з рук цього високопосадовця і надзвичайно порядної та чуйної людини ми з колегами отримували нагороди Президента України!

До цього свята всі ми та вся галузь прямували понад вісімдесят років. Було б неправдою сказати, що цей шлях був легким та безперешкодним: варто лише пригадати стан речей десятирічної давності, коли фармація в Україні була дезінтегрована, а на напівстихійному фармацевтичному ринку налічувалося дві-три сотні найменувань лікарських засобів. Тоді ми бачили перед собою стратегічне завдання, плекали заповітну мрію — відродити галузь! Насамперед — зберегти своє коріння, примножити надбання та славні традиції вітчизняної фармацевтичної школи і разом з тим — ефективно використати світовий досвід, поступово підпорядковуючи свою діяльність міжнародним стандартам (здійснити для галузі своєрідне «переливання свіжої донорської крові за життєвими показаннями»). Адже ми живемо в країні, яка, принаймні географічно, є частиною Європи. І щоб наблизитись до Європи за рівнем свідомості та економічного розвитку, інтегруватися в континентальне співтовариство, ми мали бути належним чином підготовлені. І ми рухались вперед, вивчаючи й осмислюючи процеси, які відбуваються на Заході. І сьогодні можемо з впевненістю і гордістю стверджувати: нам — усім разом — вдалося втілити свою мрію і відродити галузь! Вважаю, ми вже готові до повноцінного, на паритетних засадах діалогу з європейськими країнами.

Україна має давні традиції фармацевтичної справи. За радянських часів у нас було потужне фармацевтичне виробництво, сильний науковий потенціал, розвинута фахова освіта, якою ми пишалися тоді, і за час, що минув, нам вдалося вивести її на такий щабель, щоб пишатися й сьогодні!

Так, якщо на початку минулого десятиріччя у Національному фармацевтичному університеті навчалося близько 2 тис. студентів, то нині — понад 17 тис., тобто їх кількість збільшилася у 6–7 разів. У навчальному процесі задіяно 2142 працівників, 800 викладачів (з них 75% мають ступені кандидата та доктора наук). За 12 років «вільного плавання» ми жодного разу не мали проблем із заробітною платнею, за рахунок власних оборотних коштів ми здійснюємо будівництво нових корпусів, ремонт приміщень та обладнання тощо. Щорічно лише на підготовку та видання навчальної літератури, практичних вказівок та методичних рекомендацій ми витрачаємо близько 2,5 млн грн. Адже не маючи власного навчально-методичного забезпечення, не готуючи студентів за власними найсучаснішими освітніми технологіями (навчальна ефективність яких становить до 99%!) годі мріяти про досягнення українською фармацевтичною освітою європейського рівня.

Сьогодні Національний фармацевтичний університет — це елітний вищий навчальний заклад європейського значення, це — Імперія Фармації, це — alma mater усієї фармації України! І це не просто гучні слова, якими ректор характеризує очолюваний ним університет. Погляньте довкола: нині в Україні відкрито 20 (!) фармацевтичних факультетів при вищих медичних та хімічних навчальних закладах. Нам вдалося головне — закласти основи ефективної кадрової політики для галузі, адже саме кадри (впевнений: цей девіз не застаріє ніколи) вирішують все! І наріжним каменем такої політики для нас є принцип: молодь ніколи не підведе. Звертаючись до молоді, ми простягаємо їй руку і кажемо: гідно навчайтеся, здобувайте вчені ступені, працюйте на ниві науки, у фармацевтичному бізнесі — всі шляхи перед вами відкриті!

Сьогодні, отримавши високу державну нагороду, я дуже щасливий. Щасливий не за себе — за всю нашу галузь. Адже це — наша визначна спільна нагорода, у якій втілилося визнання здобутків фармацевтичної галузі України і велика шана до понад двохсот тисяч моїх колег на найвищому державному рівні!

В’ячеслав Виноградов, президент Акціонерного товариства «Київмедпрепарат»В’ячеслав Виноградов, президент Акціонерного товариства «Київмедпрепарат»:

— Я вдячний долі, що вона пов’язала мене з благородною справою — фармацією. Я ніколи не жалкував, що працюю саме в фармацевтичній галузі, хоча життя могло скластись і по-іншому — були більш привабливі, перспективні шляхи, наприклад, в науку. Ще 15–20 років тому фармація не була престижною. Але сьогодні, завдяки зусиллям численної армії фахівців фармацевтична галузь стала однією з найбільш престижних в економіці країни. Приємно спостерігати процеси динамічного розвитку української фармації. Сьогодні майже усі українські фармацевтичні підприємства осучаснюються, перебудовуються, працюють на перспективу.

Завдяки професіоналізму колективу АТ «Київмедпрепарат» знайшло свою нішу, зміцнює та розвиває свої позиції. У підприємства є славне минуле, достойне сьогодення, і я впевнений, що його чекає хороше майбутнє.

 

Ірина Козлова, заступник генерального директора — завідувач контрольно-аналітичної лабораторії Луганського обласного комунального виробничого підприємства (ЛОКВП) «Фармація»Ірина Козлова, заступник генерального директора — завідувач контрольно-аналітичної лабораторії Луганського обласного комунального виробничого підприємства (ЛОКВП) «Фармація»:

— Для мене особисто та для всього колективу ЛОКВП «Фармація» — це дуже висока нагорода. Звичайно, колектив очолюють лідери. І мені дуже приємно, що в нас такий лідер є — генеральний директор ЛОКВП «Фармація» Олександр Павлович Гудзенко. Наше підприємство постійно модернізується, провадиться реконструкція виробництва у відповідності з вимогами GMP. Розвивається власне виробництво, дистриб’юторська ланка, яка включає два аптечних склади, автобазу, аптечна мережа, відомча служба контролю якості лікарських засобів. Щодо останньої — це дуже важливий бар’єр для недопущення фальсифікованої продукції на фармацевтичний ринок області. Служба здійснює контроль за аптечною мережею підприємства, яка включає 328 аптек, що є реальною допомогою в роботі Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів в Луганській області. Тандем, у якому ми працюємо, є дуже позитивним фактором для вирішення на високому професійному рівні питань контролю та забезпечення якості лікарських засобів у нашій області.

ЛОКВП «Фармація» не тільки розвиває промислове виробництво, а й приділяє велику увагу питанню виготовлення лікарських засобів в умовах аптеки. Це сьогодні дуже важливо, тому що ряд лікарських форм заводами не випускаються, але вони конче необхідні для забезпечення лікувального процесу, особливо для пільгових категорій населення, адже підприємство бере активну участь у виконанні соціальних програм області.

Дуже багато зроблено в частині впровадження правил належної лабораторної практики. У 2000 р. акредитована контрольно-аналітична лабораторія, в 2003 р. акредитація була підтверджена ще на 5 років. Фахівці підприємства розробили внутрішню нормативну документацію, а саме настанову з якості, положення про контрольно-аналітичну лабораторію, інструкції про порядок розповсюдження аналітичної документації та проведення контролю якості тих зразків, які ми вилучаємо в своїй мережі. Хочу звернути увагу на ще один дуже важливий момент: вся продукція, яка надходить на обласний аптечний склад у вигляді субстанцій, проходить не тільки хімічний контроль, але й мікробіологічний, адже дуже важливо, щоб для виготовлення готових лікарських форм використовувалися лише якісні субстанції.

Ми створюємо імідж сучасного підприємства, переобладнуючи аптеки в руслі сучасних вимог. Крім того, проводимо реконструкцію обласного аптечного складу і складу для зберігання готової продукції фармацевтичної фабрики відповідно до вимог належної дистриб’юторської практики.

Успіх ЛОКВП «Фармація» та динамізм розвитку — результат праці всього колективу: від керівника — до робітника. Вітаю усіх колег зі святом, зичу творчого натхнення, успіхів у роботі та міцного здоров’я!

Віктор Богаєвський, директор обласного комунального підприємства «Полтавафарм»Віктор Богаєвський, директор обласного комунального підприємства «Полтавафарм»:

— За недовгу історію свого існування День фармацевтичного працівника утвердився в свідомості причетних до нього людей як свято щирих і відданих своїй справі професіоналів. І дуже приємно, що ми відзначаємо цей день на високому державному рівні і в одній залі зібрались представники усіх регіонів нашої держави.

«Полтавафарм» — молоде підприємство. Створене на базі обласної «Фармації», сьогодні воно працює, використовуючи величезний досвід наших фахівців, наступність традицій, нові моделі роботи, налагоджуючи ефективний менеджмент. Ефективне використання професійного ресурсу — це також важлива складова успіху. Усі завдання, які ми ставимо перед собою, підпорядковані єдиній меті — дбати насамперед про збереження здоров’я наших співвітчизників.

 

Володимир Синяк, голова ради Рівненської фармацевтичної асоціації, голова правління ВАТ «Рівнефармація»Володимир Синяк, голова ради Рівненської фармацевтичної асоціації, голова правління ВАТ «Рівнефармація»:

— Нагородження працівників нашого підприємства — визнання державою їх заслуг та заслуг усього колективу «Рівнефармація». Сьогодні фармацевтична галузь отримала заслужене визнання. Приємно, що були відзначені представники усіх ланок фармації — науковці, освітяни, виробники, дистриб’ютори і, звичайно, працівники аптек.

Кожне свято додає натхнення для подальшої плідної роботи та енергії й сил для подолання проблем. Ми з оптимізмом дивимось у майбутнє і віримо, що професійне свято українська фармацевтична громада щороку зустрічатиме новими здобутками та успіхами.n

?

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

?

Подальші репортажі про святкування Дня фармацевтичного працівника в Україні читайте у наступному номері «Щотижневика АПТЕКА»
?
?

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПРО ВІДЗНАЧЕННЯ ДЕРЖАВНИМИ НАГОРОДАМИ УКРАЇНИ З НАГОДИ ДНЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАЦІВНИКА

За вагомий особистий внесок у розвиток охорони здоров’я та фармацевтичної сфери, забезпечення населення якісними медичними препаратами, багаторічну сумлінну працю постановляю:

Нагородити орденом «За заслуги» І ступеня

ЧЕРНИХ Валентина Петровича – ректора Національного фармацевтичного університету, м. Харків

Нагородити орденом «За заслуги» III ступеня

ДОРОВСЬКОГО Олександра Вікторовича – генерального директора товариства «Фармацевтична компанія «Здоров’я», м. Харків

СОВУ Євгена Олександровича – комерційного директора акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичнии завод», м. Київ

ТКАЧЕНКА Володимира Григоровича – завідувача центральної районної аптеки № 26 міста Карлівки, Полтавська область

Нагородити орденом княгині Ольги III ступеня

КОЗЛОВУ Ірину Георгіївну – заступника генерального директора – завідувача лабораторії Луганського обласного комунального виробничого підприємства «Фармація»

ПАРШИНУ Надію Іванівну – начальника Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у м. Києві

Нагородити медаллю «За працю і звитягу»

СНІСАРЯ Валентина Федоровича – голову правління Державної акціонерної компанії «Укрмедпром»

Присвоїти почесні звання:

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ»

БОНДАРЄВІЙ Людмилі Василівні – начальникові Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у Харківській області

ГРЕБЕНЮК Ользі Дмитрівні – завідувачу міської комунальної аптеки «Віола», м. Хмельницький

ЄВТУШЕНКО Клавдії Григорівні – завідувачу аптеки № 1 комунального підприємства «Фармація» міста Києва

КРИЧЕВСЬКІЙ Олені Яківні – заступникові голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення

ЛАВРОВІЙ Любові Василівні – завідувачу аптеки комунальної установи «Запорізька міська багатопрофільна клінічна лікарня № 9»

СТЕПАНЧУКУ Василю Володимировичу – завідувачу відділу акціонерного товариства «Рівнефармація»

УСЕНКУ Олександру Юрійовичу – директорові медичного центру «Біофармтех», м. Київ

ШАЛАГІНІЙ Антоніні Іванівні – завідувачу аптеки № 18 села Володимирівки Казанківського району, Миколаївська область

«ЗАСЛУЖЕНИЙ ПРАЦІВНИК ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ»

ВИНОГРАДОВУ Вячеславу Васильовичу – президентові акціонерного товариства «Київмедпрепарат»

ГВОЗДЮ Анатолію Васильовичу – директорові акціонерного товариства «Фармак», м. Київ

РУДЕНКО Ользі Іванівні – директорові Київського обласного державного комунального підприємства «Фармацевтична фабрика»

ЛЕБЕДИНЕЦЬ Ользі Андріївні – заступникові директора Харківського державного фармацевтичного підприємства «Здоров’я народу»

ТІМЧЕНКУ Миколі Михайловичу – директорові Дослідного заводу Державного наукового центру лікарських засобів, м. Харків.

Президент України                                                                  ? Л. Кучма

10 вересня 2004 року

№ 1065/2004

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
ВИТЯГ З ПОСТАНОВИ від 15 ВЕРЕСНЯ 2004 р. № 1206
ПРО НАГОРОДЖЕННЯ ПОЧЕСНОЮ ГРАМОТОЮ
КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Кабінет Міністрів України постановляє:

Нагородити Почесною грамотою Кабінету Міністрів України з врученням пам’ятного знака:

за вагомий внесок у розвиток фармацевтичної галузі, значні наукові досягнення і високий професіоналізм колектив Інституту дерматології та венерології Академії медичних наук;

за вагомий особистий внесок у розвиток фармацевтичної галузі, сумлінну працю і високий професіоналізм та з нагоди професійного свята – Дня фармацевтичного працівника:

АЛЕКСЄЄНКО Ольгу Вікторівну – переглядача продукції медичного призначення закритого акціонерного товариства «Індар», м. Київ

БОГАЄВСЬКОГО Віктора Володимировича – директора Полтавського обласного комунального підприємства «Полтавафарм»

БОЙКА Бориса Анатолійовича – завідуючого центральною районною аптекою № 19 Дунаєвецького району Хмельницької області

ГОРЮНОВУ Людмилу Геннадіївну – голову правління Київської обласної асоціації аптечних працівників, голову правління Білоцерківської асоціації фармацевтів

ГРЕБЕНЮК Римму Вікторівну – завідуючу відділом охорони здоров’я Горлівської міської ради, Донецька область

ГРАБОВИЧА Віктора Васильовича – завідуючого центральною міською аптекою № 26 м. Стаханова Луганської області

ЗБРОЖЕК Світлану Іванівну – начальника управління ліцензування Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, м. Київ

КАЛІБЕРДУ Олександра Миколайовича – технічного директора товариства з обмеженою відповідальністю «Фармацевтична компанія «Здоров’я», м. Харків

КОЗАКА Юрія Івановича – директора обласного комунального підприємства «Фармація», м. Дніпропетровськ

КОСТЮКА Григорія Вікторовича – технічного директора відкритого акціонерного товариства «Фармак», м. Київ

КРАСУЦЬКУ Марину Володимирівну – заступника начальника цеху з технологічних питань з виробництва субстанцій закритого акціонерного товариства «Індар», м. Київ

МАКСИМОВА Юрія Миколайовича – завідуючого відділом патофізіології, доктора медичних наук, професора Академії медичних наук

МЕДВЄДЄВА Леоніда Федоровича – начальника відділу інформаційних технологій закритого акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», м. Київ

МИХАЙЛОВА Володимира Семеновича – директора Харківського державного фармацевтичного виробництва «Здоров’я народу» – дочірнього підприємства державної акціонерної компанії «Укрмедпром»

ОЛЕКСІЙЧУКА Василя Степановича – директора товариства з обмеженою відповідальністю «Центральна аптека», Костопільський район Рівненської області

ТРІНУСА Федора Петровича – завідуючого відділом протизапальних та анальгезуючих засобів, доктора медичних наук, професора, члена-кореспондента Національної академії наук та Академії медичних наук

ШАЛАМАЯ Анатолія Севастяновича – заступника генерального директора з науки, начальника дослідно-впроваджувальної лабораторії закритого акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», м. Київ.

Прем’єр-міністр України                                                        ? В. Янукович

ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПО РОБОТІ - Й ОЦІНКА! ФАРМАЦЕВТИЧНА ГАЛУЗЬ ОТРИМУЄ ВИЗНАННЯ НА НАЙВИЩОМУ ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ
ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ З НАГОДИ ДНЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАЦІВНИКА

17 вересня 2004 р. з нагоди Дня фармацевтичного працівника в приміщенні Національного музею медицини відбулася прес-конференція, в якій взяли участь Михайло Пасічник, заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення, Головний державний інспектор з контролю якості лікарських засобів, та Уляна Лозан, прес-секретар міністра охорони здоров’я, голова прес-служби МОЗ України.

?

Сьогодні вітчизняна фармацевтична галузь — це:

•?понад 10, 5 тис. зареєстрованих торгових назв лікарських засобів і медичних імунобіологічних препаратів та їх лікарських форм. З них (за станом на 05.09.2004 р.) — вітчизняного виробництва — 3455, що на 12,8% більше, ніж у минулому році

•?74 нових лікарських засобів у 14 фармакотерапевтичних групах, які розроблені та впроваджуються у виробництво підприємствами фармацевтичної галузі

•?загальний обсяг реалізованої в Україні фармацевтичної продукції за І півріччя 2004 р. — 2280,99 млн грн. що більш як на 8% перевищує аналогічний показник минулого року; обсяг реалізованої фармацевтичної продукції вітчизняного виробництва за І півріччя 2004 р. — 855,46 млн грн.

•?ефективно діючі системи ліцензування, сертифікації та контролю якості

•?ліцензовані 8742 аптеки, 5627 аптечних пунктів та 7377 аптечних кіосків

•?146 суб’єктів господарювання, що мають ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, 2326 суб’єктів — з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів

•?9 сертифікованих відповідно до правил GMP виробничих дільниць на 6 фармацевтичних підприємствах.

За інформацією Державної служби
лікарських засобів і виробів медичного призначення

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті