Роз’яснення Мінекономіки щодо оскарження процедур закупівель

Роз’яснення Мінекономіки щодо оскарження процедур закупівельОстаннім часом до Мінекономіки як спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань державних закупівель надходить значна кількість скарг від учасників тендерів щодо порушень замовниками — розпорядниками державних коштів при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.

Опрацювання скарг у Мінекономіки здійснюється відповідно до п. 85–91 Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 р. № 921 (зі змінами), та Порядку розгляду скарг, поданих учасниками до моменту укладення договору про закупівлю, затвердженого наказом Мінекономіки від 30.01.2009 р. № 65, зареєстрованим у Мін’юсті 10.03.2009 р. за № 222/16238 (далі — Порядок). У разі виявлення фактів порушень замовником чинного законодавства Мінекономіки приймає відповідні рішення про відміну процедури закупівлі, визнання результатів процедури закупівлі недійсними і зобов’язує замовника усунути виявлені порушення та провести нову процедуру закупівлі.

За І кв. 2009 р. до Мінекономіки надійшло та було опрацьовано 334 скарги, з яких залишено без розгляду у зв’язку з невідповідністю їх Порядку 278, відкликано — 6; не задоволено — 27, задоволено — 23. Надано після укладення договорів за результатами відповідних процедур закупівель — 21. Найбільш поширеними порушеннями є: неправомірний вибір переможця (акцепт тендерної пропозиції, яка повною мірою не відповідає кваліфікаційним вимогам або умовам тендерної документації), неправомірне відхилення тендерної пропозиції скаржника, дискримінаційні вимоги тендерної документації, ненадання протоколу розкриття тендерних пропозицій тощо.

З огляду на викладене Мінекономіки звертає увагу розпорядників державних коштів на необхідність суворого дотримання законодавства при організації та проведенні процедур закупівель за державні кошти та здійснення заходів щодо їх усунення.

Водночас інформуємо учасників, які подають скарги до Мінекономіки, що зміст скарги передбачено п. 6 Порядку, а вимоги щодо викладення та її оформлення — п. 5 і 7 Порядку.

Подання скарги до Мінекономіки з порушенням формальних вимог Порядку призводить до прийняття рішення про залишення її без розгляду згідно з п. 10 Порядку.

Міністр економіки України
Б.М. Данилишин

За матеріалами www.ua-tenders.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті