Роз’яснення ДПА України ст. 197 Податкового кодексу

22 Серпня 2011 12:51 Поділитися

Роз’яснення ДПС щодо статті 197 Податкового кодексу

До уваги суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють виробництво лікарських засобів в умовах аптеки за рецептами лікарів та на замовлення лікувально-профілактичних закладів. У зв’язку з ситуацією, що склалася при наданні роз’яснень Державної податкової служби України (ДПС) щодо трактування норми статті 197 Податкового кодексу України, МОЗ України опрацьовує проект Закону України «Про внесення змін до пункту 197.1.27. статті 197 Податкового кодексу України», в частині розширення норми звільнення від оподаткування постачання лікарських засобів, що виготовляються аптечними закладами за рецептами лікарів та замовленнями лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин. Читачі можуть ознайомитися з листом-роз’ясненням ДПС щодо трактування норми статті 197 Податкового кодексу України.

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
від 12.08.2011 р. № 9277/5/15-3316

Міністерство охорони здоров’я України
вул. М. Грушевського, 7, м. Київ, 01601

Щодо надання відповіді

Державна податкова адміністрація України розглянула лист Міністерства охорони здоров’я України від 09.08.2011 р. № 18.1806/11-02 щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання аптечними закладами лікарських засобів, виготовлених за рецептами лікарів та в межах компетенції повідомляє наступне.

Податковим кодексом України (далі — Кодекс) визначено чіткий перелік операцій, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість. Зокрема, відповідно до підпункту 197.1.27 пункту 197.1 статті 197 від оподаткування звільняються, зокрема, операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі аптечними закладами). Тобто, зазначена норма чітко визначає вимоги до лікарських засобів, операції з постачання яких звільняються від оподаткування, а саме такі лікарські засоби повинні бути:

  • внесені до Державного реєстру лікарських засобів;
  • дозволені для виробництва і застосування в Україні.

Крім цього, вищезазначена норма Кодексу не ставить вимоги щодо виробника зазначених лікарських засобів.

Таким чином, в разі, якщо аптечними закладами виготовляються лікарські засоби із дозволених до застосування в Україні діючих та допоміжних речовин, то для застосування режиму звільнення від оподаткування податком на додану вартість до таких засобів необхідно, щоб виробництво та їх застосування було дозволене в Україні, а також щоб вироблений аптечним закладом лікарський засіб був внесений до Державного реєстру лікарських засобів.

Операції з постачання лікарських засобів, що виготовлені аптечними закладами та які одночасно не відповідають визначеним вимогам, оподатковуються податком на додану вартість у загальному порядку

Заступник Голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України,
заступник Голови ДПС України
С.І. Лекарь
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Игорь 23.08.2011 3:15
Спасибо за "роз’яснення ДПА"..Ура!!Поднимаем цены на 20% на микстуры и порошки..

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті