В Україні планується збільшити обсяги виготовлення препаратів крові

Питання заготівлі, переробки, забезпечення інфекційної безпеки та контролю якості донорської крові становлять без перебільшення національну безпеку держави. Для підвищення рівня забезпечення високоякісними та безпечними препаратами крові в Україні буде створено індустрію переробки плазми крові.

За інформацією МОЗ України, для виконання відповідного указу Президента України та доручення Кабінету Міністрів України щодо вирішення питань, пов’язаних із будівництвом заводу з фракціонування плазми крові, створено робочу групу, до якої залучено представників АМН України, Міністерства фінансів, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції. Члени робочої групи розроблятимуть технічні завдання для проведення конкурсу на кращий проект заводу з фракціонування плазми та реформування Служби крові.

Після реформування Служба крові має відповідати вимогам часу, своєю роботою гарантувати безпеку реципієнтам, забезпечувати вітчизняні медичні заклади всією номенклатурою компонентів і препаратів крові. Окрім того, варто пам’ятати, що Служба крові забезпечує надання трансфузійної допомоги не лише в мирний час, але й у надзвичайних ситуаціях, тому є однією з найважливіших складових вітчизняної системи охорони здоров’я та національної безпеки загалом. Виходячи з цього, МОЗ України визначило основні функції подальшої діяльності Служби крові — гарантування безпеки донорської крові та її компонентів, а також вирішення питань стратегічного й оперативного запасу компонентів та препаратів крові. Для координації діяльності Служби крові буде створено єдиний Центр служби крові.

Водночас вимогою часу є адаптація медичної галузі до європейського рівня. Тому, як зазначено МОЗ України, стандартизація процесів заготівлі та переробки крові має відповідати двом головним принципам ВООЗ: якості та безпеці препаратів. У свою чергу, в контексті євроінтеграційних прагнень України слід гармонізувати відповідну нормативно-правову базу з країнами — членами ЄС, зокрема, працювати над створенням корпусу «професійних» донорів крові.

Поки що Україна змушена постійно здійснювати закупівлі дорогих препаратів крові за кордоном. Тому особливе значення надається будівництву заводу з фракціонування плазми, з технологіями повного циклу її переробки, системи збереження і транспортування сировини тощо. Робоча група узгодила перелік конкурсних завдань, у яких основна увага приділяється комплексному вирішенню проблем Служби крові. Затверджено склад конкурсної комісії. Конкурс на кращий проект заводу з фракціонування плазми та реформування Служби крові України буде оголошено найближчим часом.

ІНФОРМАЦІЙНО

Сьогодні Служба крові України — це мережа установ (центри служби крові, станції переливання крові) і підрозділів (відділення, лікарні, що заготовляють кров), які забезпечують якість засобів для трансфузійної терапії. У системі Служби крові функціонують 62 станції переливання крові (з них 37 міських, 24 обласних та 1 республіканська), 500 відділень переливання крові; заготовляють кров та її компоненти у 50 лікарнях. Кількість зареєстрованих донорів у 2005 р. становила лише 67 8451 осіб, з них активних — 36 684 осіб, донорів резерву — 15 991 осіб. Укомплектованість кадрами в закладах Служби крові України така: лікарями — на 94,9%, середнім медичним персоналом — на 91%.

За останні десятиліття відбувся переворот у розумінні завдань трансфузіології, пов’язаних із усвідомленням ризику переливання крові та її компонентів з одного боку та необхідністю такого переливання для надання допомоги пацієнтам — з іншого. Здійснений перехід на компонентну терапію, цільну кров практично перестали використовувати в клінічній практиці. Потреба в компонентах крові не пропорційна їх вмістові в ній та змінюється зі змінами протоколів ведення хворих. В умовах сучасної хірургії знижується потреба в еритроцитах, але зростає потреба у свіжозамороженій плазмі. В онкогематології та при гострій променевій хворобі терапія неможлива без використання великої кількості тромбоцитної маси. Подальший розвиток трансфузіології пов’язаний із поступовим переходом від гемокомпонентної терапії до використання в клінічній практиці препаратів крові, у тому числі генно-інженерних.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті