Впровадження програм замісної терапії відповідає законодавству та рекомендаціям ВООЗ

В Україні саме споживачі ін’єкційних наркотиків є основною групою ризику ВІЛ-інфікування — понад 65% з них є ВІЛ-позитивними.

Одним із основних інструментів профілактики поширення ВІЛ/СНІДу в світі є замісна терапія, яка дає змогу залежним споживачам відмовитися від вживання опіатів, значно знизити ризик, пов’язаний з ін’єкціями (ВІЛ, гепатити тощо). Крім цього, вона є необхідною передумовою для проведення антиретровірусної терапії. Замісну терапію широко використовують за кордоном уже майже 40 років. У 2005 р. препарати для замісної терапії, а саме метадон та бупренорфін, було внесено до Приблизного переліку основних лікарських засобів ВООЗ, а саме до додаткового (Complementary) (лікарські засоби, застосування яких потребує спеціальних діагностичних, навчальних заходів та/або (спеціалізованої) медичної допомоги. Понад 90% (близько 80%, за даними Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркозалежності (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction — EMCDDA) замісної терапії в ЄС надається у формі лікування метадоном.

МОЗ України відповідно до рекомендацій ВООЗ розглядає замісну терапію насамперед як найбільш ефективний метод, супровідну терапію в профілактиці тяжких захворювань, що передаються з кров’ю. В Україні програми замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) для споживачів ін’єкційних опіоїдних наркотиків впроваджуються понад 2 роки (згідно з наказом МОЗ України від 13.04.2005 р. № 161 «Про розвиток та удосконалення замісної підтримуючої терапії для профілактики ВІЛ/СНІДу серед споживачів наркотиків», в Україні у комплексі лікування хворих на СНІД із наркотичною залежністю впроваджується ЗПТ препаратом бупренорфін — прим. ред.).

Програми ЗПТ повністю відповідають законодавству та впроваджуються відповідно до п. 12 Національної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004–2008 роки (затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2004 р. № 264).

Успішний досвід реалізації програм ЗПТ у 9 регіонах України дав підстави МОЗ України запровадити їх ще в 14 областях. До жовтня 2007 р. програмами лікування ЗПТ планується охопити понад 3 тис. наркозалежних українців.

Пацієнтів для замісної терапії відбирають відповідно до затверджених критеріїв, серед яких обов’язковими є: тривалий стаж вживання, неодноразові спроби лікування, наявність тяжких супутніх захворювань: ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів тощо, складних соціальних проблем. Відповідно не всі споживачі наркотиків можуть бути залучені до таких програм.

У Державному бюджеті України на 2007 р. на профілактику та лікування ВІЛ/СНІДу вперше передбачено фінансування для забезпечення лікування ЗПТ 300 ВІЛ-інфікованих пацієнтів.

На сьогодні в Україні 522 пацієнти (у столиці та 8 обласних центрах) отримують ЗПТ у рамках програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні» за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті