Чи загрожує українцям дефіцит вітаміну D?

06 Грудня 2016 11:44 Поділитися
1 грудня 2016 р. до Києва приїхали найвідоміші у світі спеціалісти з питань боротьби з дефіцитом вітаміну D. Щоб донести інформацію щодо загрози дефіциту вітаміну D до громадсько­сті, в інформаційній агенції «Укрінформ» було проведено прес-конференцію на тему «Дефіцит вітаміну D — проблема національного та глобального масштабу», у якій взяли участь Майкл Ф.­ Холік (Michael F. Holick), доктор медичних наук, професор медицини, фізіології та біофізики, директор Клініки здоров’я кісткової тканини, директор Геліотерапевтичного дослідницького центру Бостонського університету (Boston University), США, Павел Плудовські, голова Європейської асоціації з проблем дефіциту вітаміну D (EVIDAS), професор, доктор Дитячого меморіального інституту здоров’я у Варшаві (Children’s Memorial Health Institute), Польща, та Владислав Поворознюк, доктор медичних наук, заслужений діяч науки і техніки України, професор, керівник Українського відділення наукового товариства Європейської асоціації з проблем дефіциту вітаміну D (EVIDAS), президент Української асоціації остеопорозу.

Чи загрожує українцям дефіцит вітаміну D?Розпочавши прес-конференцію, Владислав Поворознюк розповів про суть проблеми дефіциту вітаміну D та нові підходи до питання достатнього отримання організмом людини цього вітаміну. Спікер окреслив масштаби проблеми дефіциту вітаміну D в Україні, розповівши, чим це загрожує населенню нашої держави.

«За результатами дослідження в Україні лише 4,6% населення мають нормальні показники рівня вітаміну D в організмі. Причому недостатність та дефіцит вітаміну D спостерігаються майже в усіх вікових групах. Для України характерною є особли­ва недостатність вітаміну D в організмі людини в період з лютого і майже до травня через недостатню кількість сонця в цей період. Адже відомо, що вітамін D може потрапляти в організм з їжею (риба, яйця), а також синтезується в шкірі під час інсоляції. Саме інсоляція є основним джерелом цього вітаміну для організму людини. Лише завдяки вживанню продуктів харчування, багатих вітаміном D, попередити розвиток недостатно­сті або дефіциту вітаміну D в організмі неможливо», — зауважив В. Поворознюк.

Втім, за його словами, дефіцит вітаміну D — це загальносвітова проблема. Так, недостатню кількість цього вітаміну виявляють у пацієнтів з алергією, дітей, хворих на бронхіальну астму. Дефіцит цього вітаміну в організмі може призвести до порушень кальцієвого метаболізму, розвит­ку захворювань кісткової тканини (рахіту, остеопорозу, остеомаляції), автоімунних та інфекційних захворювань, цукрового діабету, розсіяного склерозу, ревматоїдного артриту та навіть онкопатології. Саме тому надзвичайно важливо займатися питаннями профілактики та лікування недостатності вітаміну D в організмі людей різних вікових груп.

Майкл Ф. Холік (Michael F. Holick) представив більш широкий погляд на проблеми, пов’язані з дефіцитом вітаміну D за допомогою візуалізації, а також надав рекомендації щодо шляхів отримання цього вітаміну на основі новітніх підходів.

«Майже 80% населення світу страждає від недостатності та дефіциту вітаміну D через те, що синтез цього вітаміну пов’язаний з сонячним випромінюванням. Наприклад, в українців синтез вітаміну D в організмі майже не відбувається в період з жовтня до початку квітня через низький рівень інсоляції в цей період у зв’язку з географічним розташуванням країни. Тому важливою є збалансована дієта зі споживанням продуктів — джерел вітаміну D — жирних сортів риби та риб’ячого жиру. Проте навіть цього недостатньо для попередження розвитку недостатності вітаміну D, потрібні додаткові джерела цього вітаміну у вигляді препаратів вітаміну D», — запевнив М.Ф. Холік.

Спікер також надав інформацію щодо міжнародних рекомендацій з добової норми вітаміну D для осіб різних вікових груп: для дітей першого року життя вона становить 400–1000 МО; 1–18 років — 600–1000 МО; від 18 років — 1500–2000 МО. Оскільки вітамін D є жиророзчинним, потрапляючи в організм людини з ожирінням, він розподіляється в жировій тканині, тому для пацієнтів з такою патологією добова доза вітаміну D має бути збільшена в 2–3 рази.

«Діти грудного віку, що вживають грудне молоко, знаходяться в групі ризику розвитку дефіциту вітаміну D через те, що грудне молоко містить малу кількість цього вітаміну. Тому під час вагітності жінкам слід додатково приймати вітамін D, щоб уникнути недостатності цього вітаміну в себе та у своєї майбутньої дитини. Також слід пам’ятати, що дитина грудного віку має споживати 400 МО вітаміну D на добу протягом першого року життя», — додав М.Ф. Холік.

Спікер зауважив, що запідо­зрити дефіцит вітаміну D — досить складно, оскільки патологія не має специфічних симптомів, проявляючись зимовою депресією, болем у кістках та м’язах, яку лікарі часто плутають з фіброміалгією. У малюків без явних ознак рахіту це може бути також підвищене потовиділення в ділянці потилиці під час сну. Скоригувати ж дефіцит вітаміну D теж непросто, до того ж це потребує часу — близько 3–4 міс з подальшим споживанням підтримувальної дози. Спікер зауважив, що існують методи, які дозволяють швидко підвищити рівень вітаміну D в організмі, наприклад прийом високих доз цього вітаміну — 50 000 МО — 1 раз на тиждень, що еквівалентно 6 000 МО на добу — протягом 2 міс, після чого слід перейти на підтримувальні дози — 1000 МО на добу для дітей та 2000 МО на добу — для дорослих. Проте варто пам’ятати, що прийом високих доз вітаміну D може бути токсичним для організму.

Павел Плудовські озвучив ситуацію з наявною проблемою дефіциту вітаміну D в Європі, а також розповів, як зонування глобальної території впливає на рівень отримання сонячного світла і, відповідно, вітаміну D, додавши інформацію про те, з яких продуктів харчування можна отримати останній.

«Вітамін D — потужний імуномодулятор та протизапальний агент, тому його достатній рівень в організмі призводить до зниження ризику розвитку інфекційних, особливо вірусних, запальних, серцево-судинних та автоімунних захворювань, покращує стан м’язової та кісткової тканин, завдяки чому знижується ризик падіння та переломів», — розповів П. Плудовські.

Спікер також надав інформацію щодо джерел вітаміну D: «Серед способів підвищення рівня вітаміну D в організмі виділяють: інсоляцію, вживання продуктів, багатих вітаміном D, та препаратів, що містять цей вітамін. У широтах Європейського регіону організм людини має змогу синтезувати вітамін D в достатній кількості лише влітку за умови достатньої кількості сонячних днів. У свою чергу, їжа не здатна забезпечити необхідний рівень вітаміну D в організмі, тому люди, що додатково не вживають вітамін D, можуть входити до групи ризику розвитку захворювань, асоційованих з дефіцитом вітаміну D. Також варто пам’ятати, що діти до 3 років не мають перебувати під прямими сонячними променями, тому вони мають постійно додатково вживати вітамін D».

За словами П. Плудовські, дефіцит вітаміну D — європейська проблема громадського здоров’я, що набуває статус пандемії. Так, 80–90% населення Європи (як Західної, так і Східної), що вважаються здоровими, страждають від нестачі вітаміну D в організмі з рівнем 25 (ОН) D менше 30 нмоль/мл. Серед них 50–70% мають ще більш значний показник дефіциту вітаміну D — рівень 25 (ОН) D менше 20 нмоль/мл. Тому міжнародні рекомендації щодо добової норми споживання вітаміну D для людей з рівнем 25 (ОН) D менше 30 нмоль/мл вважаються обов’язковими для ефективної боротьби з наслідками дефіциту вітаміну D у таких людей.

«Вітамін D має розглядатися як важливий допоміжний фактор в терапії багатьох захворювань. Відповідний рівень 25 (ОН) D впливає на метаболізм, тому організм людини повинен отримувати вітамін D регулярно і в рекомендованих дозах. Достатній рівень вітаміну D в організмі є важливим фактором збереження здоров’я всіх вікових груп людей — від немовлят до осіб похилого віку», — підсумував спікер.

Відповідаючи на питання представників ЗМІ щодо можливості отримання вітаміну D завдяки відвідуванню солярію, В. Поворознюк зауважив, що згідно з японськими дослідженнями, під час відвідування солярію рівень 25 (ОН) D в молодих людей підвищується, а в людей похилого віку — ні. Проте навіть в осіб молодого віку підвищення рівня вітаміну D в організмі завдяки солярію є незначним.

Світлана Шелепко, фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті