Уряд відтермінував референтне ціноутворення на ліки до 1 квітня 2017 р

01 Лютого 2017 12:53 Поділитися

1075231 лютого 2017 р. відбулося чергове засідання Уряду. Як уже повідомляло наше видання, очікувалося, що буде розглянуто питання щодо продовження терміну, протягом якого аптеки можуть реалізовувати залишки лікарських засобів, які було поставлено за оптово-відпускними цінами, що перевищують їх граничний рівень, до 1 квітня 2017 р.

Проте рішення Уряду, яке було прийнято, перевершило всі сподівання. Уляна Супрун, виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я, представила проект постанови КМУ щодо внесення змін до постанови від 9 листопада 2016 р. № 862 «Про державне регулювання цін на лікарські засоби».

«Проаналізувавши підготовчу роботу щодо запровадження цього механізму, провівши консультації з виробниками та операторами ринку, ми зробили висновок, що належне виконання цього регулювання потребує довшого перехідного періоду, пов’язаного із поступовою реалізацією залишків ліків. Для стабілізації ситуа­ції на ринку та усунення виникнення ризиків пропонується перенести термін початку реалізації постанови № 862 на 1 квітня. Він розпочнеться разом із програмою відшкодування вартості лікарських засобів, передбаченою постановою КМУ від 9 листопада 2016 р. № 863. Також пропонуємо змінити кінцевий термін реалізації залишків до 1 квітня 2017 р. Ми співпрацюємо з представниками фармринку, і вже є інформація, що декотрими виробниками ціни було знижено на 15–30%, інші продовжують співпрацю. Тому ми хочемо надати їм довший перехідний період, щоб ми консолідовано забезпечили населення доступними ліками», — наголосила У. Супрун. Вона також попросила надати протокольне доручення МОЗ разом із Міністерством економічного розвитку і торгівлі терміново переглянути порядок розрахунку граничних оптово-відпускних цін на основі референтних цін з метою приведення їх до економічно обґрунтованих та подати новий порядок на затвердження КМУ.

Уряд підтримав проект постанови та відповідне протокольне доручення.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Ирина 02.02.2017 8:50
Теперь самое интересное - 1 апреля повторится 1 февраля с остатками товара, которые закуплены до 1 апреля???
sneg 02.02.2017 11:43
Фальстарт: мор покуда отменяется. Назовeм это тактической победой здравого смысла. До стратегической, видимо, пока не дотягивает. Прозрение — вряд ли. Надолго ли — посмотрим. Несомненно, правда, одно: не последнюю роль в этой победе сыграла профессионально-объективная, доказательно-взвешенная, настойчиво-принципиальная и, скажем прямо, мужественная позиция отраслевого специализированного информационного ресурса. Что ж теперь? Очевидно, что оставшийся (кратчайший в году) месяц должен быть максимально эффективно использован для тщательной проработки новых правил игры и бдительной подготовки рынка к следующему часу «Ч». Месяц растает быстро — и меньше всего хочется, чтобы в нынешнем году 1 апреля стало тривиальным днем дурака в контексте медикаментозного обеспечения населения. Ведь у нас тут и без 1 апреля вся спина белая — хохма на хохме, жизнь-держись. Иной слабонервный народ уж было и вовсе ломанулся на прямом серьезе гидрохлортиазид с клопидогрелем на корню скупать. Пачками, пачками. Впрок да побольше — как спички с мылом перед гражданкой. «А що не з’їм, то понадгризаю». Паникеры, нытики и маловеры. Не бойсь. Еще чуток поживем, небось. Ведь отсрочка нам вышла. Мор покуда отменяется. Но как же утомили дни дурака, ребята. Как утомили дни дурака…

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті