ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ
Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії»
Статтею 3 Закону України «Про прожитковий мінімум» визначено, що набір продуктів харчування формується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, з використанням нормативів фізіологічної потреби організму людини в продуктах харчування, виходячи з їх хімічного складу та енергетичної цінності, з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.
На сьогодні в Україні діють норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії 1999 року, які є застарілими та не відповідають новітнім науковим дослідженням.
У зв’язку з викладеним Міністерством охорони здоров’я України спільно з фахівцями профільних науково-дослідних установ МОЗ України та НАМН України з урахуванням рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я розроблено проект наказу «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії».
Зауваження та пропозиції приймаються Управлінням громадського здоров’я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу:
01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.
Контактні особи:
Руденко Ірина Сергіївна, тел. 253-74-53,
Дудін Олег Валеріанович, тел. 253-01-00,
e-mail: [email protected]
Проект
оприлюднено на офіційному сайті
МОЗ України 27.03.2017 р.
МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я
НАКАЗ
Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії
Відповідно до частини другої статті 3 Закону України «Про прожитковий мінімум», керуючись пунктом 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії, що додаються.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 18 листопада 1999 № 272 «Про затвердження Норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 02 грудня 1999 року за № 834/4127.
3. Управлінню громадського здоров’я (Півень Н.В.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань європейської інтеграції Сивак О.В.
5. Цей наказ набирає чинності через місяць після його офіційного опублікування.
В.о. Міністра | У. Супрун |
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
Норми фізіологічних потреб населення Українив основних харчових речовинах і енергії
Таблиця 1
Добова потреба дитячого населення в білках, жирах,вуглеводах та енергії
Вікова група | Стать | Енергія | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
ккал | загальна кількість | тваринні | ||||
0 – 3 місяці* | хлопчики та дівчатка | 120 | 2,2 | 2,2 | 6,5 | 13 |
4 – 6 місяців* | хлопчики та дівчатка | 115 | 2,6 | 2,5 | 6,0 | 13 |
7 – 12 місяців* | хлопчики та дівчатка | 110 | 2,9 | 2,3 | 5,5 | 13 |
1 – 3 роки | хлопчики та дівчатка | 1385 | 53 | 37 | 44 | 194 |
4 – 6 років | хлопчики та дівчатка | 1700 | 58 | 41 | 56 | 240 |
6 років (учні) | хлопчики та дівчатка | 1800 | 60 | 43 | 58 | 260 |
7 – 10 років | хлопчики та дівчатка | 2100 | 72 | 51 | 70 | 295 |
11 – 13 років | хлопчики | 2400 | 84 | 62 | 84 | 327 |
11 – 13 років | дівчатка | 2300 | 78 | 55 | 76 | 326 |
14 – 17 років | юнаки | 2700 | 93 | 68 | 92 | 375 |
14 – 17 років | дівчата | 2400 | 83 | 59 | 81 | 334 |
* Для дітей 0 – 12 місяців життя потреба наведена з розрахунку на 1 кілограм маси тіла.
Таблиця 2
Добова потреба дитячого населення у мінеральних речовинах
Вікова група | Мінеральні речовини | ||||||||
Кальцій, мг | Фосфор, мг | Магній, мг | Залізо, мг | Цинк, мг | Йод, мкг | Селен, мкг | Фтор, мкг | Мідь, мг | |
0 – 3 місяці | 400 | 300 | 50 | 4 | 3 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3 – 0,5 |
4 – 6 місяців | 500 | 400 | 60 | 7 | 4 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3 – 0,5 |
7 – 12 місяців | 600 | 500 | 70 | 10 | 7 | 90 | 17 | 1,0 | 0,3 – 0,5 |
1 – 3 років | 800 | 800 | 100 | 10 | 10 | 90 | 20 | 1,2 | 0,3 – 0,7 |
4 – 6 років | 800 | 800 | 120 | 10 | 10 | 90 | 20 | 1,5 | 1,2 |
6 років (учні) | 800 | 800 | 150 | 12 | 10 | 100 | 30 | 2,0 | 1,5 |
7 – 10 | 1000 | 1000 | 170 | 12 | 10 | 120 | 30 | 2,5 | 1,5 |
11 – 13 хлопчики | 1200 | 1200 | 280 | 12 | 15 | 150 | 40 | 2,5 | 2,0 |
11 – 13 дівчатка | 1200 | 1200 | 270 | 15 | 12 | 150 | 45 | 2,5 | 1,5 |
14 – 17 юнаки | 1200 | 1200 | 400 | 12 | 15 | 150 | 50 | 2,5 | 2,5 |
14 – 17 дівчата | 1200 | 1200 | 300 | 18 | 13 | 150 | 50 | 2,5 | 2,0 |
Таблиця 3
Добова потреба дитячого населення у вітамінах
Вікова група | Вітаміни | ||||||||||||
А (мкг РЕ) | Біотин, мкг | Панто -тенова кислота (мг) | Д (мкг) | Е (мг ТЕ) | К (мкг) | С (мг) | В1 (тіамін, мг) | В2 (рибо -флавін, мг) | РР (мг НЕ) | В6 (мг) | В12 (мкг) | Фолат (мкг) | |
0 – 3 місяці | 400 | 5 | 1,7 | 8 | 3 | 5 | 30 | 0,3 | 0,4 | 5 | 0,4 | 0,5 | 25 |
4 – 6 місяців | 400 | 5 | 1,7 | 10 | 4 | 8 | 35 | 0,4 | 0,5 | 6 | 0,5 | 0,5 | 40 |
7-12 місяців | 500 | 6 | 1,8 | 10 | 5 | 10 | 40 | 0,5 | 0,6 | 7 | 0,6 | 0,6 | 60 |
1 – 3 років | 500 | 8 | 2 | 10 | 6 | 15 | 45 | 0,8 | 0,9 | 10 | 0,9 | 0,7 | 100 |
4 – 6 років | 500 | 15 | 3 | 10 | 7 | 20 | 50 | 0,8 | 1,0 | 12 | 1,0 | 1,0 | 150 |
6 років (школярі) | 500 | 15 | 3 | 10 | 8 | 25 | 55 | 0,9 | 1,1 | 13 | 1,1 | 1,2 | 200 |
7 – 10 років | 500 | 20 | 3 | 5 | 10 | 30 | 60 | 1,0 | 1,2 | 15 | 1,2 | 1,4 | 200 |
11 – 13 років хлопчики | 600 | 25 | 4 | 5 | 13 | 45 | 75 | 1,3 | 1,5 | 17 | 1,5 | 2,0 | 300 |
11 – 13 років дівчатка | 600 | 25 | 4 | 5 | 10 | 45 | 70 | 1,1 | 1,3 | 15 | 1,3 | 2,0 | 300 |
14 – 17 років юнаки | 600 | 40 | 4 | 5 | 15 | 65 | 80 | 1,5 | 1,8 | 20 | 1,8 | 2,0 | 400 |
14 – 17 років дівчата | 600 | 40 | 4 | 5 | 13 | 55 | 75 | 1,2 | 1,5 | 17 | 1,5 | 2,0 | 400 |
Таблиця 4
Добові енерговитрати дорослого населення без фізичної активності
Маса тіла, кілограмів | Вік | |||
18 – 29 років | 30 – 39 років | 40 – 59 років | 60 – 74 роки | |
кг | Чоловіки (основний обмін) | |||
50 | 1450 | 1370 | 1280 | 1180 |
55 | 1520 | 1430 | 1350 | 1240 |
60 | 1590 | 1500 | 1410 | 1300 |
65 | 1670 | 1570 | 1480 | 1360 |
70 | 1750 | 1650 | 1550 | 1430 |
75 | 1830 | 1720 | 1620 | 1500 |
80 | 1920 | 1810 | 1700 | 1570 |
85 | 2010 | 1900 | 1780 | 1640 |
90 | 2110 | 1990 | 1870 | 1720 |
Жінки (основний обмін) |
||||
40 | 1080 | 1050 | 1020 | 960 |
45 | 1150 | 1120 | 1080 | 1030 |
50 | 1230 | 1190 | 1160 | 1100 |
55 | 1300 | 1260 | 1220 | 1160 |
60 | 1380 | 1340 | 1300 | 1230 |
65 | 1450 | 1410 | 1370 | 1290 |
70 | 1530 | 1490 | 1440 | 1360 |
75 | 1600 | 1550 | 1510 | 1430 |
80 | 1680 | 1630 | 1580 | 1500 |
Примітка. Для розрахунку добових енерговитрат фізично активного дорослого населення необхідно помножитивідповідну віку і масі тіла величину основного обміну на відповідний коефіцієнт фізичної активності.
Таблиця 5
Групи працездатного населення залежно від фізичної активності
Групи фізичної активності | Коефіцієнт фізичної активності | Орієнтовний перелік спеціальностей |
I працівники переважно розумової праці, дуже легка фізична активність | 1,4 | наукові працівники, студенти гуманітарних спеціальностей, програмісти, контролери, педагоги, диспетчери, працівники пультів управління та інші |
II працівники, зайняті легкою працею, легка фізична активність | 1,6 | водії трамваїв, тролейбусів, працівники конвеєрів, пакувальники, швейники, працівники радіоелектронної промисловості, агрономи, медсестри, санітарки, працівники зв’язку, сфери обслуговування, продавці промтоварів та інші |
III працівники середньої тяжкості праці, середня фізична активність | 1,9 | слюсарі, наладчики, настроювачі, верстатники, буровики, водії автобусів, лікарі – хірурги, текстильники, взуттьовики, залізничники, продавці продтоварів, водники, апаратники, металурги – доменщики, працівники хімзаводів та інші |
IV працівники важкої фізичної праці, висока фізична активність | 2,2 | будівельні робітники, помічники буровиків, прохідники, основна маса сільськогосподарських робітників і механізаторів, доярки, овочівники, деревообробники, металурги і ливарники та інші |
V працівники особливо важкої фізичної праці, дуже висока фізична активність | 2,5 | механізатори і сільськогосподарські робітники в посівний і збиральний періоди, вальники лісу, бетонярі, муляри, землекопи, вантажники немеханізованої праці та інші |
Таблиця 6
Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (чоловіки)
Група | Коефіцієнт фізичної активності (далі – КФА) | Вік (років) | Енергія, ккал | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | |
всього | у тому числі тваринні | ||||||
I | 1,4 | 18 – 29 | 2450 | 80 | 40 | 81 | 350 |
30 – 39 | 2300 | 75 | 37 | 77 | 327 | ||
40 – 59 | 2100 | 68 | 34 | 70 | 300 | ||
II | 1,6 | 18 – 29 | 2800 | 91 | 45 | 93 | 400 |
30 – 39 | 2650 | 84 | 42 | 88 | 380 | ||
40 – 59 | 2500 | 80 | 39 | 82 | 360 | ||
III | 1,9 | 18 – 29 | 3300 | 106 | 52 | 107 | 478 |
30 – 39 | 3150 | 100 | 47 | 103 | 456 | ||
40 – 59 | 2950 | 96 | 48 | 96 | 426 | ||
IV | 2,2 | 18 – 29 | 3900 | 108 | 54 | 128 | 566 |
30 – 39 | 3700 | 102 | 51 | 120 | 528 | ||
40 – 59 | 3500 | 96 | 48 | 113 | 499 | ||
V | 2,5 | 18 – 29 | 4100 | 117 | 58,5 | 154 | 586 |
30 – 39 | 3900 | 111 | 55,5 | 144 | 550 | ||
40 – 59 | 3700 | 104 | 52 | 137 | 524 |
Таблиця 7
Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (чоловіки)
Група | Кальцій, мг | Фосфор, мг | Магній, мг | Залізо, мг | Цинк, мг | Иод, мкг | Мідь, мг | Хром, мкг | Молібден, мкг | Селен, мкг | Марганець, мг |
I – V | 1200 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 1,0 | 50 | 70 | 70 | 2,0 |
Таблиця 8
Добова потреба дорослого населення у вітамінах (чоловіки)
Група | С, мг | А, мкг РЕ | Е, мг ТЕ | Д, мкг | В1, мг | В2, мг | мг | Ніацин, мг НЕ | Фолат, мкг | В12 мкг | Біотин, мкг | К, мкг | Пантоте-нова кислота, мг |
I – V | 80 | 1000 | 15 | 5 | 1,6 | 2,0 | 2,0 | 22 | 400 | 3 | 50 | 110 | 5 |
Таблиця 9
Добова потреба дорослого населення в білках, жирах, вуглеводах та енергії (жінки)
Група | КФА | Вік (років) | Енергія, ккал | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г | ||||||
всього | у тому числі тваринні | |||||||||||
I | 1,4 | 18 – 29 | 2000 | 61 | 30 | 62 | 300 | |||||
30 – 39 | 1900 | 59 | 29 | 60 | 280 | |||||||
40 – 59 | 1800 | 58 | 28 | 58 | 240 | |||||||
II | 1,6 | 18 – 29 | 2200 | 66 | 34 | 70 | 326 | |||||
30 – 39 | 2150 | 65 | 32 | 70 | 315 | |||||||
40 – 59 | 2100 | 63 | 32 | 66 | 313 | |||||||
III | 1,9 | 18 – 29 | 2600 | 76 | 40 | 80 | 394 | |||||
30 – 39 | 2550 | 74 | 39 | 83 | 377 | |||||||
40 – 59 | 2500 | 72 | 38 | 80 | 373 | |||||||
IV | 2,2 | 18 – 29 | 3050 | 87 | 46 | 90 | 473 | |||||
30 – 39 | 2950 | 84 | 45 | 85 | 462 | |||||||
40 – 59 | 2850 | 82 | 43 | 85 | 439 | |||||||
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку: | ||||||||||||
Вагітні | +350 | 30 | 20 | 12 | 30 | |||||||
Годуючі (1 – 6 міс.) | +500 | 45 | 34 | 13 | 50 | |||||||
Годуючі (7 – 12 міс.) | +450 | 40 | 26 | 14 | 40 |
Таблиця 10
Добова потреба дорослого населення у мінеральних речовинах (жінки)
Група інтенсивності праці | Кальцій, | Фосфор, | Магній, | Залізо, | Цинк, | Йод, | Селен, | Мідь, | Марганець, мг | Хром, | Молібден, |
мг | мг | мг | мг | мг | мкг | мкг | мг | мкг | мкг | ||
I – IV | 1100 | 1200 | 500 | 17 | 12 | 150 | 50 | 1 | 2 | 50 | 70 |
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку: | |||||||||||
Вагітні | 300 | 300 | 50 | 9 | 0,4 | 200 | 20 | — | — | — | — |
Годуючі (1 – 6 міс.) | 400 | 400 | 50 | 26 | 3,0 | 200 | 20 | — | — | — | — |
Годуючі (7 – 12 міс.) | 400 | 400 | 50 | 26 | 2,8 | 200 | 20 | — | — | — | — |
Таблиця 11
Добова потреба дорослого населення у вітамінах (жінки)
Група | КФА | С мг | А, мкг РЕ | Е, мг ТЕ | Д, мкг | В1 мг | В2 мг | Вб мг | Ніацин мг НЕ | Фолат мкг | В12 мкг | Біотин, мкг | К, мкг | Пантотенова кислота, мг |
I — IV | 70 | 1000 | 15 | 5 | 1,3 | 1,6 | 1,8 | 16 | 400 | 3 | 50 | 100 | 5 | |
Додатково до норми відповідно до фізичної активності та віку: | ||||||||||||||
Вагітні | 10 | 300 | — | — | 0,3 | 0,5 | 0,6 | 4 | 200 | 0,2 | — | — | 1 | |
Г одуючі (1 — 6 міс.) | 25 | 350 | — | — | 0,5 | 0,5 | 0,7 | 4 | 100 | 0,4 | 5 | — | 2 | |
Г одуючі (7 — 12 міс.) | 25 | 350 | — | — | 0,5 | 0,5 | 0,7 | 3 | 100 | 0,4 | 5 | — | 2 | |
10 |
Таблиця 12
Добова потреба осіб похилого віку в білках, жирах, вуглеводах та енергії
Стать | Вік (років) | Енергія, ккал | Білки, г | Жири, г | Вуглеводи, г |
Чоловіки | 60 – 74 | 2000 | 65 | 60 | 300 |
75 і старше | 1800 | 53 | 38 | 270 | |
Жінки | 60 – 74 | 1800 | 58 | 54 | 270 |
75 і старше | 1600 | 52 | 44 | 240 |
Таблиця 13
Добова потреба осіб похилого віку у мінеральних речовинах
Стать, вік (років) | Кальцій, мг | Фосфор, мг | Магній, мг | Залізо, мг | Цинк, мг | Йод, мкг | Селен, мкг |
Чоловіки 60 – 74 | 1300 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 70 |
Чоловіки 75 років і старше | 1300 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 70 |
Жінки 60 – 74 | 1300 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 70 |
Жінки 75 років і старше | 1300 | 1200 | 400 | 15 | 15 | 150 | 70 |
Таблиця 14
Добова потреба осіб похилого віку у вітамінах
Стать, вік (років) | Пантотенова кислота, мг | С, мг | А, мкг РЕ | Е, мг ТЕ | Д, мкг | В1, мг | В2, мг | В6, мг | Біотин, мкг | Ніацин, мг НЕ | Фолат, мкг | В12 мкг | К, мкг |
Чоловіки 60 – 74 | 5 | 100 | 600 | 25 | 10 | 1,7 | 1,7 | 3,3 | 30 | 15 | 400 | 3 | 65 |
Чоловіки 75 років і старше | 5 | 90 | 600 | 20 | 10 | 1,5 | 1,5 | 3,0 | 30 | 13 | 400 | 3 | 65 |
Жінки 60 – 74 | 5 | 100 | 600 | 20 | 10 | 1,5 | 1,5 | 3,0 | 30 | 13 | 400 | 3 | 55 |
Жінки 75 років і старше | 5 | 90 | 600 | 20 | 10 | 1,5 | 1,5 | 3,0 | 30 | 13 | 400 | 3 | 55 |
12 |
Таблиця 15
Рекомендовані норми споживання мінорних та біологічно активних речовин їжі з встановленою фізіологічною дією на організм (для дорослого населення)
Назва речовині | Кількість (на добу) |
Вітаміни та вітаміноподібні речовини | |
Каротиноїди, мг | 15 |
У тому числі в – каротин, мг | 5 |
Інозит, мг | 500 |
L – Карнітин, мг | 300 |
Коензим Q10, мг | 30 |
Ліпоєва кислота, мг | 30 |
Оротоєва кислота (В13) , мг | 300 |
Холін, мг | 500 |
Метилметіонін – сульфоній, мг | 180 |
Пара – амінобензойна кислота, мг | 100 |
Флавоноїди, мг | 250 (в том числі катехінів – 100) |
Ізофлавони, ізофлавонглікозиди, мг | 50 |
Рослинні стерини (фітостерини), мг | 270 |
Глюкозамін сульфат, мг | 700 |
1. Оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів (за масою) в добовому раціоні становить 1:1:4. | |
2. Рекомендований вміст у раціоні білків тваринного походження відноснозагальної кількості білків: для дітей – 60% і більше, для дорослих – 50% і більше. | |
3. Рекомендований вміст білків відносно енергетичної цінності (калорійності) добового раціону для дітей – приблизно 15% калорійності, для дорослих – приблизно 13% калорійності; вміст жирів – приблизно 30% калорійності. | |
4. Рекомендований вміст жирів рослинного походження в раціоніхарчування – 20% загальної кількості жирів. Рекомендований вмістполіненасичених та мононенасичених жирних кислот у раціоні – приблизно 10%і 10% калорійності добового раціону відповідно. | |
5. При розрахунку харчової цінності середньодобових наборів харчових |
Коментарі
Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим