Україна зможе купувати генерики антиретровірусного препарату атазанавір — МОЗ

26 Липня 2017 5:02 Поділитися

Патентний пул лікарських засобів оголосив про розширення ліцензійної угоди на антиретровірусний препарат атазанавір з виробником «Bristol-Myers Squibb» ще на 12 країн світу. Завдяки розширенню ліцензії доступ до генериків препарату отримають пацієнти, які живуть з ВІЛ, у Алжирі, Марокко, Тунісі, Єгипті, Індонезії, Малайзії, Філіппінах, В’єтнамі, Екваторіальній Гвінеї, на Островах Кука, в Ніуе та Україні.

Країнам з цього списку, в яких, як і в Україні, діє патент на атазанавір, обмежуючи його обіг лише оригінатором, розширення ліцензії дозволить не чекати завершення дії патенту, що спливає у таких країн наприкінці 2018 — напочатку 2019 рр., а забезпечити доступ пацієнтів до генериків атазанавіру вже зараз. Це дозволить Україні закуповувати генерики атазанавіру для терапії пацієнтів з ВІЛ, в яких вірус уже мутував.

«Включення України до ліцензійної угоди з виробником атазанавіру дозволить нам купувати генерики цього препарату, а отже, охопити ефективним і безкоштовним лікуванням більше людей, що живуть з ВІЛ, — зауважила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. — Ми вдячні Патентному пулу лікарських засобів за це досягнення, що дозволить Україні включити цей важливий препарат в номенклатуру закупівель вже наступного року».

Патентний пул лікарських засобів — це організація громадського здоров’я, що працює за підтримки Організації Об’єднаних Націй над підвищенням доступу до терапії для пацієнтів з ВІЛ, вірусним гепатитом С та туберкульозом у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Завдяки інноваційній бізнес-моделі Патентний пул співпрацює з урядами, виробниками, громадянським суспільством, міжнародними організаціями, пацієнтськими організаціями та іншими зацікавленими сторонами в питаннях прогнозування, визначення пріоритетів та ліцензування необхідних ліків. Організація заохочує виробництво генериків та розробку нових формулювань шляхом об’єднання патентів.

Завдяки новій ліцензійній угоді Україна зможе внести атазанавір до номенклатури ліків, що закуповуються через міжнародні організації, вже за бюджет наступного року, і закуповувати його у виробників генериків препарату. Атазанавір рекомендованиий до застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я як складова другої лінії терапії ВІЛ-інфекції.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті