Закупівлі ліків за кошти місцевих бюджетів — МОЗ та Мінекономрозвитку підготували рекомендації

26 Грудня 2018 2:41 Поділитися

Наше видання раніше повідомляло, що 18 липня під керівництвом державного уповноваженого Антимонопольного комітету України (АМКУ) Світлани Панаіотіді відбулася робоча зустріч щодо стану виконання рекомендацій Антимонопольного комітету України від 30.03.2018 р. № 4-рк, які надавалися Міністерству охорони здоров’я України (МОЗ) та Міністерству економічного розвитку і торгівлі України (Мінекономрозвитку) щодо вжиття дієвих заходів задля вдосконалення порядку визначення предмета закупівлі стосовно лікарських засобів. Під час заходу обговорювався проект спільного наказу МОЗ та Мінекономрозвитку «Про затвердження Методичних рекомендацій для замовників, що здійснюють закупівлі лікарських засобів», який розроблено на виконання рекомендацій АМКУ.

19 грудня МОЗ України спільно з Мін­економрозвитку направили низку рекомендацій для закупівельників лікарських засобів, які виклали у спільному листі від 19.12.2018 р. № 3301-04/55905-03/01.7/33810. Про це повідом­ляє профільне міністерство на своєму сайті. Таким чином, замість ухвалення спільного наказу, яким мали бути затверджені Методичні рекомендації для замовників, що здійснюють закупівлі лікарських засобів, МОЗ України та Мінекономрозвитку направили лист рекомендаційного характеру.

Стосовно визначення предмета закупівлі заявникам рекомендується робити це так, щоб сукупність вимог щодо лікарської форми, дозування та МНН лікарського засобу не призвели до можливості здійснення закупівлі лікарських засобів лише однієї торгової назви.

У разі відсутності у лікарського засобу відповідного МНН у тендерній документації необхідно посилатися на конкретну торгову назву чи виробника лікарських засобів, але таке посилання має бути відповідно обґрунтованим та містити вираз «або еквівалент».

Під час визначення кількості одиниць лікарських засобів, яку планується закуповувати, рекомендовано здійснювати розрахунок потреби у найменшій лікарській формі (наприклад таблетка, капсула, драже для твердих форм або ампула, шприц, флакон для рідких форм або інші види форм випуску). У разі необхідності встановлення вимог до пакування лікарських засобів рекомендується визначати не конкретну кількість найменшої лікарської форми у пакуванні, а діапазон кількості найменшої лікарської форми у пакуванні (наприклад від 20 до 50 таблеток у блістері).

Під час визначення технічних, якісних та кількісних характеристик предметів закупівлі рекомендується разом з МНН зазначати інформацію про форму та дозування лікарського засобу, що визначаються з урахуванням галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

У тендерній документації не рекомендується встановлювати кваліфікаційні вимоги до учасника, які можуть призвести до виникнення дискримінаційних умов закупівлі, зокрема, такі як:

  • наявність значного досвіду виконання аналогічних договорів (наприклад більше 5 років) та встановлення вимоги щодо великої кількості виконання аналогічних договорів (наприклад 20 договорів);
  • наявність досвіду виконання договорів з конкретними замовниками (наприклад з комунальними закладами);
  • наявність виконання аналогічних договорів, вартість яких перевищує очікувану вартість закупівлі.

Для предметів закупівлі, очікувана вартість яких дорівнює або перевищує 200 тис. грн. та які містять 2 та більше лікарських засоби з різними МНН, рекомендується визначати окремі частини предмета закупівлі (лоти) щодо кожного окремого МНН за умови, що вартість кожної окремої частини предмета закупівлі (лота) дорівнює або перевищує 50 тис. грн. Нагадаємо, що Об’єднання організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України (ООРММПУ) у ході обговорення проекту наполягало на врахуванні в Методичних рекомендаціях принципу «1 лот – 1 позиція». Зокрема, під час обговорення проекту документа в АМКУ Валерій Печаєв, президент ООРММПУ, пропонував знизити загальну вартість лота, починаючи з якої застосовується принцип «один лот — одна МНН», з 200 до 50 тис. грн.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті