Олія чайного дерева: безпека згідно з даними VigiBase

01 Лютого 2023 10:21 Поділитися

Багато пацієнтів сподіваються, що натуральні продукти з аптеки забезпечать полегшення їхніх симптомів без побічних ефектів. Але цей розрахунок не завжди є виправданим, і дані щодо безпеки слід також брати до уваги.

Дослідники з Нідерландів зробили огляд 159 випадків побічних реакцій, можливо спричинених олією чайного дерева, про які було повідомлено Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) з грудня 1987 р. до вересня 2021 р. Щоб отримати ці дані, використовували VigiBase, глобальну базу даних ВООЗ звітів про безпеку, яку підтримує Уппсальський центр моніторингу (Uppsala Monitoring Centre — UMC). Усі випадки було класифіковано та проаналізовано, а 16 серйозних додатково оцінено.

Ефірна олія чайного дерева (Melaleuca alternifolia) широко використовується як антисептик. Активними компонентами вважають переважно монотерпени, серед яких основним є терпінен-4-ол. Згідно з європейською монографією (EMA/HMPC/320930/2012) від 24 листопада 2015 р. продукт традиційно використовують при невеликих поверхневих ранах, укусах комах, фурункулах, вугревому висипі легкого ступеня, з метою полегшення свербежу та подразнення в легких випадках мікозів стоп, а також симптоматично при незначних запаленнях слизової оболонки порожнини рота. Не всі ці методи використання, пов’язані зі здоров’ям, підтверджені науковими доказами, але деякі з них були ретельно вивчені.

Аналіз побічних реакцій підтвердив добре відому інформацію про можливість контактної алергії, спричиненої олією чайного дерева. При пероральному вживанні повідомляли про більш серйозні реакції, такі як пригнічення центральної нервової системи, атаксія та пневмоніт. Було зроблено висновок, що олію чайного дерева ніколи не можна вживати всередину, оскільки це може призвести до депресії центральної нервової системи та пневмоніту. При місцевому використанні можуть виникнути шкірні розлади, особливо якщо олію було піддано дії світла або повітря. При цьому утворюються продукти окиснення монотерпенів, які є сильними подразниками шкіри.

Автори також зазначили, що олія чайного дерева була класифікована Міжнародною асоціацією з ароматичних речовин (International Fragrance Association — IFRA) як шкідлива (щодо подразнення шкіри та шкоди при ковтанні) відповідно до її власної класифікації (BfR, 2022). Більше того, вона не отримала статусу «загально визнаної безпечною» (Generally Recognized As Safe — GRAS) від Управління з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів (Food and Drug Administration — FDA), США.

Враховуючи вищезазначене, олію чайного дерева, яка зберігається в належних умовах, без перевищення терміну придатності, нідерландські дослідники пропонують вважати безпечною для використання людьми, які не схильні до серйозних запальних захворювань шкіри.

За матеріалами onlinelibrary.wiley.com

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*