Всесвітній банк надасть Україні позику для боротьби з туберкульозом та ВІЛ/СНІДом

18 жовтня 2002 р. у Вашингтоні було підписано протокол між Україною та Всесвітнім банком про надання пільгової позики (терміном на 20 років) у розмірі 60 млн доларів США, призначеної для фінансування Проекту здійснення контролю за епідеміями туберкульозу та ВІЛ/СНІДу. Відповідно до Стратегії допомоги Україні на 2001–2003 фінансові роки Всесвітній банк має намір суттєво збільшити свою допомогу для поліпшення надання послуг у галузі охорони здоров’я в межах наявного бюджетного пакета. Запропонований Проект здійснення контролю за епідеміями туберкульозу і СНІДу значною мірою відповідає зазначеним цілям і буде корисним для всього населення країни, оскільки допоможе посилити контроль за поширенням цих надзвичайно небезпечних для суспільства інфекційних захворювань.

За даними Державного комітету статистики України, на початок 2002 р. кількість хворих з діагнозом туберкульозу, що встановлений вперше, сягнула 33,6 тис., або 68,4 на 100 тис. населення, тобто збільшилась майже на 104% порівняно з 1990 р. (16,5 тис., або 32 на 100 тис. населення).

Всесвітній банк рекомендує уряду України створити більш низьковитратну систему медичного обслуговування для здійснення контролю за поширенням туберкульозу на основі рекомендованої ВООЗ стратегії короткочасного курсу лікування з безпосереднім наглядом за пацієнтом (Directly Observed Treatment, Short–course — DOTS), яка складається з п’яти елементів:

  • розбудова інституційно-адміністративної спроможності держави для реалізації нової стратегії боротьби з захворюванням;

  • виявлення хворих шляхом бактеріологічного аналізу мазків (а не рентгенологічних методів), здійснюваного мережею медичних лабораторій;

  • безпосереднє спостереження за проведенням стандартизованого короткого курсу лікування;

  • регулярне безперервне постачання ліків через ефективну систему їх закупівель;

  • постійний контроль та оцінка здійснення програми.

Низьковитратна стратегія DOTS, яка нині застосовується більше ніж у 110 країнах світу, дає змогу вилікувати до 95% пацієнтів, уможливлює обмеження поширення туберкульозу і зменшує кількість випадків розвитку резистентності до фармакотерапії.

За даними Держкомстату, наприкінці 1995 р. в Україні налічувалося 1500 ВІЛ-інфікованих, або 2,9 на 100 тис. населення, а на початок нинішнього року — 34 тис., або 70 на 100 тис. населення. Тобто за 6 років кількість ВІЛ-інфікованих громадян України тільки за офіційними даними збільшилася більш ніж у 23 рази.

Уряд України розробив Національну стратегію боротьби з ВІЛ/СНІДом. Ця комплексна програма покликана запобігти подальшому поширенню ВІЛ/СНІДу, підвищити ефективність лікування ВІЛ-інфікованих і забезпечити їх медико-соціальну підтримку. Позика Всесвітнього банку має зміцнити ресурси уряду, необхідні для реалізації Національної стратегії, адже запобігти подальшому поширенню епідемії ВІЛ/СНІДу можна лише за умови, що рішучих заходів буде вжито негайно.

За матеріалами, наданими представництвом Всесвітнього банку в Україні

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті