Предметно-кількісний облік: коментар Держслужби

Людмила Коношевич, начальник відділу методологічного забезпечення фармацевтичної діяльності та моніторингу Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначенняУ «Щотижневику АПТЕКА» № 40 (661) від 13.10.2008 р. було опубліковано наказ Міністерства охорони здоров’я України від 17.09.2008 р. № 525 «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. №360». Докладніше про необхідність появи цього документа кореспонденту «Щотижневика АПТЕКА» розповіла Людмила Коношевич, начальник відділу методологічного забезпечення фармацевтичної діяльності та моніторингу Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення.

— Людмило Володимирівно, з якою метою було розроблено цей нормативний акт?

— Цей наказ розроблено МОЗ України, зокрема Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення, у зв’язку з віднесенням лікарського засобу Трамадол гідрохлорид до наркотичних (постанова КМУ від 04.06.2008 р. № 518) та для посилення контролю з метою запобігання зловживанням комбінованими лікарськими засобами, до складу яких входить трамадолу гідрохлорид, ефедрину гідрохлорид, псевдоефедріну гідрохлорід, а також уточнення та приведення у відповідність з чинним законодавством окремих позицій наказу МОЗ України від 19.07.2005 р. № 360 «Про затвердження правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Порядку відпуску лікарських засобів та виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень».

Наказом затверджено гранично допустимі для відпуску кількості на один рецепт отруйних та сильнодіючих лікарських засобів згідно з переліком, затвердженим наказом МОЗ України від 17.09.2007 р. № 490, внесення уточнення до переліку найважливіших рецептурних скорочень та встановлено, що тверді форми комбінованих лікарських засобів, до складу яких входять трамадолу гідрохлорид, ефедрину гідрохлорид чи псевдоефедрину гідрохлорид, підлягають предметно-кількісному обліку в  закладах охорони здоров’я. Тобто такі лікарські засоби, а їх за даними ДП «Державний фармакологічний центр» МОЗ України 22 торгівельні назви, будуть відпускатись з аптек та аптечних пунктів лише за рецептами лікарів. Ці рецепти повинні залишатися в аптеках та зберігатися протягом року, не враховуючи поточного року.

Звертаємо увагу, що рідкі форми комбінованих лікарських засобів, до складу яких входять трамадолу гідрохлорид, ефедрину гідрохлорид чи псевдоефедрину гідрохлорид (станом на 01.10.2008 р. на території України зареєстровано сиропи та розчини для перорального застосування), не підлягають предметно-кількісному обліку.

— Чому такий диференційований підхід до твердих та рідких лікарських форм?

— Справа в тім, що рідкі лікарські форми застосовуються переважно в  педіатричній практиці, і зараз, на порозі підвищення захворюваності на респіраторні інфекції, предметно-кількісний облік цих препаратів може створити певну проблему в  забезпеченні доступності фармацевтичної допомоги для дітей.

— А як бути з постановкою на  предметно-кількісний облік тих твердих форм комбінованих препаратів, що зареєстровані як безрецептурні?

— Державна служба звернулася до ДП «Державний фармакологічний центр» з проханням подати клопотання до МОЗ України щодо приведення нормативних актів у відповідність до цього наказу, а саме: надати безрецептурним препаратам, які підлягатимуть предметно-кількісному обліку, статус рецептурних. n

Олександр Устінов, фото Любові Столяр

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті