Юридична консультація

?

Редакція газети «Щотижневик АПТЕКА» отримала листа від приватного підприємця. Автор листа зазначає, що Ліцензійна комісія МОЗ України відмовила йому у прийомі документів на видачу ліцензії на роздрібну реалізацію лікарських засобів, оскільки він не має відповідної фармацевтичної освіти, незважаючи на те що він найняв провізора, знайшов необхідне приміщення, здійснив інші організаційні заходи, необхідні для подання заяви на отримання ліцензії. При цьому автор посилається на твердження відповідального секретаря Ліцензійної комісії Л.П. Зозовської, яке вона висловила на сторінках «Щотижневика АПТЕКА» № 42 (1998 р.). В інтерв’ю, зокрема, зазначалося, що «Завідувати аптекою може тільки особа, що має вищу фармацевтичну освіту. Той, хто такої освіти не має, але бажає займатися підприємницькою діяльністью у сфері реалізації лікарських засобів, повинен оформити в місцевому органі виконавчої влади дозвіл на ведення підприємницької діяльності з правом найму робочої сили, після чого обов’язково запросити на посаду завідуючого аптекою людину з вищою фармацевтичною освітою, тобто провізора».

Відмову у прийомі документів на видачу ліцензії представники Ліцензійної комісії мотивували тим, що ситуація змінилася і тепер необхідним є наявність відповідної освіти (провізора) у самого підприємця.

Автор листа запитує — якими саме роз’ясненнями представників МОЗ слід керуватися фізичним особам під час подання документів на отримання ліцензії на роздрібну реалізацію лікарських засобів?

Отримавши запит читача, редакція звернулася за коментарем до юриста. За станом на час запиту було встановлено, що згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 1998 року № 1020 «Про порядок ліцензування підприємницької діяльності» (із змінами і доповненнями від 09.10.98, 26.10.98, 10.12.98, 04.01.99, 06.01.99, 14.04.99, 22.07.99) п. 4 до заяви на видачу відповідної ліцензії додаються такі документи:

«Підприємцями-громадянами — копії документів, які засвідчують рівень освіти і кваліфікації, необхідний для провадження відповідного виду діяльності…».

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 року № 447 (із змінами і доповненнями від 19.01.98, 25.08.98, 24.03.99) «Про впорядкування діяльності аптечних закладів та затвердження Правил роздрібної реалізації лікарських засобів» одною із умов заняття роздрібною реалізацією лікарських засобів є:

п. 13 «Згідно з законодавством роздрібною реалізацією лікарських засобів можуть займатись особи, які мають відповідну спеціальну освіту і відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам».

На підставі викладеного вище можна зробити висновок, що фізичній особі, яка планує займатися підприємницькою діяльністю з роздрібної реалізації лікарських засобів, необхідно мати відповідну спеціальну освіту.

Олексій Юр’єв

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*