На запитання читачів відповідають співробітники адвокатської фірми «Паритет»
Щодо відпуску спирту етилового з аптек та визначення терміну «капітальна споруда»

ЮРИДИЧЕСКАЯ КОНСУЛЬТАЦИЯ

— Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. структурні підрозділи аптек можуть відкриватися тільки в капітальних спорудах. Яким є визначення терміну «капітальна споруда»? Чи є капітальною спорудою кіоск, якщо він встановлений, наприклад на ринку?

— Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 1997 р. № 447 затверджені Правила роздрібної реалізації лікарських засобів. Пункт 19 цих Правил передбачає, що структурні підрозділи (аптечні пункти, аптечні кіоски) повинні займати відокремлені приміщення тільки у капітальних спорудах.

Відповідно до зазначеної Постанови, Розпорядженням Київської міської державної адміністрації від 14 жовтня 1999 р. № 1686 були затверджені Тимчасове положення про аптечний пункт (додаток 1 до Розпорядження) та Тимчасове положення про аптечний кіоск (додаток 2 до Розпорядження).

Відповідно до пункту 1.3. Тимчасового положення про аптечний пункт, аптечні пункти розміщуються у відокремлених приміщеннях з виділенням або без виділення торговельного залу тільки у капітальних спорудах при лікувально-профілактичних закладах: інститутах, центрах, лікарнях, поліклініках, медико-санітарних частинах, медичних амбулаторіях.

Відповідно до пункту 1.3. Тимчасового положення про аптечний кіоск, аптечні кіоски розміщуються у відокремлених приміщеннях без виділення торговельного залу тільки у капітальних спорудах: на заводах, фабриках, вокзалах, аеропортах, на перших поверхах жилих та нежилих будинків з відокремленим входом.

Тобто капітальні споруди, приміщення яких можуть займати структурні підрозділи аптек, визначені в додатках 1 і 2 до зазначеного Розпорядження. Згідно з цими документами, ринок, де розміщено кіоск, не входить в коло капітальних споруд, в яких можуть бути розміщені аптечні пункти або аптечні кіоски.

Олена Ткаченко,
адвокатська фірма «Паритет»


— Чи є 70% і 96% спирт, який реалізується вроздріб, підакцизним товаром? Чи обкладаються операції з продажу спирту ПДВ?

— Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30 червня 1994 р. № 117 «Про порядок виписування рецептів та відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек» спирт етиловий віднесено до лікарських засобів і встановлено, що відпуск здійснюється виключно за рецептом лікаря.

Загальні питання щодо сплати акцизного збору визначаються Декретом Кабінету Міністрів України «Про акцизний збір» від 26 грудня 1992 р. № 18–92. Ставки акцизного збору визначаються законом України «Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої» від 7 травня 1996 р. № 178/96-ВР.

Відповідно до статті 3 цього Закону на спирт етиловий, що використовується вітчизняними товаровиробниками — суб’єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів, встановлено ставку акцизного збору 0,12 грн. за 1 л 100% спирту.

Відповідно до пункту 5.1.7 закону України «Про податок на додану вартість» від 3 квітня 1997 р. № 168/97-ВР операції з продажу лікарських засобів та виробів медичного призначення, зареєстрованих в Україні у встановленому законодавством порядку, в тому числі надання послуг з такого продажу аптечними установами, не обкладаються податком на додану вартість.

Ігор Кітела,
адвокатська фірма «Паритет»


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті