ГАСТРО-НОРМ. Новий ефективний вітчизняний препарат для лікування захворювань гастродуоденальної зони

Результати епідеміологічних досліджень свідчать, що близько 50% населення світу інфіковані Helicobacter pylori [1]. Ця інфекція передається оральним шляхом і більш поширена в країнах, що розвиваються. У більшості випадків зараження H. pylori відбувається у дитинстві [2]. H. pylori спричинює різноманітні захворювання травного тракту — пептичну виразку шлунка та дванадцятипалої кишки, рак шлунка та деякі види лімфоми. Відповідна дієта, багата на фрукти, овочі та вітамін С, до певної міри захищає від інфікування H. pylori [3]. Однак необхідним є також медикаментозне лікування, спрямоване на ерадикацію H. рylori, пригнічення кислотоутворювальної функції шлунка та стимуляцію регенерації слизової оболонки травного тракту. Деякі фахівці рекомендують включати до комплексної терапії виразкової хвороби та гастродуоденіту вісмуту субцитрат. Препарати вісмуту є активними по відношенню до H. pylori, ерадикація якого сприяє поліпшенню морфологічної картини гастриту та забезпечує довготривалу ремісію виразкової хвороби після лікування.

Минулого року на фармацевтичному ринку України з’явився новий лікарський засіб ГАСТРО-НОРМ, розроблений науковцями ДНЦЛЗ (Харків) для етіотропного лікування ерозивно-виразкових захворювань гастродуоденальної зони. Виробництво цього препарату вже налагоджено компанією «Галичфарм» (реєстраційне посвідчення Р.04.99/00476 від 16.04.1999 р.).

Активною субстанцією препарату ГАСТРО-НОРМ є вісмуту субцитрат основний. Показаннями для застосування ГАСТРО-НОРМУ є запально-ерозивні ураження слизової оболонки стравоходу, шлунка та дванадцятипалої кишки (рефлюкс-езофагіт, пептична виразка, хронічний гастродуоденіт у фазі загострення, ерозивний гастродуоденіт та хронічний гастрит).

В ході клінічних досліджень виявлено, що ГАСТРО-НОРМ є високоефективним лікарським засобом, який сприяє загоєнню пептичних виразок, відновленню захисної функції слизової оболонки шлунка та дванадцятипалої кишки і зниженню частоти розвитку рецидивів гастродуоденальних виразок завдяки вираженим бактерицидним властивостям по відношенню до H. рylori. Механізм бактерицидної дії препарату полягає в проникненні у клітинну стінку бактерій вільних іонів вісмуту. ГАСТРО-НОРМ здатний інгібувати процеси, які спричинюють ослаблення синтезу захисного слизу слизовою оболонкою шлунка, та забезпечувати цитопротекторну дію.

Вісмуту субцитрат погано всмоктується в травному тракті. Концентрація вісмуту в плазмі крові швидко знижується після завершення курсу терапії. Більша частина препарату виводиться з калом. Вісмуту субцитрат колоїдний в кислому середовищі шлунка перетворюється в преципітати, що відкладаються поблизу основи виразкового кратера, та захищають слизову оболонку від несприятливого впливу соляної кислоти та пепсину.

Окрім сполуки вісмуту, до складу препарату входять допоміжні речовини, які активізують слизоутворення в шлунку, що сприяє посиленню механізмів захисту слизової оболонки від руйнівної дії кислого вмісту шлунка. Крім того, ГАСТРО-НОРМ за рахунок посилення регенерації епітелію та стимуляції кровообігу у слизовій оболонці сприяє швидшому загоєнню її дефектів. Препарат використовують за призначенням лікаря як для монотерапії, так і в комбінації з антибактеріальними препаратами та інгібіторами протонного насоса.

На базі кафедри педіатрії та неонатології Львівського державного медичного університету під керівництвом д-ра мед. наук Ю.С. Коржинського в 2000 році було проведено дослідження з вивчення ефективності застосування препарату ГАСТРО-НОРМ при ерозивно-виразкових гастродуоденітах у дітей. У дослідження було залучено 18 дітей віком 6–14 років з ерозивно-виразковим гастродуоденітом. У переважної більшості дітей (67%) тривалість захворювання складала менше 1 року, у 16% дітей — до 2 років, у решти дітей — до 3 років і більше. В анамнезі у 22% дітей були посилання на дискінезію жовчовивідних шляхів. У всіх хворих діагноз ерозивно-виразкового гастродуоденіту встановлено вперше. Наявність виразкової хвороби у сімейному анамнезі виявлена у 83% дітей. Верифікацію діагнозу проводили за даними анамнезу, клінічною картиною, результатами ендоскопічного дослідження, мікроскопічного дослідження мазків-відбитків зі слизової оболонки на H. рylori, рентгенологічного обстеження та інтрагастральної рН-метрії.

Усім хворим у складі комплексного лікування було призначено ГАСТРО-НОРМ у дозі 0,06 г 4 рази на добу. Вивчення ефективності проведеного лікування виявило, що больовий синдром зникав практично у всіх дітей на 3–4-й день від початку лікування (100%), диспепсичний синдром — на 6–8-й день у 17 (94%) дітей, астеноневротичний синдром — на 12–14-й день у 16 (88%) хворих дітей.

Ендоскопічний контроль свідчив про повну епітелізацію ерозивно-виразкових дефектів гастродуоденальної зони на 16±3-й день у всіх дітей. Мікроскопічний контроль підтвердив факт ерадикації H. pylori у всіх хворих. Побічну дію препарату ГАСТРО-НОРМ у вигляді швидкоминучого забарвлення кореня язика в чорний колір на 7-й день лікування виявлено в одної дитини, яка пережовувала таблетки. Фактично це сталося в результаті порушення фармакокінетики препарату внаслідок жування таблеток.

Автори зробили висновок про доцільність використання вітчизняного препарату ГАСТРО-НОРМ у комплексному лікуванні ерозивно-виразкових уражень гастродуоденальної зони у дітей. Застосування цього лікарського засобу відповідає основним завданням терапії ерозивно-виразкових процесів, сприяє швидкому зникненню клінічних симптомів, позитивній динаміці даних фіброгастродуоденоскопії, швидкій ерадикації Helicobacter pylori.

Співробітники кафедри гастроентерології та терапії Дніпропетровської медичної академії під керівництвом завідувача кафедри гастроентерології та терапії ФПО ДДМА професора І.І. Гриценка в 2000 р. та на початку 2001 р. було проведенно вивчення клінічної ефективності ГАСТРО-НОРМУ в лікуванні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки і хронічного гастродуоденіту в дорослих. У дослідженні брали участь 35 дорослих осіб, серед яких у 8 пацієнтів діагностовано пептичну виразку дванадцятипалої кишки, у 4 — пептичну виразку шлунка, у 21 — хронічний гастродуоденіт у фазі загострення. У хворих на хронічний гастродуоденіт вже на 8-й день прийому препарату ГАСТРО-НОРМ спостерігалося значне суб’єктивне покращання стану. На 14-й день хворих виписали зі стаціонару у зв’язку з істотним покращанням стану. Що стосується хворих з пептичною виразкою шлунка та дванадцятипалої кишки, то, як свідчать результати ендоскопічного дослідження та уреазного тесту, вже на 21-й день комплексного лікування з включенням препарату ГАСТРО-НОРМ майже у 100% обстежених пацієнтів спостерігалося рубцювання виразки та ерадикація H. рylori.

З наведеного вище можна зробити висновок, що застосування ГАСТРО-НОРМУ в комплексній терапії зазначених захворювань сприяє швидкому зникненню болю, прискоренню процесів загоєння ерозивних та виразкових дефектів слизової оболонки, ліквідації загострення гастродуоденіту та ефективній ерадикації H. рylori.

Отже, новий вітчизняний препарат ГАСТРО-НОРМ можна рекомендувати як ефективний та доступний за ціною лікарський засіб у комплексній терапії захворювань гастродуоденальної зони, а його використання з метою ерадикації H. рylori сприятиме більш широкому його застосуванню у гастроентерологічній практиці.

Публікація підготовлена за матеріалами, наданими компанією «Галичфарм»

ЛИТЕРАТУРА

1. Brown L.M. Helicobacter pylori: epidemiology and routes of transmission // Epidemiol. Rev. — 2000. — 22(2). — P. 283–297.

2. Everhart J.E. Recent developments in the epidemiology of Helicobacter pylori // Gastroenterol. Clin. North. Am. — 2000. — 29(3). — P. 559–578.

3. Xia H.H., Phung N., Kalantar J.S., Talley N.J. Demographic and endoscopic characteristics of patients with Helicobacter pylori positive and negative peptic ulcer disease // Med. J. Aust. — 2000. — 173(10). — Р. 515–519.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

ГАСТРО-НОРМ — вітчизняний препарат колоїдного субцитрату вісмуту

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті