Про що болить серце

Нещодавно у Міністерстві охорони здоров’я відбулася зустріч міністра охорони здоров’я Віталія Москаленка з керівниками профспілок працівників медичної галузі з усіх областей України. На зустрічі також були присутні: державний секретар Міністерства охорони здоров’я Сергій Шевчук, перший заступник міністра охорони здоров’я Ольга Бобильова, заступник міністра охорони здоров’я Юрій Поляченко та голова ЦК профспілки працівників охорони здоров’я Таміла Казаріна.

На зустрічі обговорювались проблеми фінансування галузі охорони здоров’я, заборгованості по виплатах заробітної плати і навіть проект нового Кримінального кодексу України, деякі пункти якого викликають у медичних працівників занепокоєння.

Міністр охорони здоров’я України Віталій Москаленко розповів про досягнення галузі, подальші шляхи розбудови вітчизняної медицини, а також вніс свої пропозиції щодо вирішення проблем, які хвилюють лікарів. Віталій Москаленко зазначив, що Міністерство охорони здоров’я вже закінчило розробку Програми здоров’я нації та подало її на розгляд до Кабінету Міністрів України. Фактично це програмний документ, який поєднує європейські та світові вимоги до показників здоров’я населення, до організації системи охорони здоров’я, а також інтереси і традиції народу України. На думку міністра, цей документ стане потужним інструментом, який визначатиме подальшу долю медицини у нашій державі.

Віталій Москаленко нагадав присутнім пріоритети галузі на найближчий термін: удосконалення структури витрат, подальше запровадження інституту сімейних лікарів, виконання національних державних програм, таких, як безкоштовне забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами, 100% державне забезпечення проведення імунопрофілактики, лікування осіб з активними формами туберкульозу за рахунок держави.

Сергій Шевчук, Віталій Москаленко і Таміла Казаріна
під час зустрічі у Міністерстві охорони здоров’я

У поточному році на охорону здоров’я вже спрямовано 1 млрд 104 млн грн. Якщо порівняти ці цифри зі станом фінансування два роки тому, то можна побачити, що державний бюджет на охорону здоров’я збільшено майже у 5 разів. Додатково залучено 382 млн грн. з власних надходжень установ охорони здоров’я. Тільки за останній рік Міністерство охорони здоров’я додатково до чотирьох державних національних програм розробило ще 22 програми, крім того, стан фінансування наявних програм поліпшився у 1,5–2,3 разу.

Значно поліпшилось фінансування охорони здоров’я у регіонах: у Київській області за останні 2 роки — майже в 2 рази, у Рівненській, Луганській, Запорізькій областях та в Автономній Республіці Крим — на 20–30%.

За поточне півріччя заборгованість по заробітній платі у медичній галузі складала 45 млн грн., але на даний час вона дещо зменшилась і становить 39 млн грн. Прем’єр-міністр особисто контролює питання ліквідації заборгованості, отже, є сподівання, що у найближчий час цю проблему буде вирішено. Тому надалі, за словами міністра, постає наступне важливе питання — підвищення заробітної плати працівникам медичної галузі. Для цього до фонду оплати праці охорони здоров’я необхідно залучити 1,9 млрд грн. додаткових коштів. МОЗ висунуло пропозицію щодо збільшення фінансування охорони здоров’я до 3% ВВП, що у грошовому еквіваленті становить близько 7 млрд грн.

Міністр зазначив, що, незважаючи на надбання, у медичній галузі ще дуже багато проблем. Викликає тривогу велика кількість порушень законодавства у закладах охорони здоров’я. В деяких регіонах місцеві керівники не проводять тендерів щодо закупівлі медичного обладнання. Проте загалом ситуація з використанням державних коштів у медичній галузі поліпшилась. Проведення тендерів дало змогу зекономити до 40% коштів.

У своєму виступі державний секретар Міністерства охорони здоров’я Сергій Шевчук зазначив, що Міністерство охорони здоров’я спільно з бюджетним комітетом Верховної Ради України працює над проектом бюджету на наступний рік. На останній зустрічі у бюджетному комітеті йшлося про виділення 3% ВВП на медицину, що має стати першим кроком до збільшення державних видатків на охорону здоров’я. На сьогоднішній день 3% — це той рівень, якого реально можна досягти (за останні роки цей показник знизився з 4,6 до 2,5%).

Є також певні інновації в законодавчій базі медицини, що стосуються системи надання медичної допомоги. В новій редакції Кримінального кодексу, який скоро вступить у дію, передбачена стаття, що грунтується на статті 49 Конституції України і встановлює кримінальну відповідальність за необрунтоване скорочення мережі лікувальних закладів.

Виходячи з вимог Конституції України, до Кримінального кодексу введено статтю, яка передбачає кримінальну відповідальність за ненадання безоплатної медичної допомоги в державних і комунальних лікувальних закладах. Зрозуміло, що такі зміни у правовому забезпеченні медичної галузі потребують вирішення в Конституційному суді питання про розподіл понять «медична допомога» і «медичні послуги».

За словами голови ЦК профспілки працівників охорони здоров’я Таміли Казаріної, сьогоднішня зустріч з міністром охорони здоров’я була запланована перед проведенням пленуму профспілки працівників охорони здоров’я для визначення програми подальших дій. Але цю зустріч прискорила Постанова Кабінету Міністрів України від 14.08.01 «Про підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та погодинної оплати праці працівників установ і закладів освіти».

Підвищення з першого вересня заробітної плати лише освітянам викликало обурення в усіх медичних колективах. Про це свідчать телеграми, що надходять як до профспілки працівників охорони здоров’я, так і до уряду. Медичні працівники на сьогодні знаходяться на межі терпіння і готові брати участь у акціях протесту.

На думку членів президії ЦК профспілки медичних працівників, галузь перебуває у надзвичайно скрутному стані, що зумовлено перш за все недостатнім фінансуванням як системи охорони здоров’я в цілому, так і низьким рівнем оплати праці зокрема, який на сьогодні не досягає навіть прожиткового мінімуму.

В Україні прожитковий мінімум становить 332 грн., тоді як рівень оплати праці робітників медичної галузі — лише 50% від середнього у промисловості. На превеликий жаль, цей відрив збільшується. Крім того, відсутня соціальна програма захисту медичних працівників. Таміла Казаріна позитивно оцінила 22 програми Міністерства охорони здоров’я, про які згадував міністр, проте наголосила, що так само успішно має працювати 23-тя програма — програма соціального захисту медичних працівників.

За словами Таміли Казариної, профспілка працівників медичної галузі визначає ситуацію, що склалася, як кризову. Вимоги IV з’їзду профспілки працівників охорони здоров’я, ЦК профспілки щодо підвищення заробітної плати медичних працівників залишились без відповіді. На цей час не розрахувались з боргами перед медичними працівниками 12 областей України. На сьогодні законодавчим підгрунтям для вирішення цієї проблеми є стаття 77, пункт «ж», «Основ законодавства про охорону здоров’я», а також Указ Президента «Про додаткові заходи щодо поліпшення медичної допомоги населенню України», який був виданий 8 серпня 2000 року.

Працівники медичної галузі з розумінням віднеслися до поетапного підвищення заробітної плати, зважаючи на скрутне фінансове становище нашої держави, але медична галузь безпідставно залишилась поза увагою. Адже попередній уряд запевняв, що буде відбуватись поетапне підвищення заробітної плати усім державним службовцям на 25% з 1 березня і на 15% 1 вересня поточного року. ЦК профспілки заперечував проти такої практики тому, що додаткові 25% не покривають навіть втрат від інфляції, яка на той період становила 25,6%.

P.S. За інформацією прес-центру МОЗ України вже досягнута домовленість про зустріч лідерів профспілок працівників охорони здоров’я з прем’єр-міністром України Анатолієм Кінахом та першим віце-прем’єром Володимиром Семиноженком. Зустріч запланована на 3 вересня 2001 року.

Денис Сухінін
Фото Євгена Кривші

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті