Щоб літнє сонечко принесло вам лише радість та здоров’я

Таки дочекались! Тепле та радісне, безтурботне, таке довгоочікуване літо прийшло й до нас! Мільйони наших співвітчизників, наспівуючи відому пісеньку Алли Борисівни: «Лето! Ах, Лето! Лето звонкое, громче пой», пакують валізи. Швидше на південь, до теплого моря та ласкавого сонця. Всі ми влітку бажаємо набратися сил, оздоровитися, що цілком виправдано. Вони, ці бажання, неодмінно збудуться за умови, якщо, перебуваючи на Південному узбережжі Чорного та Азовського морів або на екзотичних заморських курортах, дотримуватися правил перебування під південним сонцем.

Відомо, що влітку для лікарів та провізорів Криму, південних міст і сіл, розташованих на берегах вказаних морів, настає найбільш напружений період роботи: тисячі відпочивальників звертаються за допомогою у зв’язку з тепловими ударами, сонячними опіками та багатьма іншими наслідками зневажливого ставлення до сонця та й до власного здоров’я. Особливо частими є сонячні опіки, які дехто вважає легким захворюванням. Сонце діє на організм людини не лише як могутній термічний фактор, його промені чинять також іонізуючу дію на клітини шкіри та слизові оболонки, зрештою впливаючи на весь організм. Як наслідок, при сонячних опіках у клітинах порушується водно-електролітний баланс, значно погіршується метаболізм, знижується насичення крові киснем і зменшується оксигенація тканин, зростає накопичення в клітинах та крові недоокислених продуктів обміну, що спричинює ендотоксемію. Порушується мікроциркуляція крові як у ділянках опіку шкіри, так і у внутрішніх органах. Функціональна недостатність шкіри (порушення бар’єрної, дихальної та видільної функцій) призводить до збільшення втрат рідини, яка може становити 50 мл/кг маси тіла. Ці явища наростають лавиноподібно, і якщо негативний вплив сонячних променів на  шкіру своєчасно не припинити, порушується діяльність багатьох систем організму, в першу чергу вегетативної нервової системи.

Характерними симптомами сонячного опіку є яскраво-червоний колір шкіри (внаслідок гіперемії) та біль в уражених ділянках, головний біль, загальна слабість, загальмованість, підвищена частота дихання, тахікардія, іноді нудота, підвищення температури тіла.

Нині на фармацевтичному ринку є багато препаратів для лікування сонячних опіків. На жаль, не завжди переваги широко розрекламованого того чи іншого лікарського засобу виправдовуються на практиці. Успіх лікування поверхневих сонячних опіків залежить від правильного вибору препаратів, які б ефективно впливали на розвиток запальної реакції, терапевтична дія яких якнайкраще б відповідала стадіям розвитку ранового процесу. Тому актуальною, на  наш погляд, є обізнаність як працівників аптек, так і лікарів поліклінік, усіх медичних працівників у сучасних методах лікування поверхневих опіків.

В опіковому відділенні Київського НДІ гематології та переливання крові (Київський центр термічних уражень та пластичної хірургії) під керівництвом доктора медичних наук, професора Георгія Павловича Козинця було опробовано та впроваджено в практику метод місцевого лікування поверхневих опікових ран з використанням препарату АКТОВЕГІН у формі 20% гелю, 5% крему та 5% мазі, які виробляє фармацевтична компанія «Нікомед» (Австрія).

АКТОВЕГІН — препарат біологічного походження, який містить лише фізіологічні компоненти — амінокислоти, олігопептиди, нуклеозиди, мікроелементи (магній, фосфор, кремній, калій, хлор, кальцій, натрій) електроліти, проміжні продукти метаболізму ліпідів. За фармакологічними властивостями АКТОВЕГІН — потужний антигіпоксант, що активує метаболізм глюкози та кисню на клітинному рівні, збільшує енергетичні резерви клітин, стимулює енергетичні процеси функціонального метаболізму та анаболізму, що також сприяє посиленню кровообігу у місці застосування. Використання вказаних лікарських форм під час клінічної апробації АКТОВЕГІНУ в опіковому відділенні базувалось на урахуванні послідовності стадій перебігу ранового процесу (див. схему лікування).

Результати клінічних спостережень та лабораторних досліджень, проведених під час апробації, свідчать про високу терапевтичну ефективність вказаної схеми лікування з використанням різних лікарських форм АКТОВЕГІНУ для місцевого застосування. Значно зменшилась кількість інфекційних ускладнень, загоєння рани мало реактивний перебіг, супроводжувалось повноцінною епітелізацією. Термін лікування за такою схемою скорочувався на 20–25%. Висока ефективність лікування поверхневих опіків II–ІІІА ступенів за допомогою АКТОВЕГІНУ (20% гелю, 5% крему та 5% мазі) дає об’єктивні підстави рекомендувати його для широкого впровадження у практику як спеціалізованих опікових відділень, так і поліклінічних закладів (Інформаційний лист Міністерства охорони здоров’я України № 95–99 «Метод місцевого лікування поверхневих опіків препаратом Актовегін у різних лікарських формах»).

На закінчення декілька порад, що сприятимуть запобіганню негативних наслідків зустрічі з яскравим південним сонцем:

— перші 2–3 дні тривалість перебування на сонці не повинна перевищувати 25–30 хв, а кожне чергове прийняття сонячних ванн — 3–4 хв; шкіра повинна звикнути до сонця;

— на голову слід надіти капелюха чи косинку, особливо це стосується дітей;

— настійливо рекомендуємо уникати перебування на сонці з 12-ї до 15-ї години дня;

— майте на увазі, що такі популярні нині нейлонові чи пластикові пляжні парасольки пропускають сонячні промені, отже, лежачи цілий день під нею, ви ризикуєте обгоріти;

— ультрафіолетові промені у воді проникають на глибину до 30–40 сантиметрів, тому широко розповсюджена думка, що, купаючись у морі, обгоріти не можна, це не більше ніж міф;

— пийте багато мінеральної води, натуральних соків.

Людям з серцево-судинною патологією, артеріальною гіпертензією, нирковою недостатністю, порушеннями обміну речовин, зокрема хворим на цукровий діабет, перебуваючи на сонці, слід бути особливо оборежними.

В народі кажуть: «Береженого Бог береже!»

Шановні колеги! Збираючись до ласкавого теплого моря чи до тихої річки, чи на дачу, не забудьте покласти у валізу тюбики АКТОВЕГІНУ — 20% гелю, 5% крему, 5% мазі. Ці ліки високоефективні не лише у лікуванні опіків різного походження, а й при порізах, травмах, саднах, варикозних виразках, пролежнях.

СХЕМА ЛІКУВАННЯ

У фазі ексудації, з 1–го по 3–4-й день після опіку, використовували АКТОВЕГІН, 20% гель, який зменшує вираженість больового синдрому, сприяє очищенню ранової поверхні та стимулює розвиток грануляцій, прискорює процеси загоєння.

У фазі очищення рани від некротичних тканин, з 4-го по 10–11-й день після опіку, використовували АКТОВЕГІН, 5% крем. Застосування останнього забезпечує ефективну евакуацію ранового секрету, прискорює ріст грануляцій, виявляє місцеву «охолоджуючу» дію.

На кінцевому етапі лікування, у фазі епітелізації, застосовували АКТОВЕГІН, 5% мазь, що значно прискорює епітелізацію, сприяє швидкому завершенню процесу загоєння та відновленню нормального функціонального стану і косметичного вигляду уражених ділянок шкіри.

Публікація підготовлена за матеріалами,
наданими представництвом
компанії «Нікомед» в Україні.
Адреса представництва:
м. Київ, вул. Мечникова, 3, офіс 505,
тел.: (044) 235-10-27, 235-71-68;
факс: (044) 490-58-27

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Дуовит — всем участникам проекта «Танцуют все!»

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті