Чи маєте ви право укладати трудові контракти?

Враховуючи важкий фінансовий стан в Україні, кризу неплатежів, деякі підприємці заключають із своїми працівниками трудові контракти, до яких вносять норми щодо додаткової відповідальності працівників, наприклад, про повну матеріальну відповідальність працівника за нанесену компанії шкоду.

Таким чином, останнім часом відбувається необгрунтоване розширення сфери застосування трудового контракту. Це не сприяє створенню умов для повного використання громадянами права на працю, ускладнює становище працівників, знижує реальність гарантій трудових прав громадян, встановлених Конституцією і законами України.

Спробуємо розібратися спочатку з терміном «трудовий контракт».

Відповідно до ч. 3 ст. 21 Кодексу законів про працю України контракт є особливою формою трудового договору.

Контракт як особлива форма трудового договору повинен бути спрямованим на створення умов для виявлення ініціативності та самостійності працівника, враховуючи його індивідуальні здібності і професійні навички, його правову та соціальну захищеність. Умови контракту, які погіршують становище працівника і йдуть урозріз з чинним законодавством, угодами та колективним договором, вважаються недійсними.

Незважаючи на ці та інші застереження, що містяться в Кодексі законів про працю України та в інших актах трудового законодавства і спрямовані на захист прав громадян під час укладання ними трудових договорів у формі контрактів, в контракті можуть передбачатися невигідні для працівника умови: зокрема, тимчасовий характер трудових відносин, підвищена відповідальність працівника, додаткові підстави для розторгнення договору тощо. Тому сфера застосування контракту під час оформлення трудових відносин не може бути безмежною.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19.03.1994 р. №170 контрактна форма трудового договору застосовується у випадках, передбачених чинним законодавством стосовно осіб, які працюють або працевлаштовуються за трудовими договорами на визначений термін чи на час виконання певної роботи.

На цей час законодавством передбачено небагато варіантів укладання трудового контракту з працівниками. Наприклад, контракт обов’язково укладається з керівником державного підприємства. Тобто, шановні підприємці, якщо Ви працюєте не в космічній або геодезичній галузі, а в галузі більш звичайній — торгівлі, сфері послуг, фармацевтиці, слід врахувати, що чинне законодавство не передбачає права укладання Вами трудових контрактів з працівниками Вашої галузі. Щодо переліку законів, які дозволяють укладання трудових договорів у формі контракту у відповідних галузях та з відповідними категоріями працівників, то Ви можете ознайомитися з ним у листі Міністерства праці та соціальної політики України № 06/2-4/66 від 06.05.2000 р.

До речі, згідно з рішенням Конституційного Суду України від 09.07.1998 р. термін «законодавство», який вживається у ч. 3 ст. 21 Кодексу законів про працю України щодо визначення сфери застосування контракту, треба розуміти так, що ним охоплюються закони України, чинні міжнародні договори України, постанови Верховної Ради України, укази Президента України, декрети і постанови Кабінету Міністрів України. Тому у разі великого бажання заключити трудовий контракт зі своїм працівником Вам лишилося «всього» пролобіювати прийняття одного з вищезгаданих актів, і зробити це якомога швидше, адже, виходячи з необхідності посилення правових засобів захисту прав громадян у галузі праці, унеможливлення їх ущемлення, додержання вимог ратифікованої Україною Конвенції Міжнародної організації праці про припинення трудових відносин з ініціативи підприємця, Конституційний Суд України визнає за доцільне в подальшому обмежити визначення сфери застосування контракту лише законами, що є прерогативою Верховної Ради України.

За нинішніх умов намір підприємця убезпечити себе від недбалості працівника в разі укладання трудового контракту може призвести до небажаних наслідків: працівник проконсультується з досвідченим юристом і з його допомогою контракт буде визнано недійсним з відповідними негативними наслідками для роботодавця.

Наприкінці процитуємо відомого американського економіста: «Перед тим, як витратити хоча б цент на новий бізнес, витрать десять відсотків свого бюджету на консультації з цього питання». Панове, частіше цікавтесь у юриста, які «пастки» законодавства існують та як їх обійти.

Юридична фірма «Ілляшев та Партнери»
Офіційний сайт: www.attorneys.com.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті