Професійна спадщина

20 квітня 2002 р. виповнилося б 85 років з дня народження видатного організатора аптечної справи в Україні, вченого Івана Максимовича Губського. На честь цієї дати Міністерство охорони здоров’я України, громадська організація «Київське фармацевтичне товариство», аптечне об’єднання «Фармація» Київської міської державної адміністрації та Київська медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика організували науково-практичну конференцію, присвячену професійній спадщині вченого. Діяльність І.М. Губського охоплювала практично всі аспекти фармацевтичної галузі. Він багато зробив для структуризації управління аптечної мережі. Серед нововведень треба відзначити такі, як відповідальність усіх працівників аптеки за збереження матеріальних цінностей, проведення атестації провізорів з присвоєнням категорій і надбавкою до посадового окладу та виплатою відповідно до кваліфікаційного статусу, створення центральних аптек у сільських адміністративних районах, які б керували сільською аптечною мережею та сприяли її розвитку. Вперше в Радянському Союзі І.М. Губський обгрунтував створення служби фармацевтичної інформації аптечної мережі, започаткував систему міжлікарняних аптек.

Іван Максимович Губський

У роки Великої Вітчизняної війни І.М. Губський служив у військових частинах і перемогу зустрів у Берліні, маючи звання капітана медичної служби. Іван Губський отримав вищу освіту у Харківському фармацевтичному інституті ще до війни. Протягом 1947–1949 рр. працював директором Станіславської фармацевтичної школи, потім обіймав посаду керівника Кіровоградського обласного аптечного управління. Ті повоєнні часи сучасники Івана Губського пов’язують з високою захворюваністю та смертністю через нестачу лікарських засобів. Тому життєвий шлях Івана Максимовича виокремлює цей період як період його діяльності над створенням системи медикаментозного забезпечення населення. У 1956 р. І.М. Губського як ініціатора реформування аптечної мережі призначили начальником головного аптечного управління Міністерства охорони здоров’я УРСР. Пропрацювавши на цій посаді протягом 12 років, Іван Губський заклав основи організації аптечної мережі країни, що й стало темою його кандидатської дисертації, яку він успішно захистив. Цікавий факт цього періоду згадують ті, хто працював поруч з Іваном Максимовичем. На початку 60-х років, коли всі гілки медичної галузі, в тому числі й аптечна мережа, розвивалися на основі п’ятирічних планів, в Україні було організовано 1260 аптек. А це стільки, скільки їх було відкрито протягом попередніх 20 років. Нові аптеки з’являлися у віддалених містах і селах. Це було надзвичайною подією, тому що дехто навіть ніколи не бачив, який вигляд має заклад, де можна придбати ліки.

Наступним етапом наукової роботи вченого був Київський інститут удосконалення лікарів, де з 1968 р. Іван Максимович продовжував свою діяльність. За його ініціативи вже через три роки в цьому закладі згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР відкрилася кафедра реорганізації економіки фармації. Там фактично до останніх днів і працював видатний реформатор. Протягом 15 років Іван Губський очолював правління Наукового товариства фармацевтів УРСР і паралельно займався громадською діяльністю.

Однією з улюблених справ Івана Максимовича було зібрання матеріалів та антикварних речей, що безпосередньо стосувалися аптечної справи. Як згадує заступник директора з наукової частини Київської аптеки-музею Людмила Чумак, Іван Максимович ініціював відтворення першої київської аптеки, яка єдина на той час діяла протягом ста років. Поштовхом до відтворення аптеки був документ, випадково знайдений у 1970 р. в історичних архівах міста Ленінграда. Відтоді розпочалося збирання матеріалів для експозицій майбутнього музею. Спеціально при Фармтоваристві було створено закупівельну комісію. У 1988 р. аптека-музей почала діяти. До її експозиції Іван Губський передав зібрання номерів «Фармацевтичного журналу» з домашньої бібліотеки. Музей діє й нині як пам’ять сучасників про видатного реформатора аптечної мережі, вченого Івана Максимовича Губського.

Наталія Мусієнко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті