Анатолій Пономаренко: Держсанепідемслужба готова до Євро–2012

15 Травня 2012 2:48 Поділитися
11 травня 2012 р. у приміщенні МОЗ України відбувся брифінг Анатолія Пономаренка, Головного державного санітарного лікаря України, голови Державної санітарно-епідеміологічної служби України (далі — Держсанепідемслужба), на якому були представлені дані щодо епідемічної ситуації в нашій країні напередодні чемпіонату Європи з футболу.

 

Анатолій Пономаренко: Держсанепідемслужба готова до Євро–2012За словами А. Пономаренка, станом на сьогодні загальна епідемічна ситуація в країні залишається стабільною та контрольованою. За 3 міс 2012 р. порівняно з аналогічним періодом попереднього року відзначається зниження захворюваності на менінгококову інфекцію на 43%, вірусний менінгіт — 6%, краснуху — 40%, вірусні гепатити — 3,5%.

Щодо рівня захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) в Україні доповідач відмітив, що він відповідає середньорічному показнику для цієї пори року. Показники захворюваності на згадані хвороби не перевищували епідемічний поріг у жодному регіоні України і нині становлять 19,1 випадків на 10 тис. населення, що на 43% менше, ніж минулого тижня.

Проте фіксується велика кількість випадків захворюваності на кір. Як відомо, епідемічний підйом щодо кору розпочався наприкінці 2011 р. у Західному регіоні країни.

«Неблагополучна епідемічна ситуація стосовно цього захворювання зумовлена, з одного боку, циклічністю розвитку збудника, а з іншого — зниженням рівня охоплення вакцинацією в останні роки, а також недоліками в імунізації на початку 90-х років ХХ ст.», — зазначив Головний державний санітарний лікар України.

Він також повідомив про те, що з початку поточного року зареєстровано 9333 випадки захворювання на кір. Показник захворюваності становить 14,04 на 100 тис. населення і оцінюється як високий. Найбільшу кількість випадків зафіксовано у Львівській, Івано-Франківській, Рівненській, Волинській, Закарпатській та Тернопільській областях.

«Слід наголосити, що протягом останніх 3 років підвищення рівня захворюваності на кір відзначається також у країнах Європи. Зокрема, у минулому році лідером з поширеності цієї патології була Франція (понад 15 тис. випадків). За перші 3 міс 2012 р. на 61% зросла захворюваність у Румунії. Взагалі високий рівень захворюваності на кір нині реєструється у 14 країнах світу», — наголосив А. Пономаренко.

Стосовно контролю за найбільш небезпечними інфекціями доповідач нагадав про випадок захворювання на сибірку мешканця м. Звенигородка (Черкаська обл.). Він підкреслив, що, незважаючи на те, що випадок стався у вихідний день, у черговому режимі вчасно було поставлено непростий діагноз, проведено його лабораторну діагностику та адекватні профілактичні заходи.

Відповідаючи на питання представників ЗМІ стосовно того, чи повідомлялося про цей випадок у відповідні органи європейських країн, і якою була їх реакція на цю інформацію, А. Пономаренко зауважив, що згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами про всі випадки найбільш небезпечних інфекцій обов’язково повідомляється в Європейське бюро ВООЗ в Украї­ні. І випадок сибірки не став виключенням. Також усіх вболівальників, які збираються приїхати на чемпіонат з футболу до України, було попереджено про загрозу захворіти на кір і запропоновано зробити щеплення від цієї хвороби у себе на батьківщині. За словами доповідача, здивування випадок сибірки у Європи не викликав.

А. Пономаренко повідомив, що в цілому Держсанепідемслужби України готова до Євро–2012.

Так, на сьогодні службою визначено та взято під посилений нагляд конкретні об’єкти, які будуть задіяні у проведенні чемпіонату. Затверджено схеми обміну інформацією між установами Держсанепідемслужби, лікувально-профілактичними закладами, органами місцевого самоврядування.

З початку чемпіонату Держсанепідемслужба перейде на щоденний моніторинг інфекційних хвороб. Інформація щодо всіх випадків доводитиметься до відома керівництва 24 год. У разі виникнення спалахів та випадків карантинних інфекцій це буде зроблено негайно — протягом 1 год. З 4 червня розпочне роботу центральний оперативний штаб Держсанепідемслужби, який працюватиме без вихідних, а в дні проведення матчів — у цілодобовому режимі. До 21 травня на офіційному сайті штабу буде розміщено електронні адреси та контактні телефони Держсанепідемслужби.

«Ми розподілили свої резерви, розробили відповідні плани організаційних заходів на території міст, які приймають чемпіонат, закуплено всі необхідні розхідні матеріали для лабораторної діагностики. Ми маємо фахівців з відповідним рівнем знань. Вони здали заліки і відвідали необхідні комплексні семінари. Таким чином, лабораторне забезпечення у 4 регіонах, що приймають Євро–2012, за підсумками ревізії, проведеної на початку травня, визнано цілком задовільним», — повідомив А. Пономаренко.

За його словами, регіони повністю забезпечені всіма необхідними вакцинами. Якщо десь виникає їх нестача — ресурси буде перерозподілено таким чином, аби вирішити це питання.

Що стосується ризику поширення на території України захворювань, які можуть привезти з собою закордонні вболівальники, то, за інформацією доповідача, на всіх пунктах пропуску працюватимуть санітарно-карантинні підрозділи, які в обов’язковому порядку проводитимуть перевірку всіх іноземців, що прибувають до нашої країни.

«Якщо буде відзначено найменші прояви будь-якої хвороби або людина сама звернеться за допомогою, ми перевіримо стан її здоров’я і надамо необхідні медичні послуги у найближчому закладі охорони здоров’я. І хоча нині на митницях проводиться спрощений контроль вантажу, на огляд людей ніякі преференції не поширюються. Він проводиться тільки медичними працівниками, які відразу ідентифікують інфекційну хворобу, якщо вона матиме будь-які зовнішні прояви», — запевнив А. Пономаренко. Що стосується інкубаційного періоду, коли хвороба ще не має ніяких помітних ознак і може розвинутися вже на території України, то у такому випадку будуть задіяні медичні сили, які знаходитимуться на стадіонах, а також лікувально-профілактичні заклади, які пройшли ретельну підготовку до цього масштабного заходу. У будь-якому випадку гостям нашої країни буде надана допомога.

За словами доповідача, не можна виділити якусь конкретну інфекцію, яку можуть привезти із собою закордонні вболівальники, оскільки у кожній країні своя епідемічна ситуація. Головне, що на цей час не надходило інформації стосовно епідемії в будь-якій країні, з якої до нас планують приїжджати футбольні фанати.

«Теоретично до України може потрапити велика кількість хвороб, але контроль на нашому кордоні зробить все, аби цього не допустити. При найменших ознаках патології буде миттєво зафіксований випадок, повідомлено про нього до Європейського бюро ВООЗ в Україні та вжито заходів щодо ізолювання хворої людини», — підкреслив А. Пономаренко.

Якщо у когось з іноземців буде виявлено інфекційну хворобу, медична допомога йому може бути надана як на території України, так і на батьківщині, залежно від стану пацієнта та інших чинників.

«У кожному з міст, які приймають Євро–2012, затверджено плани заходів практично на всі випадки розвитку подій. Підготовлено стаціонари терапевтичного, хірургічного профілів, реанімація, невідкладна медична допомога тощо.

Кількість зарезервованих місць для госпіталізації за результатами інспекцій представників ВООЗ в Україні достатня. Взагалі стан медичної служби визнано цілком задовільним», — наголосив Головний державний санітарний лікар України.

Марина Чібісова,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті