Менеджмент охорони праці та безпека фармацевтичних підприємств

Семінари, присвячені охороні праці на фармацевтичних підприємствах України, традиційно проводяться один раз на два роки. 23–24 вересня 2003 р. у Києві відбувся черговий, IV галузевий науково-практичний семінар з охорони праці «Менеджмент охорони праці та безпека фармацевтичних підприємств». Організаторами семінару виступили МОЗ України, ДП «Державний науковий центр лікарських засобів» (ДП «ДНЦЛЗ»), кафедра промислової фармації Київської медичної академії післядипломної освіти (КМАПО) ім. П.Л. Шупика, ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», ТОВ «Фармотек». У семінарі взяли участь науковці, висококваліфіковані фахівці-практики, керівники служб охорони праці, інженери охорони праці, інженери-екологи фармацевтичних підприємств України, які спеціалізуються на випуску готових лікарських засобів.

Учасників семінару вітає Володимир Загорій, генеральний директор «Фармацевтичної фірми «Дарниця», завідувач кафедри промислової фармації КМАПО ім. П.Л. Шупика, доктор фармацевтичних наук, професор. У президії зліва направо: начальник відділу охорони праці та екології «Фармацевтичної фірми «Дарниця» Наталія Петриченко, заступник директора ДП «ДНЦЛЗ» з наукової роботи, доктор фармацевтичних наук, професор Сергій Діхтярьов, завідуюча галузевою лабораторією охорони праці ДП «ДНЦЛЗ» Лариса Караванова

Програма семінару була насиченою. У перший день семінару учасники зібралися в конференц-залі готельного комплексу «Турист». Семінар відкрив заступник директора ДП «ДНЦЛЗ» з наукової роботи, доктор фармацевтичних наук, професор Сергій Діхтярьов. Відповідно до нової редакції Закону України «Про охорону праці» № 229-IV від 21 листопада 2002 р., ключовою темою, що обговорювалася на семінарі, була необхідність вироблення загальної концепції організації охорони праці на фармацевтичних підприємствах у сучасних економічних і правових умовах. Проводилася порівняльна характеристика європейського та національного підходів до оцінки безпеки фармацевтичних підприємств, розглядалися питання методології поступового переходу до системи організації безпеки та охорони здоров’я на підприємствах фармацевтичної галузі відповідно до стандарту OHSAS 18001 (Occupational Health and Safety Assessment Series Specification). Цей стандарт базується на принципах, що лежать в основі стандарту BS 8800 (підготовлений Британським інститутом стандартів у 1996 р.), і стандарту DNV* для сертифікації системи менеджменту безпеки та здоров’я персоналу (OHSMS) — 1997 р. Стандарт OHSAS розроблений багатьма авторитетними організаціями, до складу яких входили деякі національні органи зі стандартизації, сертифікації (включаючи DNV) та експерти-консультанти.

На семінарі багато уваги приділялося системі ідентифікації потенційно небезпечних об’єктів та об’єктів підвищеної небезпеки, що включала методику оцінки рівнів ризику, порядок складання реєстру потенційно небезпечних речовин, проектування сучасних фармакологічних виробництв.

Обговорювалися методи впровадження системи екологічного менеджменту на фармацевтичних підприємствах за стандартом ISO14001. Згідно з цим стандартом запропоновано простий, гармонійний підхід до управління системи охорони навколишнього середовища, застосований для всіх організацій у різних країнах світу. Стандарт ISO 14001 може бути застосований для будь-якого підприємства фармацевтичної галузі.

«Дарниця» — взірець менеджменту охорони праці та безпеки виробництва

Другий день семінару відбувався у конференц-залі ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». Зі вступним словом до учасників семінару звернувся генеральний директор цього підприємства, завідувач кафедри промислової фармації КМАПО ім. П.Л. Шупика, доктор фармацевтичних наук, професор Володимир Загорій. Він наголосив на винятковому значенні зміцнення довіри між фахівцями фармацевтичних підприємств, обміні досвідом в організації виробничого процесу, виробленні спільних дій, спрямованих на захист корпоративних інтересів галузі. В. Загорій підкреслив, що сьогодні «Дарниця» досягла суттєвих успіхів у забезпеченні належних умов праці та безпеки на виробництві, їх відповідності європейським нормам. Дотримання належних умов охорони праці на підприємстві «Фармацевтична фірма «Дарниця» має значний економічний ефект — зросла продуктивність праці на виробництві, скоротилися витрати, пов’язані з травматизмом і професійними захворюваннями, внаслідок чого зменшилася плинність кадрів, підвищилися професійна активність працівників, ефективність використання устаткування, скоротилися витрати на пільги та компенсації. В. Загорій побажав учасникам семінару успіхів у роботі, подякував організаторам за високий рівень його проведення і запросив усіх присутніх відвідати виробництво ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця».

Наприкінці семінару розглядалися питання професійного підбору кадрів, механізми створення оптимальної правової бази для взаємодії з Фондом соціального страхування від нещасних випадків. Присутніх було ознайомлено з основами психофізіологічного моніторингу як фактора підвищення безпеки праці. Заступник генерального директора з виробництва та забезпечення Віра Губар і начальник відділу охорони праці та екології Наталія Петриченко розповіли учасникам семінару про систему управління охороною праці на підприємстві. Менеджмент охорони праці на підприємстві — безперервний процес, який базується на пріоритеті здоров’я та працездатності робітників усіх ланок фармацевтичного виробництва, створенні безпечних умов праці, тісній залежності між виробничою програмою і комплексом заходів та засобів безпечної її реалізації, за що несе відповідальність керівництво ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця». Працівники підприємства зацікавлені в дотриманні правил охорони праці, тому постійно вдосконалюють свої знання у цій сфері. Учасники семінару відвідали основні виробничі дільниці «Фармацевтичної фірми «Дарниця». Екскурсії на «Дарницю» стали доброю традицією — щоразу більша кількість спеціалістів та партнерів по бізнесу мають можливість особисто ознайомитися з виробництвом лікарських засобів, умовами праці на підприємстві. «Фармацевтична фірма «Дарниця» — одне з перших підприємств, яке йде в авангарді української фарміндустрії, здійснивши переоснащення виробництва відповідно до вимог стандартів GMP. Сповідуючи відкритість, «Фармацевтична фірма «Дарниця» з гордістю демонструє гостям свої здобутки. За короткий час «Дарниця» зі звичайного фармацевтичного підприємства перетворилася на сучасного виробника ліків європейського рівня. Відвідування фахівцями фармацевтичних підприємств провідної української фармацевтичної компанії стало ще одним кроком до налагодження співробітництва, перейняття досвіду у сфері виробництва лікарських засобів та створення гідних умов праці.

Велику увагу на підприємстві приділяють екологічній безпеці виробництва. Взірцем ділової практики в Україні є Національний знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно», який надається підприємствам та організаціям, що діють у галузі розвитку та впровадження технологій і продукції, спрямованих на збереження та відновлення навколишнього середовища.

ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» перемогла у Першому Всеукраїнському конкурсі «Екологічна якість та безпека», що відбувся 25 грудня 2002 р. в Києві, і отримала Національний знак екологічного маркування «Екологічно чисто та безпечно».

Ознайомившись з виробничим процесом, учасники семінару переконалися, що статус лідера визначає не тільки гарантована якість продукції підприємства, а й європейський підхід до менеджменту охорони праці та найсуворіше дотримання норм екологічної безпеки, а також пересвідчилися в тому, що на «Дарниці» дбають не тільки про здоров’я кожного працівника, але і про благополуччя суспільства в цілому.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


* Незалежне класифікаційне і сертифікаційне товариство Det Norske Veritas (DNV) засноване в Норвегії. DNV — найавторитетніша та одна з найбільших міжнародних сертифікаційних організацій. На цей час у DNV працює близько 5600 співробітників, організація має представництва у понад сто країнах світу. DNV уповноважена проводити перевірки від імені 120 національних державних адміністрацій, надає консультаційні послуги з техніки безпеки, забезпечення якості та охорони навколишнього середовища.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті