До програми боротьби з фальсифікованими ЛЗ

25 листопада в МОЗ України відбулася робоча зустріч, у ході якої обговорювалися деякі питання плану заходів цієї структури (наказ МОЗ № 411 від 4 вересня 2003 р.), зокрема щодо виконання «Програми боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих лікарських засобів на 2003–2008 роки», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України № 1075 від 17 липня 2003 р. У зустрічі взяли участь перший заступник головного державного інспектора з контролю якості лікарських засобів МОЗ України В. Варченко, заступник головного державного інспектора з контролю якості лікарських засобів МОЗ України С. Сур, завідувач кафедри організації та економіки фармації Київської медичної академії післядипломної освіти (КМАПО) ім. П.Л. Шупика, професор М. Пономаренко, заступник директора ДП «Науково-експертний фармакопейний центр», професор О. Гризодуб, заступник начальника управління освіти та науки, начальник відділу вищих навчальних закладів I–II рівня акредитації Т. Чернишенко.

Згідно з Програмою та п. 9 плану заходів мають бути реалізовані заходи щодо підготовки методичних посібників, спеціальних навчальних програм, проведення постійно діючих семінарів з питань фальсифікації лікарських засобів, методів їх виявлення в обігу та лабораторного контролю якості.

На думку учасників зустрічі, такі заходи мають бути орієнтовані на три категорії фахівців:

1-ша — студенти вищих медичних та фармацевтичних навчальних закладів I–IV рівня акредитації, закладів післядипломної освіти, які займаються підготовкою та перепідготовкою провізорів, — загальна інформація про існування проблеми фальсифікованих лікарських засобів, їх небезпека для здоров’я та життя пацієнтів;

2-га — уповноважені особи суб’єктів господарської діяльності — більш детальна інформація про фальсифіковані лікарські засоби, заходи щодо боротьби з ними, візуальні методи виявлення, взаємодія з ДІКЯ;

3-тя — спеціалісти державного контролю за якістю лікарських засобів — окремі програми для інспекторів та працівників лабораторій (згідно з рекомендаціями ВООЗ/WHO/EDM/QSM/99.1/).

Сьогодні над створенням спеціальних навчальних програм та підготовкою методичних посібників можуть працювати фахівці КМАПО ім. П.Л. Шупика та Національного фармацевтичного університету.

Для виконання п. 12 плану заходів стосовно сприяння проведенню науково-дослідних робіт по боротьбі з фальсифікованими лікарськими засобами учасники зустрічі вважають за доцільне розробити та затвердити науково-дослідну програму, яка б включала плани досліджень за такими напрямками:

· організація державної системи контролю якості лікарських засобів на національному та регіональному рівнях;

· розроблення методів виявлення фальсифікованих лікарських засобів для інспекторів державних інспекцій та уповноважених осіб суб’єктів господарської діяльності;

· розроблення методів лабораторного контролю для виявлення фальсифікованих лікарських засобів (спрощені та скринінгові тести, методики аналізу для офіційних специфікацій, методики аналізу з використанням складних методів, наприклад, хромато- і мас-спектрометрія тощо).

Затвердження на державному рівні такої програми дасть змогу планувати та виконувати наукові дослідженя в провідних освітніх та наукових вітчизняних закладах, що також сприятиме появі висококваліфікованих фахівців у цій сфері.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті