«Ліки на замовлення» поштою: бути чи не бути

18 Червня 2012 7:17 Поділитися

18 червня поточного року в Державній службі України з лікарських засобів (далі – Держлікслужба), за участю представників Держлікслужби, громадських організацій та суб’єктів господарювання, відбулося обговорення можливостей запровадження послуги «ліки на замовлення» у відділеннях поштового зв’язку для мешканців сільської місцевості.

Нагадаємо, що на початку червня 2012 р. на сайті МОЗ було оприлюднено проект наказу МОЗ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами», яким пропонується пункт 3.5.2 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі – Ліцензійні умови), затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2011 року № 723, доповнити новим абзацом такого змісту: «У сільській місцевості в сільських відділеннях поштового зв’язку може надаватись послуга «ліки на замовлення» для лікарських засобів, перелік яких встановлюється МОЗ України».

Відкриваючи засідання Олександр Кропивний, директор Департаменту державного регулювання оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами повідомив, що останнім часом до органів влади надходять звернення від громадян, що мешкають у сільській місцевості, щодо необхідності поновлення доставки ліків поштою. Раніше ця послуга надавалася сільським жителям, але після набуття чинності Ліцензійними умовами доставку препаратів поштою було заборонено. У зв’язку із зверненнями громадян Держлікслужба почала опрацьовувати це питання.

Віктор Сердюк, президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів виступив проти запровадження послуги «ліки на замовлення» у відділеннях поштового зв’язку для мешканців сільської місцевості, мотивуючи тим, що проконтролювати умови доставки ліків поштою буде неможливо. Його підтримали Василь Дударчук, віце-президент Всеукраїнської громадської організації « Фармацевтична асоціація України» та Оксана Гуленко, директор Всеукраїнської громадської організації «Аптечна професійна асоціація України». Зокрема, О. Гуленко висловила нерозуміння такої ініціативи з огляду на те, що згідно із Ліцензійними умовами до кінця року повинні бути ліквідовані аптечні кіоски, в яких на відміну від відділень поштового зв’язку працюють кваліфіковані фахівці. Крім того, якщо буде дозволено доставку ліків поштою, то чому б аптечним закладам також не дозволити виконувати цю функцію?

Тимур Барсоцькій, генеральний директор ТОВ «Український медичний союз» підтримав ініціативу щодо запровадження послуги «ліки на замовлення» у відділеннях поштового зв’язку для мешканців сільської місцевості. Він повідомив, що ще в 2004 р. фахівці Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л. Шупика розробили Правила надання транспортних та кур’єрських послуг закладами поштового зв’язку при реалізації лікарських препаратів суб’єктами фармацевтичної діяльності. Спільно з «Укрпоштою» на підставі цих правил ТОВ «Український медичний союз» розроблено та апробовано технологію з прийому замовлень і доставки ліків замовникам. Т. Барсоцький підкреслив, що при транспортуванні лікарських засобів, незалежно від приналежності транспортного засобу, ця технологія забезпечує їх збереження, належну якість, цілісність упаковки, необхідний рівень вологості, температурні режими, недопущення контамінації, а також відповідає іншим вимогам виробників та Ліцензійних умов.

О. Кропивний зазначив, що у разі якщо послугу «ліки на замовлення» буде запроваджено вона розповсюджуватиметься не на всі ліки а на певний перелік, який визначатиметься МОЗ. Поки що Держлікслужба продовжує вивчати питання щодо запровадження послуги «ліки на замовлення» у відділеннях поштового зв’язку для мешканців сільської місцевості.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті