ГЕМОФЕРОН: новий вітчизняний препарат для лікування залізодефіцитної анемії

Анемія — це стан, що характеризується зниженням вмісту гемоглобіну в крові (менше 110 г/л), а також, в більшості випадків, кількості еритроцитів. Найбільш поширеною серед усіх форм анемії є залізодефіцитна (ЗДА). У світі зареєстровано не менше ніж 700 мільйонів осіб із ЗДА, причому найчастіше її діагностують у вагітних (до 60%), дітей віком до 2 років (30%) і жінок дітородного віку (до 30%) (Воробьев С.Б., 1999). За статистичними даними МОЗ України на 1999 р., на 100 тис. загальної популяції населення реєструють 1080,3 випадку розвитку ЗДА, у дорослих — 541,3 і 3350 випадків — у дітей. Поширеність ЗДА в Україні в середньому складає 403 випадки в загальній популяції населення; відповідно серед дорослих — 153,4, дітей — 1451,4 випадку (Видиборець С., 2001).

У дітей добова потреба в залізі більша, ніж у дорослих. Так, дитина протягом перших 6 міс життя повинна одержувати 6 мг заліза (60% добової потреби дорослого); від 6 місяців до 1 року — 10 мг (як для дорослого); у підлітковому і юнацькому віці — 12 мг (Воробьев С.Б., 1999). Тому дефіцит заліза у дітей розвивається частіше, ніж у дорослих, та вимагає обов’язкового лікування за допомогою препаратів заліза. При цьому найбільш оптимальним способом підвищення вмісту заліза в організмі є його прийом усередину. Експериментально доведено, що накопичення заліза в еритробластах при його пероральному прийомі набагато ефективніше, ніж при парентеральному введенні. Крім того, широке використання парентеральних форм препаратів заліза стримує висока ймовірність розвитку серйозних побічних ефектів. Тому для їх призначення потрібні особливі показання (Самсыгина Г.А., 2001).

Існують такі критерії оцінки ефективності препаратів заліза: мінімальна кількість побічних реакцій, проста схема застосування, оптимальний вміст заліза, наявність у складі препарату речовин, що підсилюють всмоктування заліза і стимулюють гемопоез (Видиборець С., 2001). Усім цим вимогам відповідає новий вітчизняний препарат ГЕМОФЕРОН у формі розчину для перорального застосування виробництва фармацевтичного підприємства «Сперко Україна» (Вінниця). У 100 мл розчину ГЕМОФЕРОНУ міститься 4,0 г заліза амонійного цитрату (що еквівалентно 0,82 г елементарного заліза), 0,03 г кислоти фолієвої і 0,001 г ціанокобаламіну.

ГЕМОФЕРОН — збалансований комплекс хелатної форми двовалентного заліза і вітамінів, необхідний для нормального кровотворення, особливо при ЗДА і фолієводефіцитній анемії. Залізо входить до складу гемоглобіну, міоглобіну, різних ферментів, оборотно зв’язує кисень і забезпечує його транспорт у тканини, бере участь у ряді окисно-відновних реакцій, стимулює еритропоез. Потреба в залізі особливо збільшується в період активного росту, вагітності, годування груддю, при менструаціях, шлунково-кишкових кровотечах та інших крововтратах. Фолієва кислота разом з ціанокобаламіном стимулює еритропоез, бере участь у синтезі амінокислот, нуклеотидів, нуклеїнових кислот, обміні холіну. У період вагітності вона необхідна для нормального розвитку нервових волокон плода, захищає його від впливу тератогенних факторів, відіграє важливу роль у реакціях клітинного імунітету. Ціанокобаламін бере участь у синтезі нуклеотидів, є важливим чинником нормального росту і розвитку епітеліальних клітин, необхідний для метаболізму фолієвої кислоти і синтезу мієліну. Дефіцит ціанокобаламіну і фолієвої кислоти зумовлює розвиток мегалобластної анемії і неврологічних порушень.

Після прийому всередину залізо, що входить до складу препарату ГЕМОФЕРОН, майже повністю абсорбується зі шлунково-кишкового тракту і надходить у системний кровотік. Максимальна концентрація заліза в сироватці крові досягається через 2–4 години після прийому препарату. Залізо майже повністю зв’язується із трансферинами плазми крові й залучається до процесу утворення гемоглобіну, міоглобіну, цитохромоксидази, каталази і пероксидази або депонується в клітинах ретикулоендотеліальної системи. Період напіввиведення заліза — близько 12 годин.

Основними показаннями для застосування препарату ГЕМОФЕРОН є лікування і профілактика ЗДА і фолієводефіцитної анемії; підвищена потреба в залізі й інших компонентах препарату в період вагітності і годування груддю, при гіпохлоргідрії, хронічній крововтраті, опіковій хворобі, після операцій на шлунку, при гемодіалізі, целіакії, неспецифічному виразковому коліті та хворобі Крона, ентеритах, глистній інвазії, синдромі мальабсорбції, парентеральному харчуванні, різкому зменшенні маси тіла; у період інтенсивного росту і статевого дозрівання. Необхідно відзначити, що ГЕМОФЕРОН ефективний для лікування і профілактики ЗДА як у дітей, так і у дорослих.

Препарат добре переноситься. Протипоказаннями до його застосування є надлишок заліза в організмі (гемохроматоз, гемосидероз), урокопропорфірія, порушення засвоєння заліза (гіпо-, апластична і гемолітична анемії), пептична виразка шлунка і дванадцятипалої кишки, гострий ентероколіт, підвищена чутливість до компонентів препарату.

При ЗДА і В12-фолієводефіцитній анемії у дітей ГЕМОФЕРОН призначають з розрахунку 3–6 мг елементарного заліза на 1 кг маси тіла: дітям віком 1–3 роки звичайно у дозі 10 мл на добу; 4–6 років — 12,5 мл на добу; 7–10 років — 15 мл на добу. З профілактичною метою дітям віком від 1 року до 3 років призначають розчин у дозі 0,75 мл на добу; 4–10 років — 1,25 мл на добу. Дорослим з лікувальною метою призначають по 15–20 мл ГЕМОФЕРОНУ на добу, а з профілактичною метою — по 5–10 мл на добу. Препарат слід дозувати за допомогою мірної чаші, вкладеної в упаковку. ГЕМОФЕРОН краще приймати натще за 30 хв до їди. Застосовувати препарат слід до повної нормалізації рівня гемоглобіну в крові, кількості еритроцитів, показника гематокриту – в середньому 1,5–3 місяці ГЕМОФЕРОН зручний у застосуванні, добре переноситься. Результати його клінічного дослідження, проведеного у госпіталі Військово-медичного управління СБУ (Захараш М.П., 2002), підтвердили високу ефективність і безпеку препарату в лікуванні пацієнтів із ЗДА. У хворих цієї категорії застосування ГЕМОФЕРОНУ лише протягом 2–3 тижнів зумовило достовірне підвищення концентрації гемоглобіну, збільшення кольорового показника крові та кількості еритроцитів.

Таким чином, арсенал протианемічних засобів в аптеках України поповнився новим високоефективним безрецептурним препаратом вітчизняного виробництва для лікування і профілактики ЗДА і залізодефіцитних станів. Перевагами ГЕМОФЕРОНУ є оптимальна комбінація заліза, фолієвої кислоти і ціанокобаламіну, високий вміст двовалентного заліза у хелатній формі, що дозволяє комплексові повільно дисоціювати у початковому відділі тонкого кишечника і поліпшує переносимість вільного заліза, забезпечує зручність застосування для дітей і дорослих, а також економічна доступність препарату. Усе це дозволяє ГЕМОФЕРОНУ по праву зайняти гідне місце в лікувальній практиці. o

С.В. Зайков, доктор медичних наук, професор Вінницького
національного медичного університету ім. М.І. Пирогова

З питань придбання препарату
звертатися в компанію
СП «Сперко Україна» за адресою:?
Вінниця, вул. 600-річчя, 25, тел./факс: (0432) 52-30-36
та до її дистриб’юторів

?

ЛІТЕРАТУРА

Видиборець С. Стандарти, що їх застосовують під час лікування залізодефіцитної анемії: схема-протокол застосування препарату актиферин //Ліки України. — 2001. — № 3. — С. 57–59.

Воробьев С.Б. Железодефицитные анемии во врачебной практике // Запорожский медицинский журнал. — 1999. — № 1. — С. 52–54.

Захараш М.П. Отчет. Открытое исследование по изучению эффективности и  переносимости препарата Гемоферон, раствор производства СП «Сперко Украина» в сравнении с препаратом Ронферон-12-эликсир производства компании Ranbaxy, Индия, в лечении пациентов с  железодефицитной анемией. — К., 2002. — 12 с.

Самсыгина Г.А. Железодефицитные анемии у детей: профилактика и лечение // Лечащий врач. — 2001. — № 5–6. — С. 62–65.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті