КУКАСИЛ у боротьбі з кашлем та болем у горлі

Або зима, або волога осінь…
Або десь протяг, або просто не щастить…

Саме це ми чуємо раз у раз, коли розмова стосується застуди — поняття, що охоплює широке коло захворювань верхніх дихальних шляхів. Одним із «сигналів тривоги», частих симптомів цих захворювань є кашель, який іноді виникає раптово і так само раптово зникає, а іноді триває тижнями. Кашель — рефлекс, необхідний для забезпечення ефективного дихання, але водночас і порушник нашого спокою. З одного боку, він сприяє швидшому видаленню небажаних субстанцій, наприклад, мокротиння та сторонніх мікрочастинок (дим, пил, віруси) з легень. Але з іншого боку, сухий нав’язливий кашель може дратувати, порушувати сон та загальне самопочуття.

Для покращання дренажної функції легень існує багато засобів. Не розгубитися в різноманітті препаратів пацієнтам допомагають лікарі та фармацевти. Роль фармацевта в цьому процесі досить вагома, адже нерідко саме до нього звертаються за порадою щодо вибору лікарського засобу.

Відновлення мукоциліарного транспорту та дренажної функції легень забезпечується використанням в клінічній практиці відхаркувальних та муколітичних засобів. Муколітики, які головним чином розріджують мокротиння, впливаючи на його фізичні та хімічні властивості, поділяються на 2 групи: протеолітичні ферменти (трипсин, хімотрипсин та ін.) та синтетичні препарати (амброксол, бромгексин, ацетилцистеїн та ін.). Відхаркувальні засоби сприяють переміщенню мокротиння з нижніх дихальних шляхів у верхні, підсилюючи фізіологічну активність миготливого епітелію, зменшуючи в’язкість мокротиння та підвищуючи секрецію бронхіальних залоз. Ці засоби також поділяються на кілька груп, зокрема рефлекторної дії (корінь солодки, термопсис та ін.) та резорбтивної дії (калію та натрію йодид, натрію гідрокарбонат тощо) (Білоусов Ю.Б., 1997).

Дедалі більшого розповсюдження набувають комбіновані препарати на основі лікарських рослин, що поєднують в собі відхаркувальну та протикашльову дію. Нещодавно в Україні зареєстровано ще один засіб цієї групи — КУКАСИЛ — льодяники від кашлю виробництва індійської компанії «Мултані Фармасьютикалз Лтд». Ексклюзивним дистриб’ютором КУКАСИЛУ, як і інших препаратів цієї компанії на українському фармацевтичному ринку, є компанія «Рейнбо».

З проханням докладніше розповісти про цей новий для українських споживачів препарат ми звернулися до головного провізора компанії «Рейнбо» Валентини Лінчук.

— Льодяники від кашлю КУКАСИЛ — комбінований препарат рослинного походження. Лікарські рослини, що входять до його складу, в Індії досить широко застосовуються у народній медицині для лікування різноманітних (у тому числі застудних) захворювань. Засіб має протизапальну та відхаркувальну дію і може застосовуватись у симптоматичній терапії при захворюваннях верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються кашлем: гострих і хронічних інфекційно-запальних захворюваннях (фарингіт, ларингіт, трахеїт); професійному «лекторському» ларингіті; при подразненнях слизової оболонки верхніх дихальних шляхів, спричинених дією пилу, диму, випарів хімічних речовин тощо.

Швидкий ефект КУКАСИЛУ зумовлений комплексною дією екстрактів лікарських рослин, що входять до його складу: тулсі (базилік священний), васака (адхітода васика), куланджан (алпінія галанга), яштимадху (солодка гола), піппалі (перець довгий), сунтхі (імбир лікарський), амліка (ембліка лікарська), ментол.

Батьківщиною тулсі (базилік священний, Ocinum Sanctum), відомого ще з глибокої давнини, є Індія. Ця рослина має широкий спектр лікувальних властивостей: жарознижувальні, потогінні, вітрогінні та відхаркувальні; її ефірні масла мають бактерицидні властивості. Базилік виявляє заспокійливу дію на вегетативну нервову систему, використовується у народній медицині для лікування захворювань дихальної системи.

Куланджан (алпінія галанга, Alpinia galanga) має відхаркувальну, тонізуючу та спазмолітичну дію. Застосовується для лікування ревматизму, захворювань дихальних шляхів.

Яштимадху (солодка гола або локриця, Glycyrrhiza glabra) відома своєю обволікаючою, відхаркувальною, протизапальною та спазмолітичною дією. Відхаркувальні властивості пов’язані з наявністю в корені рослини гліцирризину, який посилює секреторну функцію верхніх дихальних шляхів і підвищує активність миготливого епітелію трахеї та бронхів. Завдяки сполукам флавоноїдів солодка виявляє спазмолітичну дію на гладкі м’язи бронхів. Рослина містить речовини, що подібні за будовою і дією до стероїдних гормонів, які мають виражені протизапальні властивості.

Піппалі (перець довгий, Piper longum) має відхаркувальну, тонізуючу, сечогінну та вітрогінну дію.

Сунтхі (імбир лікарський, Zingiber officinale) виявляє спазмолітичну, протизапальну та антигістамінну дію; пригнічує синтез простагландинів та покращує загальний тонус організму.

Амліка (ембліка лікарська, Emblica officinalis) містить значну кількість вітаміну С.

Ментол виявляє анальгезивну та спазмолітичну дію, має антисептичні властивості.

Таким чином, препарат КУКАСИЛ завдяки властивостям його компонентів виявляє широкий спектр дії та може застосовуватись у складі комплексної терапії при всіх видах продуктивного і непродуктивного кашлю.

Ефективність та безпеку КУКАСИЛУ вивчали на базі клініки «Dhar Clinic and Research Centre» (Індія), де проводили подвійне сліпе порівняльне клінічне дослідження. В ньому взяли участь 60 пацієнтів (35 чоловіків та 25 жінок) з кашлем різної етіології тривалістю не менше 2 днів. Пацієнтів розподілили на 2 групи по 30 осіб (в основній групі пацієнти приймали льодяники від кашлю КУКАСИЛ за потребою, а в контрольній – льодяники плацебо). Критеріями виключення були: вік пацієнтів (не молодші 12 років); туберкульоз; наявність астми в анамнезі. За результатами дослідження, самопочуття хворих, які приймали льодяники КУКАСИЛ, покращувалося раніше, ніж у пацієнтів, які отримували плацебо. На 3-й день прийому КУКАСИЛУ у 24 хворих із 30 кашель повністю припинявся або стан їх значно покращувався. Також у пацієнтів цієї групи значно знизилися частота і тяжкість приступів кашлю вночі (на 3-й день прийому сон не порушувався у 16 хворих, порушувався мінімально — у 10) порівняно з хворими, які приймали льодяники плацебо (1 та 12 пацієнтів відповідно).

Результати дослідження дозволяють зробити висновок, що льодяники від кашлю КУКАСИЛ — ефективний протизапальний та відхаркувальний засіб, що може застосовуватись у лікуванні хворих з кашлем різного виду.

КУКАСИЛ добре переноситься пацієнтами, не має токсичної дії. При індивідуальній підвищеній чутливості до компонентів препарату можливе виникнення алергічних реакцій, які швидко проходять після його відміни. Повідомлень щодо взаємодії КУКАСИЛУ з іншими лікарськими засобами та передозування не надходило.

КУКАСИЛ належить до безрецептурної групи препаратів. Це круглі жовті льодяники з приємним смаком та ароматом ананаса, апельсина, м’яти або лимона. Дорослим та дітям віком від 12 років призначають по 1 льодянику, який слід розсмоктувати, кожні 2–3 години. Максимальна добова доза — 10 льодяників. Препарат має хороші конкурентні властивості, його ціна доступна для широкого кола споживачів.

Таким чином, КУКАСИЛ, що надходить до мережі українських аптечних закладів, є ефективним, безпечним та доступним лікарським засобом для лікування кашлю, який можна рекомендувати для широкого використання в практичній медицині.

Працівники компанії «Рейнбо» впевнені, що КУКАСИЛ (льодяники від кашлю) займе гідне місце серед препаратів, на які компанія має ексклюзивне право розповсюдження, що вже стали свого роду її візитною карткою. Це ФЛЮКОЛД, ФЛЮКОЛД-N, ДОЛАРЕН, НІМУЛІД, КУКА СИРОП ВІД КАШЛЮ, ТОФФ ПЛЮС та інші препарати, що є надзвичайно актуальними в осінньо-зимовий період, коли традиційно зростає кількість пацієнтів із застудними захворюваннями та ГРВІ.

Компанія і надалі докладатиме всіх зусиль для задоволення потреб споживачів у якісних і доступних препаратах та постійного поповнення свого асортименту. o

Олена Кучерук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Кашель — дело поправимое

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті