Препарати від компанії “Олфа”: вибір фахівців

27 січня 2004 р. у приміщенні Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка відбулася науково-практична конференція, присвячена актуальним питанням сучасної клінічної фармакології та фармакотерапії в роботі лікаря загальної практики. Організатором конференції виступила фармацевтична компанія «Олфа», яка представляє на фармацевтичному ринку України якісні лікарські препарати декількох європейських виробників. Слід відзначити, що компанія «Олфа» традиційно приділяє велику увагу науковому обгрунтуванню застосування лікарських засобів, широко інформуючи медичну громадськість про результати клінічних досліджень. Конференція проходила за підтримки Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Києва, Асоціації лікарів-інтерністів України, Київського товариства терапевтів, Товариства фтизіатрів і пульмонологів Києва. Вона привернула значну увагу фахівців — у просторій залі театру майже не залишилося вільних місць. Пропонуємо увазі читачів огляд цієї події.

У президії конференції — визнані фахівці в галузі внутрішніх хвороб.

Зліва направо: Валерій Зборомирський, доктор медичних наук, професор, головний терапевт Головного управління охорони здоров’я та медичного забезпечення Києва; Василь Нетяженко, член-кореспондент АМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, президент Асоціації лікарів-інтерністів України, завідувач кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб № 1 НМУ ім. О.О. Богомольця

У цікавих та змістовних доповідях, які прозвучали на конференції, висвітлювалося широке коло актуальних проблем, що постають перед лікарями загальної практики під час лікування хворих з патологією органів дихання, ЛОР-органів, сечостатевої системи, больовими синдромами різного генезу тощо. Значну увагу доповідачі приділили питанням клінічної фармакології і терапевтичного застосування лікарських препаратів виробництва фармацевтичної компанії «Замбон» (Італія) та АТ «Олайнфарм» (Латвія).

ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ ОБСТРУКТИВНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ЛЕГЕНЬ

У лікуванні хронічних обструктивних захворювань легень одне з провідних значень має адекватна муколітична та антибактеріальна терапія, про ефективність якої розповіла Людмила Яшина, доктор медичних наук, професор. Вона відзначила важливість застосування сучасних потужних муколітичних засобів в усуненні бронхообструктивного синдрому. Саме таким є препарат ФЛУІМУЦИЛ (ацетилцистеїн), який поліпшує мукоциліарний кліренс, зменшує в’язкість мокротиння та полегшує його евакуацію. При інфекційних загостреннях хронічного обструктивного бронхіту ефективним є застосування препарату ФЛУІМУЦИЛ-АНТИБІОТИК ІТ — комплексної сполуки, яка поєднує у своєму складі ацетилцистеїн та антибактеріальний засіб широкого спектра дії тіамфенікол, що має високу активність по відношенню до основних збудників інфекцій дихальних шляхів та ЛОР-органів. Це було підтверджено у ході клінічного дослідження, проведеного в Інституті фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського.

ФЛУІМУЦИЛ-АНТИБІОТИК ІТ ТА РИНОФЛУІМУЦИЛ: ЗАСТОСУВАННЯ В  ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГІЇ

Досвідом застосування препаратів ФЛУІМУЦИЛ-АНТИБІОТИК ІТ та РИНОФЛУІМУЦИЛ (ацетилцистеїн і туаміногептан сульфат) у ЛОР-практиці з учасниками конференції поділився Юрій Мітін, доктор медичних наук, професор. Під його керівництвом на кафедрі оториноларингології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця були проведені клінічні дослідження, які засвідчили ефективність застосування цих препаратів у лікуванні пацієнтів з гострими гнійно-запальними захворюваннями ЛОР-органів — синуситом, ринітом та середнім отитом. Застосування цих препаратів у хворих зумовлювало позитивну динаміку клінічних симптомів, скорочувався термін перебування в стаціонарі.

ІНФЕКЦІЇ СЕЧОВИХ ШЛЯХІВ У ВАГІТНИХ — ЗАГАЛЬНОТЕРАПЕВТИЧНА ПРОБЛЕМА

Про особливості лікування інфекцій сечових шляхів у вагітних і застосування у них препарату МОНУРАЛ (фосфоміцину трометамол) розповів Володимир Медвідь, доктор медичних наук, професор. МОНУРАЛ виявляє широкий спектр антибактеріальних властивостей, не чинить тератогенної та ембріотоксичної дії. Завдяки тривалому підтриманню в сечі бактерицидної концентрації при гострих інфекціях достатньо лише однократного прийому препарату, що є значною перевагою перед іншими лікарськими засобами.

АНТИБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБ СЕЧОСТАТЕВОЇ СИСТЕМИ

Ада Руденко, доктор біологічних наук, професор, розповіла про результати мікробіологічних досліджень, проведених в Інституті урології та нефрології АМН України, у ході яких вивчали спектр основних збудників інфекційних хвороб органів сечостатевої системи та їх резистентність до антибактеріальних препаратів, зокрема новітнього препарату нітрофуранового ряду ФУРАМАГ (фуразидин). Встановлено, що переважна більшість (94,5%) штамів кишкової палички — основного етіологічного фактора інфекцій сечових шляхів — високочутливі до препарату. Завдяки цьому ФУРАМАГ можна успішно застосовувати в лікуванні пацієнтів із цими захворюваннями, особливо при емпіричній терапії. Також виявлено, що вторинна резистентність до ФУРАМАГУ не розвивається, тому лікарі можуть бути впевнені в ефективності терапії при його повторному призначенні.

АДАПТОЛ — НОВІ ВЛАСТИВОСТІ ВІДОМОГО ПРЕПАРАТУ

Препарат АДАПТОЛ добре відомий українським лікарям. Його широко застосовують для лікування пацієнтів з вегетативною дисфункцією, неврозами та неврозоподібними станами, які досить часто виявляють при багатьох хронічних соматичних захворюваннях. АДАПТОЛ проявляє анксіолітичну активність, тобто здатний усувати страх і тривогу, не чинячи при цьому прямого снодійного ефекту. Леонід Громов, доктор медичних наук, професор, доповів про дослідження біохімічних механізмів нейротропної дії АДАПТОЛУ, в ході яких було встановлено, що препарат має також виражені антиоксидантні властивості.

КАПСИКАМ — ЕФЕКТИВНЕ УСУНЕННЯ БОЛЮ

Біль — один із найчастіших симптомів у клінічній практиці. Важливе значення його усунення має місцеве застосування лікарських препаратів, які безпосередньо впливають на патологічне вогнище. Клініко-патогенетичному обгрунтуванню застосування мазі КАПСИКАМ у лікуванні гострих та хронічних больових синдромів було присвячено доповідь Тетяни Черенько, кандидата медичних наук. Цей препарат успішно застосовують у неврології, травматології, ортопедії, терапії, спортивній медицині.

Наприкінці роботи конференції до її учасників звернувся президент АТ «Олайнфарм» Валерій Малигін, який висловив подяку за виявлений інтерес та сподівання на подальшу плідну співпрацю. Для компанії «Олфа» вже стало доброю традицією готувати своїм друзям — лікарям та фармацевтам — вишукані сюрпризи у вигляді виступів відомих діячів культури та мистецтв. І цього разу після завершення конференції на її учасників чекала прем’єра мюзиклу «Ех, мушкетери, мушкетери…» за участю акторів Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка. o

Олена Барсукова, фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті