Підготовка до з’їзду триває

VI Національний з’їзд фармацевтів України відбудеться лише наприкінці вересня, а представники вітчизняної фармацевтичної та медичної галузей вже належним чином готуються до нього. Так, 1 квітня у Києві відбулась конференція працівників фармацевтичної галузі столиці. На захід були запрошені члени громадської організації «Київське фармацевтичне товариство», науковці, представники Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у м. Києві, заводів-виробників, оптових та роздрібних операторів столичного фармацевтичного ринку, засобів масової інформації. Конференція відбулася на виконання постанови МОЗ України, якою передбачено проведення спільних нарад Державної інспекції лікарських засобів і громадських галузевих об’єднань на рівні регіонів.

Володимир Руденко, президент громадської організації «Київське фармацевтичне товариство», відкриваючи конференцію, повідомив про те, що перед її учасниками стоїть два основних завдання: визначення та затвердження кількості делегатів на з’їзд від фармацевтичних установ та організацій Києва, а також внесення пропозицій щодо концепції розвитку фармацевтичної галузі на регіональному та державному рівні до 2010 р. Головне питання, яке необхідно детально обговорити, на думку В. Руденка, — внесення змін до існуючої нормативно-правової бази, яка регламентує діяльність фармацевтичної галузі. Зокрема, доопрацювання деяких положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» та перегляд низки наказів МОЗ України. Одним із найбільш спірних наказів МОЗ України, на думку доповідача, є документ, який визначає процедуру виготовлення лікарських засобів в умовах аптек, оскільки деякі положення цього наказу можуть бути реалізовані лише в умовах промислового виготовлення медикаментів. Окрім того, потрібно переглянути та конкретизувати правила, які регламентують відпуск і зберігання наркотичних та сильнодіючих речовин.

Визначивши деякі теми для подальшої дискусії, В. Руденко передав слово Надії Паршиній, начальнику Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів у м. Києві, яка спочатку ознайомила присутніх з нормами Положення про обрання делегатів VI Національного з’їзду фармацевтів України. Необхідно, щоб серед делегатів були представники всіх складових фармацевтичної галузі: освіти, науки, виробництва, контролю якості, оптової та роздрібної реалізації лікарських засобів, спеціалізованих засобів масової інформації та інші фахівці, причетні до функціонування фармацевтичної галузі нашої держави. Квота (норма) представництва делегатів на з’їзді встановлюється його оргкомітетом і визначається пропорційно до чисельності населення в областях України, містах Києві та Севастополі, АР Крим. При цьому також враховується кількість і значення для галузі місцевих фармацевтичних організацій та підприємств. Делегати з’їзду обираються на регіональних конференціях. Як повідомила Н. Паршина, загальна кількість делегатів від фармацевтичних організацій та підприємств Києва має становити 78 осіб, 37 з них представлятимуть операторів оптової та роздрібної торгівлі медикаментами, 10 — виробників лікарських засобів, 8 та 10 — фармацевтичні навчальні та наукові заклади відповідно, 10 — спеціалізовані засоби масової інформації, 3 — органи державного регулювання галузі.

Далі учасники конференції обговорювали актуальні проблеми, які постали перед вітчизняною фармацевтичною галуззю. Насамперед порушили проблему збереження за аптеками права на виготовлення лікарських засобів. Учасники конференції запропонували скоротити кількість аптек-«виробників», одночасно перебудовуючи та покращуючи матеріально-технічні бази інших, що має зберегти загальний обсяг медикаментів, які виготовляються аптеками. Проте це не вирішить проблеми «географічної» доступності цього виду послуг для деяких верств населення, зокрема, осіб похилого віку та інвалідів. Тому дане питання залишається відкритим. Відзначено також доцільність передачі права ліцензування діяльності роздрібних операторів фармацевтичного ринку місцевим професійним асоціаціям та громадським галузевим організаціям, що дозволить краще визначати реальну потребу того чи іншого населеного пункту в аптечних закладах та більш вдало визначати їх місцерозташування: організація, яка має право ліцензувати діяльність аптек, повинна бути розташована максимально близько до них. Одне із наболілих питань, яке також обговорювали на конференції, — необхідність синхронізації процесів реєстрації та виведення на ринок лікарських засобів, надання легітимності електронним варіантам деяких документів, зокрема, реєстраційного свідоцтва на лікарський засіб. На завершення конференції розглянуті питання та пропозиції було вирішено передати до МОЗ України у письмовому вигляді. n

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті