ДИНОРИК-ДАРНИЦЯ: комбінація антигіпертензивних засобів першої лінії стала доступнішою

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), щорічно в світі вмирає близько 50 млн людей. Серед основних причин смертності 6-те і 7-ме місця посідають відповідно ішемічна хвороба серця (ІХС) та цереброваскулярні хвороби (ЦВХ). Однак, за прогнозами, до 2020 р. у структурі причин смертності та інвалідності серцево-судинні захворювання випередять інфекційні хвороби; при цьому ІХС займатиме 1-ше, а ЦВХ — 4-те місце в  світі. Основною причиною цих захворювань є артеріальна гіпертензія (АГ), яка, за даними офіційної статистики МОЗ України на 1 січня 2003 р., спостерігається у 22,6% дорослого населення країни.

Доцільність лікування АГ уже давно ні в кого не викликає сумніву. Результати проведених останнім часом багатоцентрових досліджень переконливо довели, що антигіпертензивна терапія значно знижує ризик розвитку інсульту, серцевої недостатності та ІХС. За останні 25 років застосування препаратів, які ефективно знижують підвищений АТ, дало змогу сформулювати вимоги до оптимального гіпотензивного засобу: знижувати АТ в усіх хворих і бути ефективним при використанні всередину; не спричинювати виражених побічних токсичних ефектів; діяти протягом 24 год і не бути причиною постуральної гіпотензії; не пригнічувати скоротливість міокарда і не призводити до розвитку толерантності до препарату; не затримувати в організмі натрій і не взаємодіяти з іншими ліками; сприяти зворотному розвитку органних порушень (гіпертрофії лівого шлуночка, нефроангіосклерозу, уражень сітківки).

Завдяки цим вимогам фахівцям вдалося виділити декілька груп антигіпертензивних препаратів першої лінії, до яких на сьогодні належать: діуретики, блокатори b-адренорецепторів, антагоністи кальцію, інгібітори ангіотензинперетворювального ферменту (АПФ), антагоністи ангіотензинових рецепторів, блокатори a1-адренорецепторів.

Атенолол (100 мг) + хлорталідон (25 мг), табл., № 10
Реєстраційне посвідчення Р.05.02/04674

Різноманітність механізмів, що зумовлюють підвищення АТ, та неефективність монотерапії (призначення препарату одного класу — діуретиків, блокаторів b-адренорецепторів тощо — дозволяє забезпечити стійке зниження АТ в середньому в 40% хворих) потребують проведення комбінованої антигіпертензивної терапії — застосування двох препаратів і більше одночасно, що створює незручності для хворого. Більше того, багато пацієнтів, окрім АГ, хворіють на інші недуги, у зв’язку з чим також можуть приймати ліки. Таке навантаження лікарськими засобами призводить до того, що антигіпертензивні препарати пацієнти приймають нерегулярно, а це негативно позначається на якості лікування. Адже дотримання хворими режиму прийому лікарських засобів забезпечує успіх терапії.

Останнім часом арсенал антигіпертензивних засобів поповнився великою кількістю комбінованих препаратів, активні компоненти яких впливають на певні патогенетичні ланки АГ і врешті їх дія потенціюється, що забезпечує пацієнту лікувальний ефект у разі застосування мінімальних терапевтичних доз кожного з активних інгредієнтів, унаслідок чого така терапія більш безпечна для хворого. Поєднання в одній таблетці двох базисних ефективних гіпотензивних засобів у раціонально підібраній дозі значно полегшує прийом препарату, внаслідок чого збільшується кількість хворих, які реально лікуються. При цьому дотримується принцип «одна таблетка на день».

До таких препаратів належить ДИНОРИК-Дарниця — комбінований антигіпертензивний засіб виробництва «Фармацевтичної фірми «Дарниця», в 1 таблетці якого міститься 100 мг атенололу і 25 мг хлорталідону.

Атенолол — синтетичний кардіоселективний блокатор b1-адренорецепторів без мембраностабілізувальної дії та внутрішньої симпатоміметичної активності; чинить антигіпертензивну, антиангінальну та антиаритмічну дію; зменшує автоматизм синусного вузла, знижує скоротливість та збудливість міокарда; сповільнює AV-провідність, зменшує потребу міокарда в кисні.

Хлорталідон — нетіазидний сульфаніламідний діуретик тривалої дії, знижує АТ за рахунок зменшення об’єму циркулюючої крові, серцевого викиду, а також зменшення загального периферичного опору при тривалому застосуванні.

Таким чином, ДИНОРИК-Дарниця — зручний у використанні лікарський засіб, оскільки особливості фармакокінетики дозволяють застосовувати його всього 1 раз на добу. Препарат забезпечує надійний контроль АТ протягом доби, запобігаючи різкому підвищенню АТ (гіпертензивний криз) та знижуючи потенційний ризик розвитку мозкового інсульту та інфаркту міокарда.

Початкова доза препарату при лікуванні АГ складає 1/2 таблетки один раз на добу, за відсутності оптимального ефекту дозу можна підвищити до 1 таблетки один раз на добу. При супутній стенокардії напруження початкова доза може бути підвищена до 1 або 2 таблеток один раз на добу.

Одне з основних показань до застосування препарату ДИНОРИК-Дарниця — лікування АГ в осіб літнього віку. У цієї категорії хворих застосування тільки блокаторів b-адренорецепторів звичайно менш ефективне. Підсумовування ефектів атенололу і хлорталідону сприяє високій ефективності препарату. У разі порушення функції нирок дозу препарату визначають залежно від ступеня зниження клубочкової фільтрації та показників креатиніну.

ДИНОРИК-Дарниця зазвичай добре переноситься пацієнтами. Побічні ефекти, пов’язані з його прийомом, спостерігаються рідко; у більшості випадків вони тимчасові і перебіг їх нетяжкий.

Поряд із зазначеними терапевтичними перевагами ДИНОРИК-Дарниця — одна із найбільш доступних за ціною фіксованих комбінацій антигіпертензивних засобів першої лінії в Україні, що дає змогу лікарям призначати його пацієнтам із середнім та низьким рівнем доходів.

Таким чином, використання ДИНОРИКУ-Дарниця — сучасного ефективного та зручного в застосуванні препарату — сприятиме вирішенню проблеми систематичного лікування хворих з АГ.

Олена Кучерук

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

СЕНТОР: мужчины с гипертонией здоровее, их женщины — счастливее

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті