ВАТ «Фармак»: черговий крок до світових стандартів

2 червня 2004 р. один із провідних вітчизняних виробників лікарських засобів — ВАТ «Фармак» отримало чергові сертифікати, видані Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення: Сертифікат відповідності правилам GMP виробничої дільниці рідких лікарських засобів — назальних крапель і спреїв, а також Свідоцтво про атестацію лабораторій відділу контролю якості (ВКЯ).

Михайло Пасічник вручає сертифікат GMP Філі Жебровській

Урочиста мить:
Михайло Пасічник
вручає сертифікат GMP
Філі Жебровській

Безумовно, ця подія не могла залишатися без належної уваги з боку органів виконавчої влади нашої держави, зокрема Міністерства охорони здоров’я України, та працівників фармацевтичної галузі, в тому числі й інших вітчизняних виробників лікарських засобів.

На урочистому зібранні з цього приводу було наголошено на  значенні цієї події не тільки для ВАТ «Фармак», але й для всієї галузі охорони здоров’я.

Так, заступник міністра охорони здоров’я України — голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник щиро привітав працівників ВАТ «Фармак» із цією визначною подією. У своїй промові він зазначив, що забезпечення населення нашої держави безпечними, ефективними, високоякісними та доступними ліками — одна з невід’ємних складових ефективної роботи вітчизняної системи охорони здоров’я. Саме такі лікарські засоби ВАТ «Фармак» вже протягом тривалого часу постачає на український фармацевтичний ринок і в  лікувально-профілактичні заклади.

Генеральний директор ВАТ «Фармак» Філя Жебровська в  свою чергу зазначила, що всі працівники очолюваного нею підприємства добре розуміють необхідність спрямування вектора щодо якості своєї роботи у європейському напрямку. Підтвердженням цього може бути той факт, що сьогоднішній сертифікат GMP для ВАТ «Фармак» не перший. Ми розуміємо, що це надає нам не тільки деякі переваги під час роботи на вітчизняному та зарубіжному фармацевтичних ринках, але й накладає подвійну відповідальність за якість продукції, яку виготовляє підприємство. Саме це повсякчас спонукає працівників нашої компанії постійно збагачувати свої знання та вміння, систематично поліпшувати і модернізувати виробничі процеси та інтенсифікувати їх потужність, безперервно вдосконалювати систему менеджменту якості згідно зі світовими стандартами. Всі ці устремління обумовлюють стабільно високий рівень якості лікарських засобів, які виробляє ВАТ «Фармак». Наша компанія й надалі активно працюватиме над реалізацією стратегічного завдання — сертифікації всіх виробничих ліній з виготовлення лікарських засобів згідно зі стандартами GMP. При цьому слід чітко розуміти, що дешевих і водночас високоякісних ліків не може бути, оскільки організація їх виробництва згідно з вимогами GMP потребує значних інвестицій. Тому вітчизняні лікарські засоби можуть бути дешевшими лише порівняно з імпортними, що пов’язано з митною політикою, але не з їх якістю, зазначила Філя Жебровська.

Директор з якості та розвитку ВАТ «Фармак» Ольга Олексійчук зазначила, що за цими офіційними документами (сертифікат GMP та Свідоцтво про атестацію лабораторії ВКЯ. — Прим. кор.) стоїть наполеглива та кропітка робота багатьох працівників підприємства, які в черговий раз довели, що вони хочуть і вміють працювати не гірше своїх колег з економічно розвинених країн. Не останню роль у сертифікаціях виробничих ліній відповідно до вимог GMP та атестації лабораторій ВКЯ нашого підприємства відіграє високий рівень організації інтегрованої системи менеджменту якості (СМЯ), яка включає три підсистеми: забезпечення якості згідно з правилами GMP, управління якістю згідно з вимогами міжнародного стандарту ISO 9001:2000 та управління впливами на навколишнє середовище згідно з вимогами ISO 14001.

Система менеджменту якості ВАТ «Фармак» у 2002 р. сертифікована у міжнародній та національній системах сертифікації на відповідність вимогам ISO 9001:2000 та щорічно проходить процедуру нагляду за дієздатністю, результативністю та ефективністю з боку органів сертифікації. На  практиці така інтегрована система менеджменту якості сприяє успішному управлінню підприємством, забезпеченню та гарантуванню якості, ефективності та безпеки лікарських засобів, зменшенню впливу на навколишнє середовище, підвищенню конкурентоспроможності фармацевтичної продукції, підвищенню рівня задоволення потреб споживачів та інших зацікавлених сторін, розробці та запровадженню більш чітких і конструктивних процесів управління, залученню та узгодженню дій усіх підрозділів підприємства щодо питань забезпечення якості продукції та процесів її виробництва, стандартизації документації та чіткого її сприймання персоналом. Водночас працівники ВАТ «Фармак» мають можливість більш чітко розуміти свої виробничі обов’язки, відповідальність та права, які допомагають уникати дефектури, сприяють підвищенню свідомості та відповідальності за якість фармацевтичної продукції, постійному прагненню до підвищення професійного рівня.

Таким чином, отримання сертифіката на відповідність стандартам GMP — закономірне визнання кропіткої праці колективу, який уже протягом тривалого часу фактично працює згідно з вимогами Належної виробничої практики.

Наприкінці урочистого засідання М. Пасічник висловив упевненість, що нові досягнення вітчизняних виробників лікарських засобів є суттєвим внеском у зміцнення здоров’я нації. Водночас він зазначив, що згідно з намірами України щодо гармонізації вимог до законодавства ЄС та бажанням максимально захистити вітчизняного споживача від застосування лікарських засобів, які за якістю відповідають лише субстандартному рівню, сьогодні обговорюється питання щодо можливого порядку введення норм GMP як обов’язкових, починаючи з 2007 р. Це не лише може стати своєрідним гарантом якості українських ліків, але й створити умови на вітчизняному фармацевтичному ринку, які сприяли б добросовісній конкуренції. o

Олександр Сіроштан, фото Євгена Чорного


Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті