Які товари можна продавати в аптеках?

Які товари можна продавати в аптеках?На сайті МОЗ України оприлюднено накази від 02.07.2012 р. № 478 «Про затвердження Переліку медичних виробів, що підлягають державній реєстрації (перереєстрації) в Україні» та від 06.07.2012 р. № 498 «Про затвердження Переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи».

Наказом № 478 до переліку медичних виробів, що підлягають державній реєстрації (перереєстрації) в Україні, віднесено:

  • медичні вироби, що призначені не для досягнення основної лікувальної мети в організмі людини, а для сприяння функціям фармакологічних, імунобіологічних або метаболічних засобів, ті, що застосовуються як окремо, так і в поєднанні між собою;
  • активні медичні вироби, які імплантують;
  • медичні вироби для діагностики in vitro.

Наказом МОЗ № 498 до переліку товарів, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи за умови забезпечення відокремленого місця зберігання і відпуску, віднесено:

  • вироби медичного призначення (у тому числі оптику), медичну техніку;
  • предмети та засоби особистої гігієни;
  • природні та штучні мінеральні води, столову питну воду;
  • косметичні засоби за винятком парфумів та декоративної косметики;
  • функціональні харчові продукти, харчові продукти для спеціального дієтичного споживання, дієтичні добавки, напої, не віднесені до дієтичного/дитячого харчування;
  • репеленти;
  • дезінфекційні засоби;
  • прилади для контролю та регуляції мікроклімату середовища;
  • пристрої для доочищення питної води та змінні фільтри-картриджі до них;
  • предмети догляду за немовлятами, що не зареєстровані як вироби медичного призначення;
  • літературу з питань медицини, фармації та здорового способу життя;
  • спеціальний одяг для працівників медицини та фармації;
  • товари для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Порівняно з аналогічним переліком, затвердженим наказом МОЗ від 26.11.2004 р. № 577, який втратив чинність, новий перелік більш деталізований та розширений.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Гость 03.08.2012 10:44
Браво,МОЗ! С этого момента лекарственным средствам в аптеке не место!Теперь и по пилотному проэкту вопросы сами по себе отпадут - никакие лекарства в аптеке продавать нельзя!!!
Алекс 04.08.2012 9:58
Весело
Оксана 04.08.2012 12:25
Вони просто забули дописати слово "супутні" (див. ліцензійні умови "супутні товари - товари, які мають право придбавати та продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи за переліком, що визначає МОЗ". Думаю це скоро виправлять, а от виникає питання, як їх реалізувати. Судячи з Примітки до Наказу №498 для цього потрібна як мінімум окрема каса, як максимум окремий торговий зал.
Алексей 06.08.2012 11:53
Редакция!!! Не вводите в заблуждение! в 577 наказе не было пункта "Лікарські засоби". Вот ссылка - убедитесь сами! http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/z1564-04
Елена Приходько 06.08.2012 4:04
Наказ МОЗ від 26.11.2004 р. № 577 було затверджено на виконання п. 9 Правил торгівлі лікарськими засобами в аптечних закладах (далі – Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 17 листопада 2004 р. № 1570 (втратила чинність на підставі постанови КМУ від 03.02.2010 р. № 259). Правила регулювали роздрібну торгівлю лікарськими засобами та супутніми товарами, зокрема у п. 9 Правил зазначалося, що «Аптечні заклади та їх структурні підрозділи мають право придбавати та продавати вироби медичного призначення, дезінфікуючі засоби, предмети особистої гігієни, оптику, природні та штучні мінеральні води, лікувальне, дитяче та дієтичне харчування, лікувальні косметичні засоби та інші супутні товари за переліком, що визначається МОЗ». У свою чергу наказ МОЗ від 06.07.2012 р. № 498 прийнято відповідно до абзацу одинадцятого підпункту 8.7 підпункту 8 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, згідно із яким МОЗ: «8.7) затверджує переліки: …товарів, які мають право купувати й продавати аптечні заклади та їх структурні підрозділи;» Наказ МОЗ № 498 підготовлено на іншій правовій базі. Відсутність посилання на супутні товари в Положенні про МОЗ зумовлює доцільність включення до переліку лікарських засобів, але аптечні заклади можуть здійснювати роздрібну торгівлю лікарськими засобами і без цього наказу. Відповідно до Закону України «Про лікарські засоби» «Суб’єкт господарювання може здійснювати оптову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами за умови відповідності ліцензійним умовам провадження певного виду діяльності». Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі – Ліцензійні умови) визначено що: «роздрібна торгівля лікарськими засобами — діяльність з придбання, зберігання та продажу готових лікарських засобів через аптеку та її структурні підрозділи (у тому числі ліків, виготовлених (вироблених) в умовах аптеки) безпосередньо громадянам для їх особистого споживання, закладам охорони здоров’я (крім аптечних закладів), а також підприємствам, установам та організаціям без права їх подальшого перепродажу». Отже роздрібна торгівля лікарськими засобами регулюється Законом Україні «Про лікарські засоби» та Ліцензійними умовами.
Тарас 14.08.2012 11:55
По Наказу МОЗ № 498 від 06.07.2012 дуже бажано отримати коментарі компетентних служб (в першу чергу Держлікслужби) з наступних питань: 1. Хто може реалізовувати товари, які зазначені в "Переліку", адже згідно Ліцензійних умов (пункт 4.1.) особи, які безпосередньо займаються роздрібною торгівлею лікарськими засобами, повинні мати відповідну спеціальну освіту. "Перелік" містить НЕ лікарські засоби. 2. Що означає термін, зазначений у Примітці "за умови забезпечення відокремленого місця зберігання і відпуску цих товарів". Відокремлене місце - окремий торговий зал, візуально відокремлена частина торгового залу з окремим робочим місцем, чи потрібна окрема матеріальна? 3. Чим відрізняються косметичні засоби, які виконують гігієнічні профілактичні та естетичні функції від декоративної косметики? Чіткої різниці нема (наприклад - http://www.uazakon.com/document/spart30/inx30561.htm) Дякую за допомогу.
марго 27.09.2012 1:26
SOS! Ответьте кто-нибудь,пожалуйста: жвачки можно продавать или нет?
Vlad 22.03.2013 10:13
Добрый день, подскажите, пожалуйста, сироп шиповника чистый, с эхинацеей и с боярышником

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті