Нарада Прем’єр-міністра України з вітчизняними виробниками ліків

04 Листопада 2009 12:33 Поділитися
2 листопада відбулася нарада Юлії Тимошенко, Прем’єр-міністра України, з вітчизняними виробниками лікарських засобів за участю Василя Князевича, міністра охорони здоров’я. У нараді взяли участь Олександр Мельниченко, в.о. Антимонопольного комітету України (АМКУ), Сергій Буряк, голова Державної податкової адміністрації України (ДПАУ). Також були присутні посадовці МОЗ України, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (далі — Держлікінспекція), ДПАУ, представники депутатських фракцій, керівництва вітчизняних підприємств — виробників лікарських засобів. Головними питаннями, які розглядалися під час наради були дефіцит та подорожчання препаратів і виробів медичного призначення, які використовуються для лікування, а також профілактики ГРВІ та грипу.

Відкриваючи нараду, Юлія Тимошенко повідомила, що 2 листопада в Україну доставлено 300 тис. доз препарату Таміфлю/Tamiflu®, закупленого Урядом без посередників у виробника — швейцарської фармацевтичної компанії «Rochе». Цього запасу більш ніж достатньо для того, щоб на цьому ж тижні забезпечити всі регіони Украї­ни, враховуючи епідемічну ситуацію. Уряд також забезпечить усі лікарні країни іншими необхідними ліками та обладнанням для протидії поширенню епідемії грипу.

Ю. Тимошенко зауважила, що ще до початку погіршення епідемічної ситуації в країні Уряд ретельно підготувався до можливих спалахів захворювання, забезпечивши лікарні запасом необхідних медикаментів, щоб громадяни мали можливість отримати професійну медичну допомогу та безкоштовні ліки. Але аптечні заклади не підготовлені до того ажіотажного попиту на лікарські засоби та вироби медичного призначення, які використовуються для лікування та профілактики ГРВІ, що виник останнім часом. За словами Ю. Тимошенко, непрофесійні заяви окремих політиків та посадовців спричинили панічний страх населення перед епідемією грипу.

З іншого боку в Україні станом на 2 листопада лабораторно підтверджено 14 випадків захворювання на грип А (H1N1). У деяких регіонах перевищено епідемічний поріг сезонного грипу. Але епідемічні показники в цілому по країні у цьому році нижчі, ніж у попередньому. Тим не менше Уряд відповідально ставиться до епідемії грипу та закупить приблизно 700 тис. упаковок препарату Таміфлю, таким чином з великим запасом перекриваючи попит на цей препарат в Україні. Це сприятим­е зниженню ажіотажного попиту.

Крім того, Уряд централізовано закупить препарати від грипу і медобладнання для діагностики хвороби у вітчизняних виробників. Це апарати штучної вентиляції легень, фібробро­нхоскопи, кардіомонітори, пульсоксіметри та відсмоктувачі для легень. З виробниками обговорюватиметься питання собівартості продукції, після чого Уряд буде готовий закуповувати медикаменти і медичне обладнання за формулою — собівартість + 10%. До того ж, виробники отримуватимуть кошти протягом кількох днів з моменту укладення договору про постачання. Також у вітчизняних виробників буде закуплено і передано лікарням усі можливі препарати для лікування і профілактики грипу.

Нарада Прем’єр-міністра України з вітчизняними виробниками ліків

Ю. Тимошенко пообіцяла, що Уряд підтримає банки з метою надання ними кредитів вітчизняни­м виробникам ліків. Вона зазначила, що в Національний банк України буде направлено відповідний лист для визначення переліку банків, які можна рефінансувати, та які стануть здатними кредитувати виробників і постачальників ліків під екстрену програму їх завезення або виробництва.

Ю. Тимошенко доручила МОЗ України впродовж найближчих двох днів укласти контракти із державним підприємством «Буревісник» на закупівлю апаратів штучної вентиляції легень. Також вона наголосила, що Уряд до кінця цього року готовий закупити для закладів охорони здоров’я за економічно обгрунтованими цінами 300 таких апаратів. Крім того, Ю. Тимошенко зазначила, що реєстрація якісних та ефективних лікарських засобів триває в Україні занадто довго. Вона доручила МОЗ України переглянути та спростити цю систему.

Прем’єр-міністр не оминула увагою і питання подорожання у зв’язку з ажіотажним попитом на лікарські засоби, які використовуються для профілактики, а також лікування ГРВІ і грипу. За дорученням Ю. Тимошенко створено спеціальну координаційну комісію для попередження зловживань при ціноутворенні на лікарські засоби і вироби медичного призначення. До складу комісії увійдуть представники ДПАУ, АМКУ, Державної інспекції з контролю за цінами, а також професійних асоціацій виробників лікарських засобів, виробів медичного призначення та медичного обладнання. Прем’єр-міністр також доручила визначитися із кандидатурою керівника комісії і розпочати її роботу вже 2 листопада, наголосивши, що контролюючі органи нестимуть відповідальність за свої дії.

Уряд планує знизити максимальні оптові і роздрібні ціни на низку препаратів для лікування і профілактики грипу. У додатку до постанови КМУ від 30.10.2009 р. № 1154 міститься перелік лікарських засобів і виробів медичного призначення, на які встановлюються граничні оптово-відпускні та роздрібні ціни.

Сергій Буряк, повідомив, що за дорученням Уряду з 1 листопада розпочалися перевірки аптечних закладів на предмет наявності в їх асортименті ліків, а також виробів медичного призначення, необхідних для профілактики і лікування ГРВІ і грипу. За його словами, для цього в кожній області створено оперативні групи. Протягом 2 днів зафіксовано 1872 порушення з готівковими рахунками, що тягне за собою штрафи у сумі мінімум на 6,5 млн грн. Він підкреслив, що ДПАУ розроблено карту руху оперативних груп, які перевіряють наявність лікарських засобів у мережах аптек і факти завищення цін на них. С. Буряк повідомив, що 2 листопада запланована спільна нарада ДПАУ з Державною інспекцією з контролю за цінами та Держлікінспекцією з метою визначення подальшої тактики дій для забезпечення населення доступними і якісними лікарськими засобами у необхідному обсязі.

У свою чергу вітчизняні виробники лікарських засобів та виробів медичного призначення висловили готовність співпрацювати на умовах фіксованих цін з Урядом з метою забезпечення закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності медикаментами для протидії епідемії грипу. Керівники фармацевтичних компаній також повідомили про наявніст­ь достатньої кількості вітчизняних препаратів для лікування грипу, зокрема таких, як Амізон, мазь оксолінова тощо.

Філя Жебровська, генеральний директор ВАТ «Фармак», запевнила, що Амізон випускається у необхідному обсязі. Вона повідомила, що у зв’язку з ажіотажним попитом за 2 дні підприємство реалізувало його півторамісячний запас. У зв’язку з підвищенням потреби населення у згаданому препараті ВАТ «Фармак» переведено на режим його цілодобового виробництва. Ф. Жебровська також зазначила, що підприємств­о готове реалізовувати Амізон за ціною липня поточного року.

Людмила Безпалько, директор ЗАТ «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод», повідомила, що її підприємство розробило спеціальни­й ефективний гель для миття рук. Окрім того, за її словами, завод випускає препарат Альтабор, який пройшов першу фазу клінічних випробувань і не має побічних дій та ефективний у лікуванні від грипу: «Він профілактичний, якщо його приймати з цією метою, і він лікувальний: якщо людина захворіла, то він зменшує прояви хвороби».

У свою чергу Ігор Сеницький генеральний директор державного підприємства «Буревісник», зазначив, що за умови своєчасного фінансування завод готовий виробляти 1,5 тис. апаратів штучної вентиляції легень на рік. За його словами, потреба у таких апаратах існує у 95% закладів охорони здоров’я, але лише 5–7% з них потребують закупівель дорогих імпортних апаратів.

На завершення наради Ю. Тимошенко наголосила, що влада намагається налагодити партнерські відносини з виробниками лікарських засобів та виробів медичного призначення, які повинні відчувати підтримку і одночасно адекватний контроль з боку держави.

Олена Приходько, фото автора
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті