Місія Європейського бюро ВООЗ в Україні: співпраця у боротьбі з грипом А (H1N1)

04 Листопада 2009 5:00 Поділитися

Місія Європейського бюро ВООЗ в Україні: співпраця у боротьбі з грипом А (H1N1)3 листопада в МОЗ України відбувся черговий брифінг Василя Лазоришинця, заступника міністра охорони здоров’я України щодо актуальної інформації про епідемічну ситуацію в країні стосовно ГРВІ та грипу А (H1N1). На заході були присутні Юкка Пуккіла, керівник Міжнародної місії Європейського бюро ВООЗ (далі — місія), начальник відділу готовності та реагування на стихійні лиха ВООЗ, а також Ігор Поканевич, керівник Європейського бюро ВООЗ в Україні.

В. Лазоришинець повідомив, що наприкінці жовтня МОЗ України звернулося через Міністерство закордонних справ до ВООЗ із проханням надати експертну допомогу у вирішенні питань, пов’язаних з виявленням збудника вірусу грипу А (H1N1), лікуванням та інтенсивною терапією у разі розвитку ускладнень основного захворювання. Увечері 2 листопада в Україну прибула місія під головуванням Ю. Пуккіли. Делегація представлена фахівцями з анестезіології, інфектології, епідеміології, вірусології, експертами з лабораторних досліджень, лікарями-координаторами з надання невідкладної медичної допомоги, організаційної підтримки, санітарно-просвітницької роботи з населенням.

І. Поканевич, зазначив, що епідемічна ситуація в країні привернула увагу міжнародної спільноти. Місія співпрацюватиме з Урядом України. Її головна мета — надання якомога більшого обсягу технічної допомоги для припинення розповсюдження грипу. Він підкреслив, що представники місії мают­ь достатній досвід роботи в надзвичайних ситуація­х, що виникають внаслідок епідемій, та прагнуть поділитися ним з українцям.

Ю. Пуккіла зауважив, що приймає участь у брифінгу, щоб означити цілі, які переслідує місія. Група експертів ВООЗ прибула на запрошення української сторони, щоб з’ясувати, чи дійсно на території Украї­ни зареєстровано надзвичайно високий рівень ГРВІ та грипу. Фахівці повинні встановити реальну кількість пацієнтів, у яких лабораторно підтверджено інфікування вірусом грипу А (H1N1).

Ю. Пуккіла також підкреслив, що наразі спеціалісти в повному складі повноцінно співпрацюють з українськими колегами із застосуванням усього свого потенціалу. Він зауважив, що міжнародні експерти займатимуться розслідуванням причин виникнення епідемії, і коли ознайомляться з ситуацією — дадуть чіткі рекомендації, за якими слідуватимуть конкретні дії.

Ю. Пуккіла констатував, що попередні висновки про ситуацію в Україні, які були зроблені у штаб-квартирі ВООЗ , а також Регіональному бюро ВООЗ в Європі, співпадают­ь з робочими припущеннями місії щодо пандемічного вірусу грипу А (H1N1), але для того, щоб повністю розібратися в ситуації, делегація планує її вивчати.

В. Лазоришинець навів деякі статистичні дані щодо захворюваності на ГРВІ станом на 3 листопада: нараховується 255 тис. захворілих, померла 71 особа, з них у 1 випадку лабораторно підтверджено наявність грипу А (H1N1).

За даними МОЗ України епідемічний поріг уже подолали Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька області, наближається до нього Київ.

Відповідаючи на запитання стосовно співвідношення кількості померлих від ГРВІ у цьому і минулому роках, заступник міністра сказав, що нині кількість померлих приблизно на 10% менша порівняно з аналогічним періодом минулого року.

В. Лазоришинець також підкреслив, що в Україні відзначається циркуляція збудників 3 захворювань: ГРВІ, сезонного грипу і пандемічного грипу (в деяких регіонах). Він ще раз нагадав, що лабораторно підтверджено 14 випадків захворювання на грип А (H1N1) із 22 проб, які були взяті на дослідження.

Марина Малєй,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті