Наказ МОЗ України від 05.12.2012 р. № 990 щодо тимчасової заборони застосування лікарських засобів, що містять діючу речовину кальцитонін

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 05.12.2012 р. № 990

Про тимчасову заборону на застосування лікарських засобів, що містять діючу речовину кальцитонін

Відповідно до абзацу другого пункту 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 травня 2005 року № 376, з урахуванням рекомендацій Європейського медичного агентства (ЄМА) від 20 липня 2012 року (регулюючий документ EMA/CHMP/483874/2012) щодо застосування лікарських засобів, що містять діючу речовину кальцитонін, на підставі рішення Науково-експертної ради ДП «Державний експертний центр МОЗ України» від 27 вересня 2012 року (протокол № 8)

НАКАЗУЮ:

1. Тимчасово заборонити застосування на території України лікарських засобів, що містять діючу речовину кальцитонін, у лікарській формі спрей назальний згідно з додатком 1 до цього наказу, шляхом припинення дії реєстраційних посвідчень без повернення збору за державну реєстрацію лікарських засобів.

2. Унести зміни до інструкції для медичного застосування лікарського засобу «Міакальцик®», розчин для ін’єкцій, 100 МО/мл по 1 мл в ампулах № 5, (виробник Новартіс Фарма Штейн АГ, Швейцарія; заявник Новартіс Фарма АГ, Швейцарія; номер реєстраційного посвідчення UA/9850/01/01), далі – лікарський засіб «Міакальцик®», затвердженої наказом МОЗ України від 07 липня 2009 року № 487 «Про державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів та внесення змін у реєстраційні матеріали», відповідно до рекомендацій ЄМА, згідно з додатком 2 до цього наказу.

3. Заявнику (власнику реєстраційного посвідчення) внести зміни до інструкції для медичного застосування лікарського засобу «Міакальцик®».

4. Тимчасово заборонити застосування на території України лікарського засобу «Міакальцик®» шляхом припинення дії реєстраційних посвідчень без повернення збору за державну реєстрацію лікарського засобу до моменту приведення заявником (власником реєстраційного посвідчення) інструкції для медичного застосування лікарського засобу Міакальцик® відповідно до змін, зазначених у додатку 2 до цього наказу.

5. Начальнику Управління лікарських засобів та медичної продукції Л. Коношевич довести цей наказ до відома суб’єктів ринку лікарських засобів.

6. Державній службі України з лікарських засобів забезпечити тимчасове вилучення з обігу лікарських засобів, заборонених пунктами 1 та 4 цього наказу до застосування на території України, у встановленому порядку.

7. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра – керівника апарату Р. Богачева.

В.о. Міністра О. Толстанов

Додаток 1

до наказу Міністерства охорони здоров’я України

від 05.12.2012 р. № 990

ПЕРЕЛІК

лікарських засобів, що містять діючу речовину кальцитонін, у лікарській формі спрей назальний, тимчасово заборонених до застосування на території України

Наказ МОЗ України Номер реєстраційного посвідчення Назва лікарського засобу Форма випуску Заявник Країна Виробник Країна
№ 46 від 25.01.2012 UА/6084/01/01 КАЛЬЦИТОНІН-ратіофарм Спрей назальний, розчин, 200 МО/дозу по14 доз або по 28 доз у флаконах ратіофарм Інтернешнл ГмбХ Німеччина Національний Біохімічний Інститут(НБІ) Савіо С.р.л. Італія
№ 977 від 21.12.2009 UА/1609/02/01 МІАКАЛЬЦИК® Спрей назальний, розчин, 200 МО/дозу по2 мл (2800 МО) у флаконах № 1 з помпою-дозатором Новартіс Фарма АГ  Швейцарія Делфарм Хюнінг С.А.С. Франція
Начальник Управління лікарських
засобів та медичної продукції
Л. Коношевич

Додаток 2

до Наказу Міністерства охорони здоров’я України

від 05.12.2012 р. № 990

Зміни до інструкції для медичного застосування лікарського засобу «Міакальцик» відповідно до рекомендацій ЄМА

1. Пункт «Показання» розділу «Клінічні характеристики» викласти у такій редакції:

«Показання.

Профілактика гострої втрати кісткової маси через раптову іммобілізацію, наприклад у пацієнтів з нещодавніми переломами в результаті остеопорозу.

Для лікування хвороби Педжета, тільки у пацієнтів, які не відповідають на альтернативні методи лікування або для яких таке лікування не підходить, наприклад, пацієнти з тяжкою нирковою недостатністю. Лікування гіперкальціємії, зумовленої злоякісними пухлинами.».

2.  У розділ «Спосіб застосування та дози» внести такі зміни:

2.1.   Після заголовка розділу «Спосіб застосування та дози» доповнити новим абзацем такого змісту:

«Лікування кальцитоніном повинно обмежуватися якомога коротшим терміном із застосуванням мінімальної ефективної дози.».

2.2.    Доповнити розділ «Спосіб застосування та дози» новим пунктом «Профілактика гострої втрати кісткової маси» такого змісту:

«Профілактика гострої втрати кісткової маси:

Профілактика гострої втрати кісткової маси через раптову іммобілізацію, наприклад, у пацієнтів з нещодавніми переломами: рекомендована доза становить 100 МО щоденно або 50 МО двічі на день підшкірно або внутрішньом’язово. Доза може бути знижена до 50 МО щодня на початку ремобілізації. Рекомендований термін лікування становить 2 тижні та не повинен перевищувати 4 тижні в будь-якому випадку через підвищений ризик розвитку злоякісних новоутворень при довготривалому застосуванні».

2.3.   Пункт «Хвороба Педжета» після абзацу другого доповнити новим абзацем такого змісту:

«Тривалість лікування не слід перевищувати більше 3 місяців через підвищений ризик розвитку злоякісних новоутворень при довготривалому застосуванні. За виняткових обставин, наприклад, у пацієнтів з схильністю до патологічних переломів, тривалість лікування може бути продовжена,але не рекомендується більше 6 місяців. У таких хворих може розглядатися періодичне повторне лікування, але слід брати до уваги підвищений ризик розвитку злоякісних новоутворень при довготривалому застосуванні.»

У зв’язку з цим, абзац третій та четвертий вважати відповідно четвертим та п’ятим. Абзац п’ятий доповнити таким реченням такого змісту:

«Вплив кальцитоніну може контролюватися шляхом вимірювання відповідних маркерів кісткового ремоделювання, таких як лужна фосфатаза сироватки крові, гідроксипролін або дезоксипірідинолін в сечі.».

2.4. Назву пункту «Гіперкальціємія» доповнити словами «обумовлена злоякісними пухлинами». Пункт «Гіперкальціємія обумовлена злоякісними пухлинами» доповнити новим абзацом такого змісту:

«Тривалість лікування має бути зменшена до найкоротших термінів.».

3. Розділ «Побічні реакції» викласти у такій редакції:

«Побічні реакції.

Найбільш частими побічними реакціями є нудота, блювання та припливи крові до обличчя. Ці ефекти залежать від дози і найчастіше відзначаються при внутрішньовенному введенні у порівнянні з внутрішньом’язовим і підшкірним введенням.

Нижче наведені побічні реакції, розподілені за очікуваною частотою виникнення: дуже часто (≥1/10), часто (≥1/100, <1/10), нечасто (≥1/1000, <1/100), рідко (≥1/10000, <1/1000), дуже рідко (<1/10000), частота невідома (не може бути оцінена на основі наявних даних).

Результати досліджень: рідко – утворення нейтралізуючих антитіл до кальцитоніну1

З боку нервової системи: часто – запаморочення, головний біль, порушення смаку (дисгевзія).

З боку органу зору: нечасто – порушення зору.

З боку травного тракту: дуже часто – нудота або нудота з блюванням2; часто – діарея, абдомінальний біль.

З боку нирок та сечовидільної системи: рідко – поліурія.

З боку шкіри та підшкірної тканини: рідко – генералізований висип, свербіж.

З боку опорно-рухового апарату та сполучної тканини: часто – м’язові та кісткові болі, артралгія.

З боку обміну речовин та харчування: рідко – транзиторне зниження рівня кальцію в крові3.

З боку серцево-судинної системи: дуже часто – припливи крові до обличчя або верхньої частини тіла4; нечасто – артеріальна гіпертензія.

Загальні порушення та реакції в місці введення: часто – втомлюваність; нечасто – грипоподібні симптоми, набряки (обличчя, периферичні та генералізовані), реакції в місці ін’ єкції.

З боку імунної системи: нечасто – гіперчутливість; дуже рідко -анафілактичні та анафілактоїдні реакції; серйозні, по типу алергічних реакцій, таки як бронхоспазм, набряк язика та набряк гортані, анафілактичний шок.

Злоякісні новоутворення (при тривалому застосуванні), частота: часто. Частота перелічених побічних реакцій частково заснована на результатах клінічних досліджень препарату Мікальцик, спрей назальний.

1Утворення нейтралізуючих антитіл до кальцитоніну. Утворення цих антитіл, як правило, не пов’язане з втратою клінічної ефективності застосування препарату, хоча їх присутність у невеликого відсотка пацієнтів після тривалого лікування високими дозами препарату може призвести до зниження реакції на препарат. Присутність антитіл, здається, немає ніякого відношення до появи алергічних реакцій, які за своєю частотою зустрічаються рідко. Знижена регуляція рецепторів кальцитоніну може також призвести до зниження клінічної відповіді у невеликого відсотка пацієнтів після тривалої терапії високими дозами препарату.

2Нудота або нудота з блюванням відзначається приблизно у 10% пацієнтів, які отримували кальцитонін. Ефект виникає на початку терапії і має тенденцію до зменшення або зникнення при подальшому застосуванні або зниженні дози. Протиблювотні засоби можуть бути застосовані, якщо буде потрібно. Нудота, блювання виникають рідше, коли ін’ єкція робиться у вечірній час і після їжі.

3У випадку пацієнтів з високим ремоделювання кісткової тканини (хвороба Педжета та молодих пацієнтів) транзиторне зниження рівня кальцію в крові може виникнути через 4-6 годин після введення, як правило, безсимптомно.

4Припливи крові (до обличчя або верхньої частини тіла) є не алергічною реакцією, а фармакологічним ефектом і зазвичай спостерігаються від 10 до 20 хвилин після введення.

Побічні реакції із спонтанних повідомлень та випадків, описаних у літературі (частота невідома). Наступна реакція була виявлена в ході пост-маркетингових досліджень та огляді літератури. Так як ця побічна реакція повідомлялася добровільно у популяції невизначеного розміру, не можливо достовірно оцінити її частоту.

З боку центральної та периферичної нервової системи: тремор.».

4. Розділ «Особливості застосування» викласти у такій редакції:

«Особливості застосування.

Оскільки кальцитонін лосося являє собою пептид, існує імовірність розвитку системних алергічних реакцій. У пацієнтів, яким застосовували Міакальцик®, повідомлялося про алергічні реакції, включаючи поодинокі випадки анафілактичного шоку. Такі реакції слід відрізняти від генералізованих або місцевих приливів крові, які є загальними неалергічними реакціями на кальцитонін. Шкірні проби повинні проводитися у пацієнтів з підозрою на чутливість до кальцитоніну до їх лікування кальцитонін. Пацієнтам із підозрою на гіперчутливість до кальцитоніну лосося до початку лікування слід провести шкірну пробу з розведеним стерильним розчином з ампул препарату Міакальцик®.

Мета-аналіз рандомізованих контрольованих досліджень, проведених у пацієнтів з остеоартритом та остеопорозом показав, що тривале застосування кальцитоніну пов’ язане з невеликим, але статистично значущим підвищеним ризиком розвитку раку в порівнянні з пацієнтами, які отримували плацебо. При довгострокових клінічних дослідженнях було виявлено, що ризик розвитку раку був від 0,7% і 2,4% вище у пацієнтів, які отримували плацебо, при цьому більш високі показники. Хоч і базуючись на невеликому числі випадків, однак смертність від раку була також у пацієнтів, які застосовували кальцитонін, у цих дослідженнях, що може вказувати на підвищений ризик розвитку раку при застосуванні цього лікарського засобу. Пацієнти у цих дослідженнях застосовували пероральні та інтраназальні форми кальцитоніну, проте ймовірно, що підвищений ризик також характерний і для кальцитоніну, який застосовується підшкірно, внутрішньом’язово або внутрішньовенно, особливо при тривалому застосуванні, тому що системний вплив кальцитоніну у таких пацієнтів очікується вищий, ніж у інших формах.

Ампули препарату Міакальцик® містять менше 23 мг/мл натрію і тому вважаються вільними від натрію.».

5. Розділ «Взаємодія з іншими ЛЗ та інші види взаємодій» доповнити новими абзацами такого змісту:

«Рівень кальцію в сироватці крові може бути тимчасово зниженим після введення кальцитоніну, зокрема, після початку терапії у пацієнтів з аномально високим рівнем обміну кісткової тканини. Цей ефект зменшується, так як активність остеокластів знижується.

Слід проявляти обережність у пацієнтів, які отримують лікування одночасно з серцевими глікозидами або блокаторами кальцієвих каналів. Може знадобитися коригування дози цих препаратів у зв’язку з тим, що їх терапевтичний ефект може бути зміненим внаслідок зміни клітинної концентрації електроліту.

Застосування кальцитоніну в поєднанні з бісфосфонатами може привести до додаткового зниження ефекту кальцію.».

Начальник Управління лікарських
засобів та медичної продукції
Л. Коношевич
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті