БАКТОСІН: рани ніжно він лікує, не пече та не фарбує

Теплі деньки — чудова можливість відпочити на природі. Туристичні походи із задушевними піснями навкруг багаття, поїздка в теплі краї з відпочинком на березі моря допоможуть набратися сил і отримати заряд енергії на весь рік. Однак більшість міських жителів так мало проводять часу на природі, що забувають про ті маленькі неприємності, які можуть на них очікувати. Садна, подряпини, незначні опіки, укуси комах можуть затьмарити відпочинок. Але й сучасні міста — «кам’яні джунглі» — таять не менше небезпеки.

БАКТОСІН Випадково порізаний палець, обпечена рука при готуванні вечері, поранені уламками скла чи іржавим цвяхом ноги? Малий бешкетник, катаючись на роликових ковзанах, повернувся додому, як учасник масовки з кінофільму «Банди Нью-Йорка»: збите праве коліно, шість або сім подряпин на обличчі? Чому це небезпечно? Зважте, що здорова неушкоджена шкіра є бар’єром і захищає людину від великої кількості мікроорганізмів, що оточують нас. Садна, подряпини — це, звичайно, не смертельно. Але в результаті виникнення навіть невеличких пошкоджень шкіри значно підвищується ризик проникнення в організм патогенних збудників гнійно-запальних процесів. Таким чином, мікротравми шкіри — це «вхідні ворота» для інфекції. Серйозні рани необхідно негайно показати лікарю. Однак невеликі ранки все ж таки обробляють у домашніх умовах. Викликати з цього приводу «швидку» чи бігти в поліклініку навряд чи хто захоче. Вирішити цю проблему можна, як правило, за допомогою антисептиків. Але який з них вибрати? Розчин йоду, діамантового зеленого відомі всім ще з дитинства. В багатьох вони викликають малоприємні спогади. Досить було один раз змастити ранку цими засобами, і процедура обробки «бойових ран» перетворювалася для дитини в ритуал зі слізьми й умовляннями батьків. І після цього доводилося ще довго ходити «прикрашеним» і дитині, і батькам. Тому багато хто уникає та ігнорує застосування антисептиків, свідомо наражаючи себе на небезпеку. Тільки тому, що болить, пече, фарбує і просто дратує, можуть виникнути такі ускладнення, як нагноєння, утворення косметичних вад. Все-таки простіше попередити їх, аніж долати такі труднощі.

Вихід є! Компанія «Сінмедик Лабораторіз», піклуючись про безпеку і задовольняючи потреби найвибагливіших споживачів, запропонувала на українському фармацевтичному ринку принципово новий комбінований домашній антисептик — БАКТОСІН — водний розчин поверхнево-активних речовин хлоргексидину глюконату і цетриміду. Використання водного, а не спиртового розчину дозволяє вирішити проблему болю, адже самі по собі обидва компоненти препарату не мають подразнювальних властивостей, діють м’яко, не руйнуючи клітин шкіри. Протимікробна дія цих сполук зумовлена пошкодженням клітинних мембран мікроорганізмів, денатурацією їх білків та інактивацією ферментів. Крім того, вони не фарбують шкіру та одяг і не мають різкого запаху.

Хлоргексидин — катіонна поверхнево-активна речовин, яка викликає руйнування клітинної мембрани і в результаті — коагуляцію вмісту мікробної клітини. Протягом декількох десятиліть його широко застосовують у медицині. Протимікробна активність хлоргексидину не знижується в присутності крові та інших органічних субстанцій. Спектр мікроорганізмів чутливих до дії хлоргексидину включає вегетативні форми бактерій, гриби (родини Candida, дерматофітів тощо) і оболонкові віруси. Засіб викликає швидку загибель мікроорганізмів, і крім того, забезпечує тривалу протимікробну дію, що перешкоджає розмноженню мікроорганізмів як мінімум протягом 6 год після застосування препарату (Пхакадзе Т.Я., 2004).

Іншим активним компонентом БАКТОСІНУ є цетримід — четвертинна амонієва сполука. Ця речовина менш відома споживачам. Однак, поєднання цетриміду і хлоргексидину забезпечує виражену протимікробну активність препарату. Крім того, цетримід добре очищує рани завдяки миючим властивостям. Це має велике значення, адже часто при падінні рани забруднюються землею, пилом, а з ними й великою кількістю патогенних мікроорганізмів. Змивання бруду, очищення ран сприяє попередженню розвитку інфекційного процесу і швидкому загоєнню саден, подряпин, опіків і укусів комах. Окрім того, цетримід забезпечує легкий хвойний аромат БАКТОСІНУ.

Отже, БАКТОСІН — комбінований антисептик, який м’яко очищує рани, не подразнюючи шкіру, не забарвлює її та одяг, має приємний аромат. Тому без дискомфорту, зайвих зусиль і побоювань його можуть використовувати найвибагливіші пацієнти. Назвімо ситуації, коли доцільно застосовувати цей препарат:

  • Випадкові поранення завжди забруднені великою кількістю мікроорганізмів. Це мільйони мікробів, які потрапили при порізі чи подряпині з пилом і часточками землі. Крім того, існує загроза вторинного зараження. Тому свіжих ран не бажано торкатися брудними руками та нестерильними предметами. Для швидкого видалення бруду і знищення мікробів знадобиться БАКТОСІН.
  • Мабуть кожен з нас на власному досвіді знає, що таке укуси комах. Інколи спочатку не звертаєш уваги на такі дрібниці і лише свербіж нагадує нам про них. Але з укусами комах в рани також потрапляє велика кількість мікроорганізмів, а при розчухуванні ми зумовлюємо пошкодження шкіри і занесення ще більшого числа збудників. Тому якнайшвидше застосування БАКТОСІНУ допоможе уникнути розвитку інфекційного процесу в рані.
  • Інколи з необережності в побуті або засмагаючи можна отримати опіки. Обпечена шкіра перестає виконувати бар’єрну функцію. Якщо поверхневі термічні ураження шкіри обробити антисептиком, то настає швидке загоєння. Для ніжного догляду за місцями неглибоких обмежених опіків використовуйте БАКТОСІН.

Як же застосовувати БАКТОСІН, щоб досягти максимальної ефективності при обробці ран? Обидва діючих компоненти виявляють широкий спектр антимікробної активності навіть при низьких концентраціях, тому БАКТОСІН перед застосуванням зазвичай розводять у воді в пропорції 1:3. Бажано перед обробкою ран продезінфікувати приготованим розчином і руки, це запобігає вторинному зараженню рани. Тампоном, змоченим розчином БАКТОСІНУ, слід обробити ділянку навколо поранення, а потім новим тампоном і саме поранення протягом 20–40 с. Зазначеної концентрації та часу обробки достатньо для повного знищення мікроорганізмів у ділянці поранення і навколо неї, а також для попередження вторинного мікробного забруднення протягом 6 год. Якщо рана забруднена пилом, часточками землі, то доцільно промити уражену ділянку розчином БАКТОСІНУ. Завдяки хорошим миючим властивостям препарату не потрібно застосовувати інших речовин для видалення бруду і знезараження рани.

Добре відомі «домашні антисептики» вірою та правдою служили не одне десятиліття. Але наука не стоїть на місці. Розробляються нові препарати, які задовольняли б усі вимоги до сучасних антисептичних засобів. Компанія «Сінмедик Лабораторіз» вивела на український фармацевтичний ринок саме такий сучасний препарат — БАКТОСІН. Завдяки своїм властивостям він здатен здобути прихильність споживачів і витіснити з аптечок інші антисептики. Назвімо ці властивості.

  • Висока антимікробна активність — мікробоцидна дія, тобто здатність убивати мікроорганізми, а не лише припиняти їх ріст
  • Коротка експозиція препарату для настання антимікробної дії (20–40 с)
  • Пролонгована антимікробна дія антисептиків, що забезпечує попередження розмноження мікрофлори протягом 6 годин
  • Відсутність забарвлюючих властивостей у компонентів препарату, що дає змогу спостерігати за перебігом заживлення ран, а також не погіршує зовнішнього вигляду і не псує одягу
  • Миючі властивості окремих компонентів, що дозволяють змивати з поверхні рани часточки пилу та бруду
  • Можливість застосування у пацієнтів різного віку
  • Відсутність подразнювальних властивостей, отже, препарат не зумовлює болю, що особливо сподобається дітям
  • Економічність — БАКТОСІН перед застосуванням розводять у воді у пропорції 1:3
  • Зручна пластикова пляшка, що не б’ється o

Олег Мазуренко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті