Пілотний проект: у деяких регіонах пацієнти майже не користуються можливістю купувати ліки за зниженими цінами

25 Грудня 2012 12:52 Поділитися

Як повідомляє інформаційний портал парламентської газети «Голос України», у деяких регіонах країни пацієнти майже не користуються можливістю придбавати лікарські засоби, що підпадають під дію пілотного проекту, за зниженими цінами, сплачуючи різницю між фактичною роздрібною ціною, встановленою на момент придбання лікарського засобу, та референтною ціною, затвердженою наказом МОЗ від 01.06.2012 р. № 419 «Про затвердження реєстру граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 вересня 2012 року».

Нагадаємо, що 25 квітня 2012 р. КМУ прийняв Постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою». Постановою КМУ від 05.09.2012 р. № 907 затверджено Порядок часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Відповідно до постанови КМУ від 05.09.2012 р. № 907 нині діє така схема: суб’єкти господарювання відпускають лікарські засоби за рецептами з оплатою споживачем різниці між фактичною роздрібною ціною, встановленою на момент придбання препарату, та референтною, затвердженою МОЗ станом на 1 вересня 2012 р. Референта ціна визначає розмір відшкодування вартості ліків аптечному закладу з боку держави.

Як повідомляє «Голос України», на таке відшкодування Житомирській обл. на листопад та грудень передбачено виділити 1 млн 85 тис. грн. Проте сьогодні можна передбачити, що ці кошти не буде освоєно. Про це свідчать перші підсумки реалізації пілотного проекту. За листопад подано реєстрів на часткове відшкодування вартості відпущених лікарських засобів для осіб з гіпертонічною хворобою на 10,5 тис. грн. Це всього 2% від передбаченої суми.

У газеті «Голос України» зазначено: «Поки що не здійснилося передбачення заступника міністра охорони здоров’я Олександра Толстанова, зроблене влітку, що такий механізм дасть змогу також контролювати вживання ліків, бо «люди купуватимуть те, що призначив лікар, а не те, що в рекламі сказали». Гіпертоніки приходять до аптек без рецептів. Коментують це так:

  • «До переліку включено найдешевші ліки. То чи варто останнє здоров’я втрачати у черзі до лікаря?»;
  • «Я працюю, а прийому в поліклініці треба чекати дві години, хто ж мене з роботи відпускатиме?»;
  • «Життя одне, тому краще куплю дорожчий препарат німецького виробництва, хоч на нього й немає знижки».

Також у «Голосі України» сказано, що, як виявилося, тільки одна аптека на Житомирщині ввійшла до переліку таких, які працюють за схемою відшкодування. То який сенс їхати до райцентру: витрати на дорогу значно більші за знижку — краще придбати медикаменти в місцевому аптечному пункті.

Таким чином, як свідчать нинішні результати реалізації пілотного проекту, на практиці запровадження механізму часткового відшкодування вартості лікарських засобів може призвести до очікуваних результатів за умови підвищення доступності лікарів та аптечних закладів для пацієнтів і зростання довіри суспільства до системи охорони здоров’я.

За матеріалами www.golos.com.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті