Проект Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ на 2014–2018 рр. розглянуто Міжвідомчою робочою групою

28 Січня 2013 12:03 Поділитися

Як повідомляє Державна служба України з питань протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань, відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань розробки проекту Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки. Склад цієї групи затверджено наказом МОЗ України від 05.09.2012 р. № 698. Під час заходу було розглянуто проект розпорядження КМУ «Про затвердження Концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки», розробленого на виконання доручення Президента України від 28.12.2012 р. «Щодо деяких питань запобігання поширенню епідемій туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів». За час роботи міжвідомчої робочої групи проведено 8 засідань з розробки проекту цього документа.

Проектом розпорядження КМУ передбачає затвердити базові положення згаданої програми, мета якої — зниження показників захворюваності й смертності від ВІЛ-інфекції/СНІД­у шляхом забезпечення державою сталості системи надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, у контексті реформи системи охорони здоров’я та соціальної сфери.

Очікувані результати виконання Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки:

  • наблизити до нуля кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед населення та зменшити на 50% кількість нових випадків інфікування ВІЛ серед груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
  • наблизити до нуля кількість випадків передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини;
  • забезпечити доступ до профілактичних програм для всіх, хто належить до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ;
  • охопити 100% школярів та студентської молоді програмами профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу та формування здорового способу життя у навчальних закладах усіх форм власності;
  • охопити медико-соціальними послугами з догляду та підтримки 100% ВІЛ-інфікованих осіб, які перебувають під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я;
  • охопити безперервними програмами замісної підтримувальної терапії щонайменше 35% споживачів опіоїдних ін’єкційних наркотиків, які цього потребують, із залученням їх до реабілітаційних програм;
  • зменшити на 50% смертність від туберкульозу серед хворих з коінфекцією ВІЛ/туберкульоз;
  • сформувати толерантне ставлення до людей, які живуть з ВІЛ-інфекцією, та представників груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ і знизити на 50% рівень стигми та дискримінації стосовно цих людей.

Серед результатів виконання Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки також зазначено забезпечення доступу до безперервного лікування антиретровірусними препаратами для 100% хворих на ВІЛ-інфекцію, які цього потребують.

Станом на 1 жовтня 2012 р. антиретровірусну терапію у закладах охорони здоров’я України отримували більше 36 620 пацієнтів (у тому числі 2503 дітей), з них 36153 — за рахунок державного бюджету України та 467 — за рахунок коштів Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом, малярією. Кількість хворих на ВІЛ-інфекцію, які потребують антиретровірусної терапії, за оцінкою Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції /СНІДу та інших соціально-небезпечних захворювань, становить 120 тис. осіб.

На сьогодні проект Концепції Загальнодержавної програми з протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014–2018 роки перебуває на стадії громадського обговорення. На 7 лютого 2013 р. заплановано повторне засідання за результатами опрацювання центральними та місцевими органами виконавчої влади, громадського обговорення цього документа.

За матеріалами www.dssz.gov.ua
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*