Раїса Богатирьова зустрілася з представниками громадських організацій стосовно наслідків, до яких може призвести реалізація закону щодо ліцензування імпорту

06 Лютого 2013 3:41 Поділитися

Міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова провела зустріч з керівниками громадських організацій, що захищають права пацієнтів. На зустрічі були присутні керівники Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні (Ukrainian Community Advisory Board — UCAB) Дмитро Шерембей та Ольга Стефанишина, голова опікунської ради Центру дитячої онкогематології Національної дитячої лікарні «Охматдит» Оксана Корчинська, керівник громадської організації «Всеукраїнське товариство гемофілії» Олександр Шміло, керівники всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Володимир Курпіта та Володимир Жовтяк, а також голова громадської організації «Зупинимо гепатит» Дмитро Коваль.

Лідери громадських організацій висловили стурбованість щодо наслідків, до яких може призвести реалізація Закону України № 5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», який має почати діяти з 1 березня 2013 р. Нагадаємо, що 5 лютого 2013 р. в парламенті зареєстровано законопроект про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт» (№ 2196).

За прогнозами представників громадських організацій, додаткові видатки, накладені на суб’єктів господарювання внаслідок дії цього закону, можуть значно вплинути на підвищення кінцевої ціни на лікарські засоби. «А це, у свою чергу, — зауважив Д. Шерембей, — обмежить їхній доступ для пацієнтів з онкологічною патологією, а також для хворих на гемофілію, туберкульоз, гепатит, ВІЛ/СНІД, серцево-судинні захворювання, розлади артеріального тиску тощо, і життя яких залежить від доступу до якісних, безпечних та ефективних ліків». Р. Богатирьова озвучила позицію МОЗ України щодо ризиків, які можуть виникнути у зв’язку з впровадженням зазначеного закону. За її словами, МОЗ виступає за те, щоб якісні імпортні препарати, які користуються попитом і в роздрібній, і в оптовій торгівлі, залишалися доступними для громадян України.

За підсумками обговорення Р. Богатирьова дала доручення відповідним підрозділам профільного міністерства опрацювати пропозиції керівників громадських організацій стосовно зазначених питань. Керівництво МОЗ України та лідери організацій дійшли згоди щодо необхідності продовження діалогу для більш ефективного вирішення проблем, пов’язаних із захистом прав пацієнтів. Також було зазначено, що такі зустрічі передбачають покращення доступу громадян України до лікування та реформування медичної галузі.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті