Україна на порозі другої хвилі епідемії грипу — ВООЗ приходить на допомогу

За офіційною статистикою МОЗ України станом на 13.12.2009 р. зареєстровано 2 463 485 випадків захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип. Кількість смертей досягла 496. Епідемічний поріг захворюваності на ГРВІ та грип перевищено у 6 областях: Він­ницькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Луганській, Сумській, Черкаській, а також у Севастополі. ВООЗ заявляє про готовність допомогти Україні у боротьбі з розповсюдженням грипу А (H1N1).

Ігорь Поканевич11 грудня у медіа-холі інформаційного агентства «ІнтерМедіа Консалтинг» відбулася прес-конференція Ігоря Поканевича, керівника Бюро ВООЗ в Україні, на тему «Система поставок ВООЗ вакцин проти пандемічного грипу А (H1N1)».

Під час заходу І. Поканевич повідомив, що у зв’язку з епідеміологічною ситуацією у світі та Україні, а також хвилеподібним характером пандемії, можна говорити про те, що наша країна знаходиться на порозі другої хвилі епідемії грипу А (H1N1), наслідки якої можуть бути серйознішими, ніж першої.

Також міжнародні експерти впевнені у тому, що вірус грипу А (H1N1) — домінуючий як у світі, так і в нашій країні.

Доповідач звернув увагу на те, що лабораторно підтверджені випадки грипу А (H1N1) у світі реєструються переважно на підставі досліджень біологічних матеріалів, отриманих від померлих. Відтак реальна кількість осіб, інфікованих цим штамом вірусу грипу, значно більша ніж офіційно зареєстрована і залежить від багатьох чинників, а саме: наявності в тій чи іншій країні відповідної лабораторної бази, правильності забору матеріалів, масовості вибірки серед населення тощо.

І. Поканевич констатував, що розповсюдження вірусу грипу A (H1N1) в Україні має стрімкий характер. Незважаючи на легкий перебіг захворювання у більшості випадків, відмінність його від сезонного грипу полягає у високому рівні захворюваності та смертності осіб віком до 50 років, у той час, коли більше 90% випадків смертей внаслідок сезонного грипу зареєстровано у хворих віком старше 55 років.

І. Поканевич відзначив що епідемічна ситуація у країні — не привід для паніки, оскільки система охорони здоров’я України вже має успішний досвід подолання першої хвилі епідемії. Він нагадав, що для запобігання розповсюдженню вірусу грипу A (H1N1) ВООЗ рекомендує дотримуватися правил особистої гігієни та невідкладно звертатися до лікаря у разі виникнення будь-яких симптомів захворювання.

І. Поканевич підкреслив, що немає ефективнішого захисту населення від ГРВІ, у тому числі від грипу А (H1N1), ніж імунізація. Нині щеплення проти грипу А (H1N1) проводять у Росії, Німеччині, Греції, Хорватії, Японії, Англії, США, Китаї і т.д. До цих країн направлено приблизно 80 млн доз вакцини та імунізовано більше 65 млн людей. Разом з тим, через економічні чинники багато країн не мають можливості виготовляти вакцину або купувати її у виробників.

Беручи до уваги той факт, що попит на вакцини проти грипу А (H1N1) у світі перевищує пропозицію, І. Поканевич наголосив, що з метою забезпечення доступу всіх країн до імунопрофілактики було створено фонд вакцин ВООЗ, з якого вони поставлятимуться до краї­н, що не мають власного виробництва. За попередніми прогнозами, у фонді планує­ться сконцентрувати приблизно 200 млн доз вакцин різних виробників, 6 виробників уже підтвердили згоду надавати фонду свої вакцини, поставлятимуть їх і країни-донори, наприклад Німеччина.

Доповідач запевнив, що перші поставки до України ВООЗ готова розпочати у грудні 2009 р. за умови погодження всіх питань з урядом. Подальші надходження триватимуть протягом наступного року.

І. Поканевич повідомив, що ВООЗ готова надати Україні обмежену кількість вакцини в якості гуманітарної допомоги, що дозволить забезпечити імунізацію 10% населення. Також він зазначив, що проводиться спільна робота профільного міністерства та ВООЗ щодо плану розподілу вакцин.

Доповідач також вказав на те, що за підсумками проведених масових вакцинацій у світі були зроблені відповідні висновки. Результати вакцинації базуються на інформації експертно-консультативної групи фахівців ВООЗ, які відслідковують дані з різних країн. Серед найбільш поширених реакцій на неживі (інактивовані) вакцини фахівці називають місцеві реакції (біль, почервоніння, набряклість у місці ін’єкції), на живі — нежить. Серед тих, хто отримав щеплення, також відмічають реакції у вигляді головного болю, болю у м’язах, підвищення температури тіла. Ці реакції нечисленні і минають протягом 48 год.

Багато питань нині викликають поодинокі випадки смерті після проведення вакцинації проти грипу А (H1N1). З приводу кожного з них фахівці проводили ретельні розслідування, у ході яких не було підтверджено причинно-наслідковий зв’язок між смертю пацієнтів та щепленням.

Крім того, фахівці ВООЗ заявляють про однаковий профіль безпеки як живих, так і неживих вакцин.

ВООЗ наголошує, що вакцина проти грипу А (H1N1) не захищає від сезонного грипу, тому лікарі радять проводити щеплення проти обох захворювань.

І. Поканевич зауважив, що ризик ускладнень грипу А (H1N1) набагато вищий, ніж ризик вакцинації. Громадянам, які вже перехворіли на сезонний грип, можна зробити щеплення пандемічною вакциною, адже при відсутності лабораторного підтверд­ження невідомо, який саме штам вірусу спричинив захворювання раніше.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ до груп ризику щодо захворюваності на грип А (H1N1) 2009 р., які повинні вакцинуватися в першу чергу, належать:

  • люди всіх вікових груп, які мають хронічні захворювання — діабет, серцево-судинні хвороби, хронічні хвороби верхніх дихальних шляхів, включаючи астму середньої тяжкості та ускладнену, інші стани, які ускладнюють дихання та викликають порушення, а також хронічні хвороби, такі, як ожиріння та деякі фізичні вади;
  • вагітні (ризик захворювання на сезонний грип підвищується із зростанням терміну вагітності і стає найвищим у II та III триместрах вагітності; досі дослідження не показали негативного впливу вакцини на вагітність, фертильність, ембріональний розвиток плоду, пологи та післяпологовий стан матері та новонародженого);
  • діти (особливо у віці менше 2 років).

І. Поканевич підкреслив, що ВООЗ продовжує рекомендувати у першу чергу провести щеплення лікарям, щоб захистити себе та пацієнтів і сприяти належному функціонуванню системи охорони здоров’я під час пандемії.

Щодо інактивованих (неживих) вакцин І. Поканевич поінформував, що вони не вводяться:

  • особам, які мають в анамнезі випадки анафілаксії (чи реакції надмірної чутливості) або інші небезпечні для життя алергічні реакції на будь-які складові або залишкові домішки вакцини;
  • особам, які мають в анамнезі тяжкі післявакцинальні реакції та ускладнення;
  • особам, у яких протягом 6 міс після імунізації проти грипу розвинувся синдром Гійєна — Барре;
  • дітям у віці менше 6 міс;
  • особам, у яких перед передбачуваною вакцинацією зафіксовано високу температуру тіла (вони можуть провести щеплення після одужання).

Також І. Поканевич розповів про склад вакцин проти грипу А (H1N1). Він зазначив, що вони виготовлені на основі первинно ізольованого пандемічного штаму вірусу під назвою A/California/7/2009 (H1N1). Окремі виробники вакцин проти сезонного грипу налагодили виробничий процес щодо випуску вакцин проти грипу А (H1N1). Такі вакцини відрізняються складом антигена, допоміжних речовин тощо. Деякі вакцини містять ад’юванти (речовини, які посилюють імунну реакцію, а також підвищують активність вакцин) та консервант тіомерсал.

Марина Малєй
фото Любові Столяр»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті