Потрібні кіоски чи ні? Час поставити крапку

Читаючи «Щотижневик АПТЕКА» №№ 36, 37, де триває обговорення проекту Правил торгівлі, розуміємо, що, на жаль, дуже мало його учасників прислухається до фахівців з досвідом роботи і стажем, наприклад до Р. Тростянецького — завідувача ЦРА (№ 36, с. 89), який каже про те, що в гонитві за прибутком фармацевтичну галузь перетворили на бізнес.

Зрозуміло, кому вигідні кіоски — тим підприємцям, які дивляться на фармацевтичну справу як на інструмент для «викачування» грошей. На нашу думку, якщо закриються кіоски, то аптеки отримають нагоду повернутись до касти високопрофесійних закладів з надання медикаментозної допомоги населенню. Не секрет, що практично ніхто з приватних підприємців не хоче займатися копіткою справою — виготовленням ліків, адже простіше відкрити кіоски на 8 кв. м і одержувати стабільний прибуток.

Не можемо погодитись з тезою Н.Ф. Димитрова (див. «Щотижневик АПТЕКА» № 36 від 19.09.2005 р.) про те, що закриття аптечних кіосків призведе до зростання рівня безробіття серед фармацевтичних працівників. Поставимо запитання, чому на аптеках висять об’яви «Потрібні фармацевтичні працівники». На нього є відповідь: не кожен бажає працювати в колективі аптеки під наглядом, краще — в кіоску, де можна безконтрольно влаштовувати оборудки з підставним товаром, завищувати ціну тощо. А фахівці, які будуть звільнені після закриття кіосків, зможуть влаштуватися на роботу в аптеку, оскільки відповідно збільшиться навантаження на одного її працівника.

На виписаний лікарем рецепт хворий — безпосередньо в аптечному пункті лікарні чи в аптеці, яка розміщена поруч з лікарнею, — отримає необхідні ліки і не буде втрачати час у пошуках кіосків.

Вважаємо, що положення ст. 3 Закону України «Про лікарські засоби», якою держава забезпечує доступність найнеобхідніших лікарських засобів, не означає, що антибіотики, гормональні препарати тощо повинні бути в аптечних кіосках. Та й взагалі, час поставити крапку: потрібні кіоски чи ні? Однозначно — ні. Проект Правил торгівлі більш реальний та наближений до потреб життя, його слід взяти за основу при підготовці остаточної редакції правил.

Колектив аптеки № 320,
Донецька обл.

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті