Актуальні питання реформування медичної галузі

Останнім часом реформування вітчизняної медицини стало об’єктом підвищеної уваги суспільства, засобів масової інформації, політичних сил. І це не дивно, адже охорона здоров’я є стратегічною галуззю країни, від якої залежить благополуччя громадян. 3 червня 2013 р. в КМУ відбувся брифінг Олександра Толстанова, заступника міністра охорони здоров’я, на тему «Актуальні питання розвитку медичної галузі в умовах її реформування».

Як зазначив Олександр Толстанов, з радянських часів в Україні утворилася надлишкова мережа стаціонарних закладів, яка вдвічі перевищує середньоєвропейські показники. При цьому на адресу МОЗ України надходять численні нарікання, коли дільнична лікарня реорганізовується в амбулаторію з підпунктом швидкої медичної допомоги та соціальними ліжками, що більше відповідає потребам населення в послугах медичного та соціального характеру.

Сьогодні пріоритетними завданнями Міністерства охорони здоров’я з реформування галузі є:

  • продовження формування мережі закладів первинної медичної допомоги та амбулаторій загальної практики — сімейної медицини для наближення медичної допомоги до місця проживання населення;
  • реорганізація дільничних лікарень в амбулаторії загальної практики — сімейної медицини з денним стаціонаром;
  • поступове створення центрів первинної медико-санітарної допомоги;
  • підготовка спеціалістів для первинної ланки;
  • стимулювання для заохочення медичних працівників, перш за все, на селі;
  • створення мережі установ екстреної медичної допомоги для забезпечення нормативного доїзду;
  • підготовка до модернізації вторинної медичної допомоги в пілотних регіонах.

За словами заступника міністра, міжнародними експертами підтримано загальний вектор реформ медицини в Україні, зокрема, ВООЗ, а Світовим банком надано грант щодо технічної підтримки реформ. Минулого місяця Раїсу Богатирьову, міністра охорони здоров’я, обрано віце-президентом Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я від Європейського регіону. Це також свідчить про те, що на міжнародному рівні визнано: Україна обрала правильний шлях реформування та має певні досягнення в цьому напрямку.

Сьогодні доступність первинної медичної допомоги в Україні є нерівною, і це доводять показники забезпечення населення мережею амбулаторій. Так, у сільській місцевості цей показник значно варіює: від 1,5 на 10 тис. населення на Волині до 4,7 на 10 тис. на Харківщині. У містах цей показник відрізняється в десятки разів: від 0,03 на 10 тис. населення в Івано-Франківській обл. до 0,73 у Миколаївській.

Що стосується рівня заробітної плати медичних працівників, то у 2012 р. вона підвищилася в порівнянні з 2011 р. на 60%. Встановлено надбавку за вислугу років, підвищено рівень заробітної плати працівникам спеціалізованих протитуберкульозних закладів. Випускники-медики, що зобов’язуються відпрацювати не менше 3 років у сільській місцевості, отримують одноразову адресну допомогу в розмірі 5 мінімальних заробітних плат. Крім того, з 1 січня 2012 р. медичні та фармацевтичні працівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я отримують допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки, а працівники первинної ланки пілотних регіонів отримали надбавки за обсяг та якість виконаної роботи. Завдяки цим заходам досягнуто підвищення заробітної плати лікарів у 1,4 раза.

Під час прес-конференції також було висвітлено питання підвищення доступності в Україні медичної допомоги матерям та дітям. Так, продовжується впровадження Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства» зі створення мережі перинатальних центрів в Україні, який розпочато у 2011 р. Уже відкрито 10 перинатальних центрів.

О. Толстанов зауважив, що головною метою МОЗ України є створення єдиної системи медичної допомоги матері й дитині, починаючи з первинної ланки і завершуючи високоспеціалізованою допомогою. Вжиті Міністерством заходи дозволили збільшити питому вагу нормальних пологів з 36% у 2004 р. до 70% у 2011 та 2012 р. та, відповідно, зменшити кількість ускладнених пологів.

Досягнуто зниження рівня материнської смертності. Так, у 2012 р. він становив 12,48 випадку на 100 тис. живонароджених, що у 1,3 раза менше рівня 2011 р. (16,5 на 100 тис.). Показник малюкової смертності за 2012 р. становить 8,48 на 1000 живонароджених (у 2011 р. — 9,8 на живонароджених).

Велику увагу Міністерство приділяє питанням імунопрофілактики. Сьогодні рівень охоп­лення щепленнями дітей першого року життя значно знизився. На це вплинуло багато причин, у тому числі недофінансування впродовж останніх декількох років Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007–2015 рр. Проте в 2012 р. намітилася позитивна тенденція. Рівень охоплення щепленнями проти дифтерії, кашлюку, правця у 2012 р. зріс порівняно з 2011 р. майже на 30%, кору, паротиту, краснухи — на 12%, поти поліомієліту — на 20%. У 2013 р. треба зберегти цю динаміку й надалі підвищувати рівень імунопрофілактики.

Нинішнього року з Державного бюджету України на централізовану закупівлю вакцин виділено 302,1 млн грн., проте для задоволення 100% потреби у проведенні імунопрофілактики в 2013 р. необхідно 465,9 млн грн. Станом на 3 червня закуплено 9 найменувань вакцин на 275,6 млн грн. Пріоритетом для МОЗ України є забезпечення всіма необхідними для обов’язкової вакцинації вакцинами згідно з Календарем профілактичних щеплень із забезпеченням раціонального, ефективного й цільового використання бюджетних коштів.

Що стосується державних закупівель у цілому, то в поточному році вони здійснюються оперативно із значною економією коштів, яка вже становить 20 млн грн. Під пильною увагою Міністерства — забезпечення онкохворих дітей необхідними лікарськими препаратами, виробами медичного призначення, реагентами для діагностики й лікування. Уперше у 2013 р. за напрямом «Централізовані заходи для лікування онкохворих дітей» виділено 216 млн грн., що забезпечить 100% потреби. Фінансування цього напряму порівняно з 2011 р. збільшилося в 2,4 раза.

Завершився брифінг оприлюдненням підсумків реалізації Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект). Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я, його мета — вирішення двох головних завдань: зниження вартості препаратів для лікування артеріальної гіпертензії (як наслідок, значне збільшення числа пацієнтів, які постійно приймають ефективні гіпотензивні препарати за рекомендацією лікаря); збільшення частки доступних та ефективних кардіологічних препаратів на українському фармацевтичному ринку.

За словами О. Толстанова, перед початком реалізації Пілотного проекту лише 16% хворих на гіпертонічну хворобу приймали антигіпертензивні лікарські засоби, проте вже через рік їх кількість збільшилася до 30%. Державним бюджетом України у 2013 р. на здійснення часткового відшкодування вартості лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою передбачено більше 191 млн грн. Станом на 26 квітня всі регіони отримали кошти за субвенціями на загальну суму близько 42 млн грн.

Досягнення держави в поєднанні механізмів впливу на фармацевтичний ринок та забезпечення інтересів громадян будуть розповсюджені й на інші захворювання, зокрема, цукровий діабет.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Дон Кихот 04.06.2013 9:58
То что делается сейчас в медицине - просто кошмар. Вы говорите, что все делается на благо людей. Полная чушь. В связи с псевдореформой смертность среди населения значительно выросла!!! Постоянные очереди. Узкие специалисты вынуждены работать на 2-3 ЛПУ. Это нормально? Скажите как можно ЛОРа или кардиолога сделать семейным врачем??? Прохождение курсов... Полная чушь!!! Идет тотальное уничтожение населения. А сами лечитесь за границей в дорогих клиниках. Чтоб вы суки сдохли с вашими духовно нищими потомками. Хватит держать людей за скот!!!
Ирина 05.06.2013 5:55
Работаю уч.педиатром 15 лет.С ужасом смотрю в будущее...

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті